Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Το Κυπριακό στο πακέτο της Ανατολικής Μεσογείου

 Πέτρος Θ. Παντελίδης 

Τις περασμένες δεκαετίες λέγαμε, αλλά και τώρα λέμε, ότι η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για το Κυπριακό. Οι μήνες όμως που έρχονται τώρα είναι διπλά κρίσιμοι και προπάντων επικίνδυνοι. Οι ενδιαφερόμενοι διεθνώς λογαριάζουν να λύσουν το Κυπριακό με πακέτο, που να περιλαμβάνει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειών της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού.

Κάποιος ρομαντικά σκεπτόμενος θα διατυπώσει τη θέση ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο, οι πρόνοιες του οποίου μπορούν να δώσουν λύση σε όλα τα προβλήματα. Η άποψη αυτή είναι ουτοπία.

Το διεθνές δίκαιο έχει περιθωριοποιηθεί και είναι κενό γράμμα, που το αναφέρουν μόνο για να κρύψουν παράνομες ενέργειες και δραστηριότητες. Αφού και ο μέγας πειρατής του 21ου αιώνα έχει το θράσος να αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο στηρίζει και με το οποίο δικαιολογεί τις παράνομες δραστηριότητες και τις επεκτατικές βλέψεις του. Οι δε προστάτες του διεθνούς δικαίου αυτοακυρώνονται, όταν τους ζητούν να το υποδείξουν και να το επιβάλουν στην Τουρκία.

Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να δώσουν δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Θέλουν απλώς να το κλείσουν, για να απαλλαγούν από την ενοχλητική απαίτησή μας για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, την άρση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Θέλουν να καταργήσουν την Κ.Δ. και να την αντικαταστήσουν με ένα κράτος, που δεν θα διαμαρτύρεται, ούτε θα έχει απαιτήσεις για δικαιοσύνη, μιας και η δικαιοσύνη έχει κατασπαραχθεί από τα συμφέροντα. Δεν τους ενδιαφέρει αν η Κύπρος καταστεί τουρκικό προτεκτοράτο. Αυτό μάλλον τους ικανοποιεί, γιατί έτσι ξοφλούν με τα δώρα προς την Τουρκία, ενέργεια που αποτελεί διαχρονική και προσφιλή ενασχόλησή τους. Η Κ.Δ. δεν θα έχει πια τον ενοχλητικό γι’ αυτούς λόγο και φωνή διαμαρτυρίας.

Τελευταία τους αποτυχία ήταν η χαμένη γι’ αυτούς ευκαιρία του Κραν Μοντανά. Με πρωταγωνιστές την κ. Νούλαντ και τον απαράδεκτο κ. Έιντε απέτυχαν να καταργήσουν την Κ.Δ. και να επιβάλουν τα σχέδιά τους. Τώρα, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με το νέο πολεμοχαρές κλίμα που έχει δημιουργηθεί, βλέπουν νέα προοπτική. Ο επιτήδειος ουδέτερος, η Τουρκία, έγινε ξανά το χαϊδεμένο τους. Θέλουν να του δώσουν ό,τι ζητά, για να τον ξαναβάλουν στο μαντρί. Και ξέρουν ότι το καλύτερο λάφυρο πρέπει να του το προσφέρουν στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Επιστράτευσαν ξανά τη φιλότουρκη κ. Νούλαντ και την έστειλαν σε περιοδεία σχεδιασμού και προειδοποίησης. Η κ. Νούλαντ έχει στο ενεργητικό της την επιτυχία της συμφωνίας Αναστασιάδη – Έρογλου του 2014, που με σκληρό τρόπο επέβαλε την αποδοχή της διπλής κυριαρχίας, της διπλής υπηκοότητας και της διπλής διεθνούς προσωπικότητας, επιβραβεύοντας έτσι την κατοχική δύναμη.

Τώρα με πολλή ξεδιαντροπιά ήρθε να ξαναβάλει το νερό στο αυλάκι. Αποκάλεσε τον εγκάθετο της κατοχικής δύναμης πρόεδρο και το κατεχόμενο μέρος της Κ.Δ. βορρά. Σκόπιμα τα είπε και σκόπιμα τα ανακάλεσε ως λανθασμένη έκφραση. Όμως αυτά είναι λίγα. Γιατί πίσω από τις λέξεις της έδωσε το φυσικό αέριο στην Τουρκία, λέγοντας ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να συνεργαστούν για τη μεταφορά του αερίου στην Ε.Ε. Και προωθούν λύση πακέτο για τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Προωθώντας τα ΜΟΕ Αναστασιάδη – Κασουλίδη θα προσπαθήσουν να συνάψουν μια «στρατηγική συμφωνία» σύμφωνη με το «πλαίσιο του Γ.Γ.» και με διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου. Με τη «στρατηγική συμφωνία» θα παραμεριστεί και θα αντικατασταθεί η Κ.Δ. με το νέο μόρφωμα δύο κρατιδίων με κυριαρχική ισότητα, που θα το αποκαλέσουν ΔΔΟ. Η «στρατηγική συμφωνία» θα καταστήσει άκυρο το δημοψήφισμα και θα στερήσει από τον λαό το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση, που με τη «στρατηγική συμφωνία» θα αρχίσει αμέσως η εφαρμογή της. Το χειρότερο όμως είναι ότι απέναντι στον απροκάλυπτο εκβιασμό της κ. Νούλαντ βρίσκεται ένας αναξιόπιστος ΠτΔ και ένας ΥΠΕΞ, που ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη της εποχής του σχεδίου Ανάν, για να ολοκληρώσει το «όραμά» του

Θα τολμήσει άραγε τώρα ο ΠΤΔ, όταν συνεχιστούν οι συνομιλίες από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με το πιστόλι του Γ.Γ. και του πλαισίου του στον κρόταφο, με την πισώπλατη μαχαιριά της Ε.Ε. στον λαιμό και με το κεφαλοκλείδωμα των δηλώσεων της Νούλαντ να υπογράψει «ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία» και να στραγγαλίσει την Κ.Δ. και να δώσει το φυσικό αέριο στην Τουρκία; Έχω την εντύπωση ότι για την υστεροφημία του δεν θα ήθελε να τον χαρακτηρίσει η Ιστορία δήμιο της Κ.Δ. Ίδωμεν.

Οι εντολές της πρεσβείας θα είναι πολύ πιεστικές. Και οι εντολοδόχοι θα ανασύρουν τον «πατριωτισμό», που έδειξαν με τον νόμο Ακκιντζί και θα θελήσουν να «επανενώσουν» την Κύπρο. Πρέπει να επαγρυπνούμε, τώρα που έδειξαν όλοι την πραγματική ιδεολογία των συμφερόντων τους.

Όλοι λένε ότι μετά τον πόλεμο θα ξανακτίσουμε έναν νέο κόσμο. Αλίμονο, αν πρωτομάστορας της Αμερικής στην περιοχή μας είναι κ. Νούλαντ. Αλλά εξαρτάται και ποιον θα έχει απέναντί της.

ΠΗΓΗ simerini.sigmalive

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου