Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Η αρχαιολογική έρευνα στο πλαίσιο μεγάλων δημόσιων έργων ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Νότιου Πεδίου (Μέρος Β΄)

Δείτε το το Α' Μέρος του αφιερώματος της ΕφΑ Κοζάνης. ΕΔΩ

Στο μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο της Ελλάδας (και των Βαλκανίων) θα σας μεταφέρουμε και σήμερα, και στην καρδιά της Κίτρινης Λίμνης (πρώην έλος Σαριγκιόλ)!

Θα σας γνωρίσουμε έναν ακόμα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που, όμως, δεν υφίσταται πλέον, λόγω της επέκτασης του λιγνιτωρυχείου. Τα κατάλοιπά του κάλυπταν έκταση μεγαλύτερη των 60 στρεμμάτων.

Κρυόβρυση Κλείτου

Η θέση εντοπίστηκε το 2015 και ανασκάφηκε κατά τα έτη 2017-2019.

Οι γαλλικές εκλογές: Η επόμενη μέρα θα μας βρει απροετοίμαστους και ανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Οι γαλλικές εκλογές σηματοδοτούν τεκτονικές κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις, που φαίνεται να μην αφορούν μόνο τη Γαλλία αλλά την Ευρώπη και ακόμη ευρύτερα τη Δύση. Καθώς η Γαλλία ήταν πάντα ένα κοινωνικό πειραματικό εργαστήριο, είναι πολύ πιθανόν αυτές οι εκλογές να δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει κάποια στιγμή και η υπόλοιπη Ευρώπη και γενικότερα ο δυτικός κόσμος. Από τη χώρα αυτή ξεκινούν, από την  εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, πολλαπλά και σημαντικά ιδεολογικά ρεύματα, πολλαπλά κοινωνικά κινήματα που καθορίζουν τη διαδρομή, εν πολλοίς, ολόκληρης της Δύσης. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το παλιό γαλλικό πολιτικό σύστημα κατέρρευσε επί της ουσίας και φαίνεται να έχει κλείσει τον κύκλο του.

Το Κυπριακό στο πακέτο της Ανατολικής Μεσογείου

 Πέτρος Θ. Παντελίδης 

Τις περασμένες δεκαετίες λέγαμε, αλλά και τώρα λέμε, ότι η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για το Κυπριακό. Οι μήνες όμως που έρχονται τώρα είναι διπλά κρίσιμοι και προπάντων επικίνδυνοι. Οι ενδιαφερόμενοι διεθνώς λογαριάζουν να λύσουν το Κυπριακό με πακέτο, που να περιλαμβάνει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειών της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού.

Κάποιος ρομαντικά σκεπτόμενος θα διατυπώσει τη θέση ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο, οι πρόνοιες του οποίου μπορούν να δώσουν λύση σε όλα τα προβλήματα. Η άποψη αυτή είναι ουτοπία.

Βικτώρια Νούλαντ: Μη μου τον Ρ. Ταγίπ τάραττε

Λόρια Μαρκίδη

Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα και η ανθρωπιστική κρίση κόβει την ανάσα, ενώ οι λαοί της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην οικονομία των χωρών τους, η Υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Λευκωσία, με στόχο την προώθηση του σχεδίου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιχειρησιακά διδάγματα του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ελληνισμός θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά διδάγματα αυτού του πολέμου, για μια παρόμοια ασύμμετρη αμυντική στρατηγική, με σκοπό, να αποτρέψει ή να νικήσει μια ενδεχόμενη τουρκική επίθεση.

Η ικανότητα της αεράμυνας της Ουκρανίας, να αρνηθεί την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας εκτιμάται ως μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της στη σύγκρουση. Παρά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις εξελίσσονται όπως τις σχεδίασε, όλες οι αναλύσεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρύτερα πολεμικά σχέδια της Ρωσίας έχουν διαταραχθεί σοβαρά από την ισχυρή αεράμυνα της Ουκρανίας.

Ελληνοτουρκικά: Πανηγυρισμοί και ψευδαισθήσεις

Γάτσιος Κωνσταντίνος

Οι τρεις σκέψεις που διατυπώθηκαν είτε ρητά είτε υπαινικτικά από όσους έσπευσαν περιχαρείς να χειροκροτήσουν ως «ιστορική» τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη υπό τη σκιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Η εσπευσμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από διαμορφωτές της κοινής γνώμης και πολιτικούς αναλυτές της χώρας μας. Τη χαιρέτισαν ως, περίπου, «ιστορικής σημασίας» θεωρώντας ότι με τη συγκεκριμένη συνάντηση θα ξεκινούσε μία νέα περίοδος σταθερότητας και ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Η λογική πίσω από αυτό ήταν, όπως από πολλές πλευρές διατυπώθηκε, ότι η

Για «δίκαιη κατανομή του πλούτου στο Αιγαίο» μίλησε ο Ακάρ - «Ελλάδα και Τουρκία σύμμαχοι ενώπιον κοινών κινδύνων»

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Νέα μηνύματα για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου του Αιγαίου στέλνει προς την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. 

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Του Βασίλη Μαρτζούκου,
Αντιναυαρχου Π.Ν. ε.α., Αντιπροεδρου ΕΛΙΣΜΕ

Η απειλή της Τουρκίας κατά Ελλάδος και Κύπρου είναι πανομοιότυπη με αυτήν της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Διεκδικούνται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα ανεξαρτήτων κρατών, με πρόσχημα το «στρατηγικό βάθος ασφαλείας», τις «σφαίρες επιρροής», τα «δορυφόρα κράτη» ή και τον γνωστό από τους Ναζί «ζωτικό χώρο». Το 1974 η Τουρκία απέδειξε έμπρακτα στην Κύπρο ότι εννοεί τις απειλές της και οι διαδοχικές ελληνοτουρκικές κρίσεις υπενθυμίζουν ότι ο εχθρός καιροφυλακτεί διατυπώνοντας με σαφήνεια μέσω της «γαλάζιας πατρίδας», των «γκρίζων ζωνών», των «θαλασσίων ζωνών» και των «δύο κυριάρχων κρατών» στην Κύπρο, το εύρος των παρανόμων διεκδικήσεών του. Η επιλεκτική δυτική ευαισθησία πρέπει να ανατραπεί και αυτό αποτελεί στοίχημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη για μια πολυδιάστατη Εθνική διπλωματική τακτική

Γιώργος Ουρανός, Αρθρογράφος

Η Ελλάδα οφείλει να καθορίσει την στάση της χώρας μας στα πλαίσια της εφαρμογής μιας περισσότερο έξυπνης και πολυδιάστατης Εθνικής διπλωματικής τακτικής.

Η λατινογενής γαλλική λέξη Διπλωματία

Σαν λέξη αναφέρεται ως ‘’γλωσσικό άμεσο δάνειο’’από τις Γαλλικές λέξεις diplomatie, diplomatique που και αυτές προέρχονται από τη Λατινική diploma+ique Σαν έννοια, είναι , “η επιδεξιότητα στη διεξαγωγή μιας διαπραγμάτευσης’’

Ενέργεια και Ουκρανικό αυξάνουν την πίεση στα Ελληνοτουρκικά!

Για δεκαετίες, η λανθασμένη στρατηγική της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά έχει αφήσει δυστυχώς την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Άγκυρα. Η Τουρκία αυξομειώνει την ένταση και εμείς τρέχουμε ανάλογα πίσω από τις εξελίξεις, άλλοτε με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία, σχεδόν πάντα ωστόσο, καταλήγουμε σε συμφωνίες από τις οποίες κάτι κερδίζει η τουρκική πλευρά. Άρα, όσο πετυχημένη και αν είναι η ανταπόκρισή μας σε τακτικό επίπεδο, στρατηγικά παραμένουμε όμηροι του τουρκικού αναθεωρητισμού!

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν δυο στοιχεία που προοιωνίζουν δύσκολους μήνες στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για εμάς. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να λάβει επενδυτική βαθμίδα από τις αγορές και το χαμηλό πολιτικό/διεθνοπολιτικό ρίσκο είναι παράμετρος καθοριστικής σημασίας προς τούτο. Και κάνει ότι μπορεί ώστε να αποφύγει τα τουρκικά εμπόδια που της βάζει η Άγκυρα.

Έμμεση απειλή Πούτιν σε Κύπρο οι φήμες για προξενείο στα Κατεχόμενα

Μπορεί ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο να διέψευσε το δημοσίευμα της Καθημερινής Κύπρου για τη δημιουργία ρωσικού προξενείου στα Κατεχόμενα, αλλά η διαρροή και μόνο συνιστά σαφή απειλή προς τη Λευκωσία, καθώς η ΕΕ προωθεί και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Να διαψεύσει δημοσιεύματα για επικείμενη λειτουργία προξενείου ή έστω εμπορικού γραφείου στα Κατεχόμενα έσπευσε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, αλλά διευκρίνησε ότι η Μόσχα επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία νέας δομής υποστήριξης των Ρώσων που ζουν εκεί.

Η υπομονή προς ουδέτερο Ερντογάν κάποια στιγμή τελειώνει

Η υπομονή της Δύσης τελειώνει

Του Bobby Ghosh

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από χρόνια ανοιχτής εχθρότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησαν σε ρητορική “κατάπαυση του πυρός”. Πλέον, ο Τούρκος και ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία καθώς αμφότεροι προσπαθούν να μεσολαβήσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να επιτύχουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Δύση θυσιάζει την Ουκρανία για να αποδυναμώσει την Ρωσία – Μονόδρομος η διχοτόμηση της Ουκρανίας στα όρια του Δνείπερου

Στην πράξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν δικαιολογημένη καθώς οι ουκρανοί προετοίμαζαν επίθεση στην Κριμαία και το Donbass

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της Δύσης ώστε να χρεοκοπήσει την Ρωσία, οικονομικά, ηθικά, πολιτικά και στρατιωτικά…
Απέναντι στην απόφαση της Ρωσίας να επιτεθεί στην Ουκρανία παρατηρείται το εξής φαινόμενο
1)Το ΝΑΤΟ και ειδικά Βρετανία και ΗΠΑ να δυναμιτίζουν το κλίμα σαμποτάροντας τις διαπραγματεύσεις ειρήνης

2)Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χρεοκοπήσει την Ρωσία με οικονομικούς όρους αντί να συνδράμει στην διπλωματική επίλυση της μεγάλης κρίσης

Ελληνικός Στρατός: Εκτενής ενημέρωση για το πυραυλικό σύστημα LORA, καίριες δυνατότητες στρατηγικού επιπέδου

Γιάννης Νικήτας

Στα πλαίσια των παραπάνω εναλλακτικών επιλογών έλαβε χώρα παρουσίαση και ανάλυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ισραηλινού πυραυλικού συστήματος LORA στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Οι Ισραηλινοί πέρασαν τη πύλη της Μεσογείων και ανέλυσαν επακριβώς όλες τις καίρες δυνατότητες στρατηγικού επιπέδου του LORA. Σημειώνεται ότι μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και οι Βραζιλιάνοι της Avibras με τον συνδυασμό ASTROS II και βλημάτων MTC-300. 

Εργοστάσιο Azovstal: Το τελευταίο οχυρό για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης

Η είσοδος στις σήραγγες είναι επισφαλής για τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν αποκλείσει όλες τις εξόδους

Η Ρωσία βρίσκεται μία ανάσα από την πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης, της πολιορκημένης πόλης - λιμανιού, που έχει υποστεί μια επίθεση έξι εβδομάδωνΟσα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επιβιώσει εξάντλησαν τα πυρομαχικά και τις προμήθειές τους και εκτιμάται ότι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο σιδήρου Azovstal, μια τεράστια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα στοών και καταφυγίων, απόρροια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Πόσο κερδίζει η Τουρκία από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Μανώλης Μουράτογλου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι, προς το παρόν, ο μεγάλος νικητής της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Ο Ερντογάν προσεγγίζει το Ισραήλ, καταδικάζει την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά παραμένει επιφυλακτικός με τις κυρώσεις, εφάρμοσε κατά γράμμα τη Σύμβαση του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων στον Βόσπορο, συνεχίζει την επιρροή του στην Ουκρανία, την οποία επίσης υπερασπίζεται χάρη στα drones Tb-2 και είναι μαζί με μερικές άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, καθοριστικής σημασίας για τον ευρωατλαντικό αποκλεισμό της Ρωσίας.

Χλιαρό το ενδιαφέρον για έρευνες αερίου στην Κρήτη από τους κολοσσούς ExxonMobil και Total – Σκέψεις ακόμα και για αποχώρηση

Χωρίς ιδιαίτερη θέρμη για τη συνέχιση της επόμενης φάσης του ερευνητικού προγράμματος των θαλάσσιων παραχωρήσεων της Κρήτης, φέρεται να είναι η πετρελαϊκή ExxonMobil.

Η αμερικανική πολυεθνική, αναφέρουν πληροφορίες, δείχνει κι αυτή να ακολουθεί το δρόμο της γαλλικής TotalEnergies, δηλαδή της πρόθεσης ακόμα και να αποχωρήσει από τα δύο blocks που είχαν μισθώσει οι δύο εταιρείες από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια (από 40% η κάθε μία από τις δύο πολυεθνικές και 20% τα ΕΛΠΕ) με σύμβαση η οποία κυρώθηκε με νόμο τον Οκτώβριο του 2019.

Οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις έχουν τις ονομασίες «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Θράκη: Οἱ ψευδομουφτῆδες ὕψωσαν τήν ἐρυθρά ἡμισέληνο

Ἡ Ἄγκυρα ἐκμεταλλεύεται τά δεδομένα πού διαμορφώνονται μετά τήν εἰσβολή στήν Οὐκρανία Ἀπό τήν πράσινη σημαία τῆς αὐτονομίας στήν τουρκική

Ἡ Ἄγκυρα ἐκμεταλλεύεται τά δεδομένα πού διαμορφώνονται μετά τήν εἰσβολή στήν Οὐκρανία Ἀπό τήν πράσινη σημαία τῆς αὐτονομίας στήν τουρκική ΟΙ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ τῆς Θράκης ὑπερβαίνουν τά ὅρια τοῦ θράσους. Φυσικά μέ τίς εὐλογίες τῆς Ἀγκύρας. Φυσικά μέ τήν κάλυψη τοῦ Προξενείου τῆς Κομοτηνῆς, οἱ ἐκπρόσωποι τοῦ ὁποίου ἔχουν ἀπό ἐτῶν ξεπεράσει τά ἐσκαμμένα πού ὁρίζουν τό πλαίσιο τῶν διπλωματικῶν δραστηριοτήτων. Καί ἡ Ἑλλάς ἀνέχεται. Ἡ Ἑλλάς ἀδρανεῖ. Σάν μήν βλέπει πώς ἡ τακτική αὐτή τούς ἀποθρασύνει. Πόσῳ μᾶλλον ὅταν ὁ ἀναθεωρητισμός εἶναι μία παγκόσμια πραγματικότης.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία διαψεύδει ότι ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα

Διέψευσε τις πληροφορίες για άνοιγμα ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία διέψευσε, ωστόσο, τις πληροφορίες αυτές μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα».

Όπως εξήγησε, όμως, υπάρχουν σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα.

Η χαρακτηριστική δήλωσή του Στάνισλαβ Οστάτσι, ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.

Προβοκάτσια κατά της Άγκυρας με… “δράστη” Μιχάλη Ιγνατίου είδε η τουρκική TAKVIM

 

“Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη η Ελλάδα προσπαθεί να επιτεθεί στην Τουρκία μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης αδιαφορώντας για τις φιλικές διαθέσεις της Τουρκίας που θέλει προώθηση των διμερών σχέσεων, ειρηνικά, μέσω διπλωματίας”… Όχι δεν είναι ανέκδοτο, είναι δημοσίευμα τουρκικού μέσου που ενοχλήθηκε από την ερώτηση του διακεκριμένου δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί μη συμμετοχής της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η αντίδραση του προέδρου της Σερβίας προς ΗΠΑ, Τουρκία και Βρετανία για παροχή όπλων στο Κοσσυφοπέδιο

 

Απρίλιος 18, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας υπενθύμισε στις ΗΠΑ, Τουρκία και Βρετανία ότι η προμήθεια όπλων στο Κοσσυφοπέδιο είναι αντίθετη με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Αμερικανοί πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους να δουν το δίκιο: Να μην ζητάνε να μοιράσουμε την ΑΟΖ του Ελληνισμού!

 

FILE PHOTO: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και εικονίζει αεροσκάφος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικολάου Παναγιωτόπουλου και της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), στο αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού «Σαρλ ντε Γκωλ» το οποίο ναυλοχεί στο αγκυροβόλιο ανοικτά του Φαληρικού Όρμου, Αθήνα, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Έχει χυθεί πολύ μελάνι γύρω από τις πιθανές ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ως συνήθως οι Έλληνες έχουν γίνει εκτός των άλλων  γεωλόγοι και γεωφυσικοί με διιστάμενες φυσικά απόψεις.

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος οικονομικής καταστροφής της Ευρώπης αν προκαλέσει χρεοκοπία της Ρωσίας

 

Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες

Στην τελική ευθεία για εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο

 

 Σοφία Ζαφείρη

Το εμπάργκο θα επιβληθεί με σταδιακό τρόπο, προκειμένου να μην υπάρξει σημαντικό πλήγμα στις οικονομίες της ΕΕ και κυρίως σε αυτήν της Γερμανίας που έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές.

Σημαντική εξέλιξη – Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τίρανα: Σταματήστε και τιμωρήστε κάθε επένδυση της αλβανικής μαφίας στη Χιμάρα!

 

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς τον ΣΠΑΚ να ερευνήσει τα περιουσιακά στοιχεία διεφθαρμένων αξιωματούχων στην περιοχή της Χιμάρας και να σταματήσει τις επενδύσεις της αλβανικής μαφίας μέσω του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Αλβανία.

Η «κατάρα» της γερμανικής Ευρώπης

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ΕΕ να παραδώσουν- και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται - σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία

Αμερικανική δυσπιστία η αιτία καθυστέρησης παράδοσης F-16 στην Βουλγαρία

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η βουλγαρική εισαγγελία διεξήγαγε μια σειρά από έρευνες εναντίον Ρώσων κατασκόπων στη χώρα, οι οποίες οδήγησαν στην απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών από την πρεσβεία στη Σόφια. Κανένας Βούλγαρος δεν έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής για ρωσική κατασκοπεία. [EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO]

Από 
Krassen Nikolov | EURACTIV.bg

Οι ΗΠΑ καθυστερούν την παράδοση μαχητικών F-16 λόγω ζητημάτων εμπιστοσύνης με τη Βουλγαρία, καθώς οι αρχές δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προστατεύσουν αξιόπιστα τα μυστικά του ΝΑΤΟ, δήλωσαν δύο πρώην υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας.

Ραϊσί: Το Ιράν θα στοχεύσει την καρδιά του Ισραήλ, αν αυτό κινηθεί εναντίον της χώρας του

 

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν θα στοχεύσουν την καρδιά του Ισραήλ, αν αυτό κάνει "την παραμικρή κίνηση" εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σε ομιλία του με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν. Λαυρέντζος: Το σπιράλ αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων

 

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που διδάσκει διαχείριση κρίσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Λαυρέντζος , σε μια εξόχως αποκαλυπτική συζήτηση στον 98.4 , αναλύει το πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα της εκδήλωσης ταυτόχρονα τόσων πολλών κρίσεων, που όπως είπε προοιωνίζεται σε παγκόσμια διάσταση την είσοδο σε περιόδους διαρκών κρίσεων, ως συνέπεια της ανάδυσης ενός νέου γεωπολιτικά και οικονομικά κόσμου με εμφανές στο βάθος του την αναμέτρηση ΗΠΑ – Κίνας και των συμμαχιών που πλέον διαρθρώνονται.

Γ.Φίλης:Η μεγάλη σύγκρουση των ισχυρών παικτών & ο παραλογισμός του Ελληνικού πολιτικού συστήματος

 

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και διδάκτορας γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης, σε μια καταιγιστική παράθεση των απόψεων του , υποστηρίζει ότι η μεγάλη σύγκρουση των μεγάλων παικτών ισχύος οδηγεί σε ριζική αναθεώρηση μέσω της στρατιωτικής κατά βάση ισχύος , όλη την μεταπολεμική γεωπολιτική τάξη πραγμάτων , ρευστοποιώντας πεδία πολύ ευρύτερα από την Ουκρανία.

Α. Μουντζουρούλιας στο ”Right Society”: ”Να σταματήσουν οι πακιστανικές προκλήσεις-Με ανησυχούν οι τουρκικές κινήσεις στη Θράκη-Μην ξεχνάμε τους Έλληνες της Διασποράς”

 

Συνέντευξη στο κάναλι ”Right Society” παραχώρησε ο γεωπολιτικός αναλυτής και Διευθυντής του Directus.gr Aνδρέας Μουντζουρούλιας.

«Έρχεται η μητέρα όλων των μαχών στο Ντονμπάς» και απαντήσεις στα «πλυντήρια» των Αζόφ-Ι.Μπαλτζώης

 

Η «μητέρα όλων των μαχών», έρχεται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και θα γίνει στο Ντονμπάς. Η έναρξη της προβλέπεται αμέσως μετά από το Πάσχα και θα κρίνει τα πάντα! 

Κωνσταντίνος Φίλης, Δεν λειτουργεί υπέρ μας ο χρόνος στην προσπάθεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

 

Δεν λειτουργεί υπέρ μας ο χρόνος στην προσπάθεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 54η ημέρα εισβολής

 

«Μάχη μέχρις εσχάτων» στη Μαριούπολη - Σειρά εκρήξεων σε Ντνίπρο και Λβιβ Την ύστατη μάχη δίνει η Μαριούπολη, όπου εξέπνευσε χθες το τελεσίγραφο που εξέδωσε η Μόσχα στους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους προκειμένου να παραμείνουν ζωντανοί. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το 100% του λιμανιού και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και πως οι μόνοι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν απομείνει, βρίσκονται στο χαλυβουργείο Azovstal.