Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

7 Νοεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Φλώρινας

Το 1ο Σύνταγμα Ιππικού με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Ιππικού Κωνσταντίνο Ζαχαρόπουλο προελαύνει στην πόλη

Μετά τη νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, το Γενικό Στρατηγείο αποφάσισε τη συνέχιση των επιχειρήσεων με σκοπό την απελευθέρωση και των υπόλοιπων περιοχών της δυτικής Μακεδονίας, καθώς και της ενδοχώρας της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα πρότεινε στο υπουργείο Στρατιωτικών την αποστολή αγημάτων στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, όπου δεν υπήρχαν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, για την κατάργηση της τουρκικής διοίκησης και την ανάληψη της αρχής από τους Έλληνες.

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'

Eκοιμήθη σήμερα, Δετυτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' σε ηλικία 81 ετών, μετά από μακροχόνια μάχη με την επάρατη νόσο.

Να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β' νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία.

Τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β'

Ο Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς καὶ πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστοµος Β΄ ἐγεννήθη τὴν 10ην Ἀπριλίου 1941 εἰς Τάλαν Πάφου.

FT για σχέσεις Πούτιν – Ερντογάν: «Το ένα χέρι νίβει το άλλο…»

Στις σχέσεις ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως διαμορφώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρεται άρθρο των Financial Times (FT), που υπογράφουν οι Max Seddon από τη Ρίγα, Ayla Jean Yackley από την Κωνσταντινούπολη και Roman Olearchyk από το Κίεβο.

Αφορμή για το δημοσίευμα των FT ήταν τα μπρος-πίσω του Πούτιν σχετικά με την συμμετοχή της Ρωσίας στην Πρωτοβουλία για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Πολιτική βούληση για την 4η Belh@rra και για κορβέτες: Tο ΠΝ έχει πείσει για την αναγκαιότητα των νέων πλοίων

 Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρευρισκόμενος στο ναυπηγείο του Λοριάν στη Γαλλία, θα γίνει η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας στα νερά του Ατλαντικού. Φωτογραφία Naval Group 

Του Γιώργου Σιδέρη

Η Ελληνική πλευρά αναζητά τον τρόπο ενεργοποίησης της προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα κλάσης ΚΙΜΩΝ, ώστε να ενισχυθεί με νέα καράβια ο στόλος.

Και η γαλλική πλευρά ψάχνει μια ρελάνς ώστε να ισοσταθμίσει χρήματα που χάνει η εταιρεία κατασκευής λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα. Αν οι δυο πλευρές καταλήξουν στο τέλος μόνο στην ενεργοποίηση της option για την 4η Belh@rra, η μόνη κερδισμένη είναι η Ελλάδα, που μέσω της αρχικής συμφωνίας για τις τρεις νέες φρεγάτες έχει «κλειδώσει» την τιμή της τέταρτης.

Ελληνοτουρκικά: «Το επεισόδιο ο Ερντογάν θα το κάνει στην Κύπρο»

Ελληνοτουρκικά: «Πρέπει να δούμε μέχρι πού φτάνει η διπλωματική αβρότητα» ανέφερε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Βασίλης Πολίτης σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις. 

Για τις πρόσφατες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις μίλησαν στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης και ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, Βασίλης Πολίτης.

Ο δεύτερος μάλιστα εκτίμησε σχετικά με τα σχέδια του Ερντογάν: «Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι χαζός να ξεκινήσει οποιαδήποτε θερμό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδος, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θα το κάνει στην Κύπρο και θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν»

«Απαγόρευση σε Έλληνα είναι απαγόρευση σε Ευρωπαίο»

«Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές είναι σαφείς και ανεξάρτητες με αυτό που συνέβη στον κ. Τζιτζικώστα» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης.

F-16 Block 50: Η Αεροπορία τώρα αμφιταλαντεύεται! Με ραντάρ AESA ή AN/APG-68(V)9;

Δεν είναι περιορισμένος ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50. Λάθος είναι η εγκατάλειψη των 32 F-16 Block 30. To DP έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο λόγος απλός. Τα μαχητικά αυτού του τύπου είναι η ραχοκοκαλιά της δύναμης του Κλάδου. Και θα είναι για πολλά ακόμα χρόνια. Το F-16 λοιπόν είναι η κρίσιμη μάζα ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας. Ένα μαχητικό στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους τα τελευταία 30 χρόνια. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την Τουρκία, αλλά δεν θα ασχοληθούμε με το ζήτημα αυτό. Θα μείνουμε στα καθ’ ημάς.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Στο πλαίσιο του υγιούς διαλόγου, όπου αυτός μπορεί να γίνει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μια

Δένδιας: Παράλογες οι τουρκικές αξιώσεις – Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κύπρου, στην προσπάθεια για αποφυγή νέων τετελεσμένων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νϊκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη 

 «Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει» και «ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κύπρου, στην προσπάθεια για αποφυγή νέων τετελεσμένων».

Αποκαλυπτικοί χάρτες - Ο ΟΗΕ υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία και συναινεί στα τετελεσμένα

 
Αποκαλυπτικοί χάρτες - Ο ΟΗΕ υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία και συναινεί στα τετελεσμένα

Κώστας Λάβδας, Οι ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές και ο Δόκτωρ Οζ. Η μάχη της Γερουσίας

 

Κρίσιμες χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Λάβδας, τις αυριανές ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές. Κρίσιμες και για τα Ελληνικά εθνικά θέματα και συμφέροντα

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, οδηγούμαστε σε νέα θητεία Ερντογάν; Η πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας

 

Η Γαλάζια πατρίδα είναι στο επίκεντρο της Πολιτικής στην Τουρκία. Δεν είναι θέμα εκλογών ή ενός ακραίου δόγματος αλλά αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της Τουρκικής πολιτικής δηλώνει ο Διεθνολόγος και πανεπιστημιακός Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Γιώργος Φίλης στο Ελλάδα 24: Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι δεν πιστεύουν ότι θα αντιδράσουμε (video)

 

Καλεσμένος του Ελλάδα 24 και της εκπομπής επικαιρότητα με τη Λία Λάππα ήταν ο διδάκτορας Γεωπολιτικής και καθηγητής γεωστρατηγικής κ. Γιώργος Φίλης.

O Μ. Κωστίδης με όλο το παρασκήνιο για την κράτηση Τζιτζικώστα στην Τουρκία | Σήμερα | 07/11/2022

 
1. O Μ. Κωστίδης με όλο το παρασκήνιο για την κράτηση Τζιτζικώστα στην Τουρκία
2. Η Τουρκία επιμένει με τους πυραύλους - Ο Ερντογάν μετά τον Tayfun αποκάλυψε τους CENK και GEZGIN
3. Τουρκικά ΜΜΕ: «Ο Μητσοτάκης χτίζει στην Αλεξανδρούπολη ενεργειακό κόμβο»
4. Τζιτζικώστας σε ΣΚΑΪ: Τεχνητό «λάθος» η κράτησή μου, η Τουρκία διολισθαίνει στα άκρα χωρίς επιστροφή

Τουρκία: Με νέους βαλλιστικούς πυραύλους απειλεί την Αθήνα ο Ερντογάν

 

Με πυραύλους με ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές από τον βαλλιστικό πύραυλο Τυφώνα απειλεί ο Ερντογάν την Αθήνα, η οποία όπως ισχυρίζεται έχει τρελαθεί από την... ανησυχία της.

Έξαλλοι με τον Ιμάμογλου οι Τούρκοι – Χαρακτηρίζουν προβοκάτορα τον Τζιτζικώστα | Ώρα Ελλάδος 07/11/2022

 

1. Έξαλλοι με τον Ιμάμογλου οι Τούρκοι – Χαρακτηρίζουν προβοκάτορα τον Τζιτζικώστα
2. Σωστές οι κυρώσεις στη Ρωσία λέει το 68% των Γερμανών – Κανάλια επικοινωνίας Μόσχας με Ουάσινγκτον
3. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές