Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Στη γη της αρχαίας Μακεδονίας ένας σπάνιος κρατήρας με σκηνές από την Οδύσσεια


Ο ανάγλυφος κρατήρας του 1ου π.Χ. αιώνα ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών Φλώρινας. Μαζί του και ο κρατήρας του Επίκουρου με εικόνες διονυσιακής λατρείας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαΐου/1 Ιουνίου 1825: Μανιάκι, η θυσία του Παπαφλέσσα και των λιγοστών μαχητών του


Μάχη Ελλήνων κατά της επανάσταση του 1821 που λανθασμένα μάλλον αποδίδεται ως μάχη στα Δερβενάκια, αν παρατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ένδυσης των αντιπάλων.

Στάθης Βασιλείου

Σε μια πολύ κρίσιμη φάση της Ελληνικής Επανάστασης, το 1825, με τα αιγυπτιακά στρατεύματα να έχουν σαρώσει κάθε αντίσταση στο Μωριά, ο Παπαφλέσσας επικεφαλής λίγων εκατοντάδων ανδρών, πέφτει μαζί με τους συμπολεμιστές του σε μάχη ενάντια σε συντριπτικά περισσότερους Αιγυπτίους.

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ, ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ & METOO


Η προπαγάνδα για την εκφυλισμένη τέχνη μασκαρεύεται πλέον ως metoo. Εκφυλισμένη τέχνη ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε το ναζιστικό καθεστώς ως πρόφαση για να απαγορεύσει και να καταστρέψει τέχνη. 

Περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας: Οι επαφές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Χούπη στη Λευκωσία

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΕΘΑ/STR

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία, σήμερα, Σάββατο 1η Ιουνίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ομολόγου του αρχηγού ΓΕΕΦ, αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Δίνουν τα χέρια για το διαζύγιο – Μόνη εκκρεμότητα το FSRU Προμηθέας


Χρύσανθος Μανώλη


Νεότερες πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως η κυπριακή Κυβέρνηση και η κινεζική κρατική εταιρεία CPP έχουν συμβιβαστεί πλήρως με την ιδέα ενός βελούδινου διαζυγίου και δίνουν την εντύπωση ότι εργάζονται… αρμονικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Εις τάξιν απάρσεως η φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Βάζει πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα και αντικαθιστά τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ»


*Του Κώστα Σαρικά 

Εντός της επόμενης εβδομάδας λύνει κάβους η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και βάζει πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν προκειμένου να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία ολοκληρώνει με απόλυτη επιτυχία της αποστολή της.

Η HAF θα εκπαιδεύσει τη Luftwaffe στην Καλαμάτα: Οι Γερμανοί ζητούν να μάθουν από τους ΝΑΤΟϊκούς Έλληνες αεροπόρους – Μήνυμα υπεροχής στον ουρανό της Μεσογείου


Γερμανοί επιτελείς ξεναγούνται στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας και στις νέες εγκαταστάσεις των Μ-346 εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Πηγή: Πολεμική αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Μπροστά σ’ ένα MOU (σ.σ. memorandum of understanding) βρίσκεται η HAF και η Luftwaffe, δηλαδή η γερμανική πολεμική αεροπορία ύστερα κι από επίσημη εμφάνιση Γερμανών ιπταμένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Πολεμική Αεροπορία: Σπατάλη χρημάτων η απόκτηση μερικών νέων Rafale τη στιγμή που υφίστανται άλλες σοβαρότερες ανάγκες

Γιάννης Νικήτας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γαλλικής Dassault Rafale και της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την απόκτηση επιπλέον μαχητικών Rafale προκειμένου να συγκροτηθεί μια δύναμη της τάξης των 30 αεροσκαφών. 

Η χαμένη ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία


Η Ελλάδα, παρότι διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, τεχνογνωσία και πλέον και εγκαταστάσεις για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, χάνει χρήματα επειδή το κράτος δεν αγκαλιάζει την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Φρεγάτες Constellation: Το «στοίχημα» για το ΠΝ και οι δυσκολίες του προγράμματος στις ΗΠΑ


.
FINCANTIERI MARINE GROUP

Σε τι σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες από ελληνικής πλευράς- τι προβλήματα αντιμετωπίζει το πρόγραμμα στις ΗΠΑ.

Κώστας Μαυραγάνης

Μητσοτάκης: Φανταστείτε να είχαμε κάνει εμείς αυτά σε γυναίκα δημοσιογράφο, όπως ο Κασσελάκης (video)


Για την σημασία των ευρωεκλογών που θα γίνουν σε μια εβδομάδα από σήμερα μίλησε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Πληρωμένη απάντηση της Ρένας Παυλάκη στον Κασσελάκη για την παροιμιώδη άγνοιά του

EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα λεκτικό ράπισμα, στο οποίο καταδεικνύει πως ο Στέφανος Κασσελάκης... βγήκε από τα ρούχα του, ή καλύτερα από την αμφίεση του ρόλου ενός άνετου και με αυτοπεποίθηση νέου πολιτικού και αποχώρησε από τη σ/ξη που παραχωρούσε στον Real Voice 99,5 της Ρόδου, η δημοσιογράφος Ρένα Παυλάκη απαντά στις επιθέσεις και τα επικριτικά σχόλια από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την Κουμουνδούρου και τους παροικούντες σε αυτήν. 

Τρόμο προκάλεσε αλλοδαπός με μαχαίρι στην Καστοριά


Τον πανικό σκόρπισε στην Διποταμία της Καστοριάς ένας 38χρονος αλλοδαπός, ο οποίος βρέθηκε σε κατάσταση αμόκ και προσπάθησε να επιτεθεί οπλισμένος με μαχαίρι σε γυναίκες, παιδιά και σε επιχειρήσεις, ώσπου να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί το πρωί της Παρασκευής.

Μαζί ελληνικά και ισραηλινά αεροσκάφη… (βίντεο)


Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης.

Κόμβος διαμετακόμισης καμουφλαρισμένου ρωσικού πετρελαίου η Τουρκία


Οι χώρες της ΕΕ φαίνεται ότι αγοράζουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που επανεξάγονται από την Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα, την ώρα που ακτιβιστές καλούν τις αρχές να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις προς το Κρεμλίνο. 

H υπόθεση Μπελέρη και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις


Με τις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας στο ναδίρ εξαιτίας της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Φρέντι Μπελέρη, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τον Μπελέρη ως υποψήφιο στις ευρωεκλογές. Η είδηση της υποψηφιότητας προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εντατικές συζητήσεις - και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι New York Times εξαίρουν την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και την επιθυμία των ΗΠΑ να γίνει κεντρικός κόμβος για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια


File Photo Tο αγκυροβόλιο του λιμένα Αλεξανδρούπολης ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Την προσπάθεια της Ελλάδας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης υπογραμμίζειεκτενές δημοσίευμα των New York Times που υπογράφει Max Bearak,

Η ενεργειακή σχέση της Τουρκίας με τις BRICS


Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή δυναμική έχει αναδιαμορφωθεί στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. 

Β. Μακεδονία Τα δύο μεγάλα κόμματα παραβιάζουν τις Πρέσπες, η Αθήνα εν αναμονή της ορκωμοσίας Μίτσκοσκι


Νίκος Μελέτης

Την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Κ.Μίτσκοσκι, αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της, ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις της άλλης πλευράς, σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που και τα δυο μεγάλα κόμματα και μόνο με το όνομά τους και το καταστατικό τους παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Γκιουλέρ για Ελλάδα: Η ειρήνη είναι ο στόχος, αλλά τα εθνικά συμφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, έδωσε το στίγμα της τουρκικής πολιτικής σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συνάντηση Ερντογάν – Ντμπεϊμπά στην Άγκυρα: «Τουρκία και Λιβύη προστατεύουν τα κοινά τους συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο»


Συνάντηση με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, είχε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νετανιάχου: Δεν υπάρχει μόνιμη κατάπαυση πυρός πριν καταστραφεί η Χαμάς


«Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει», διαμηνύει λίγες ώρες αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόταση συμφωνίας τριών φάσεων από το Ισραήλ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Το ειρηνευτικό σχέδιο τριών φάσεων για τη Γάζα: Κατηγορηματικό «όχι» από το Ισραήλ - Θετική η Χάμας


Μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον Μπάιντεν, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε μια διφορούμενη δήλωση, επιβεβαιώνοντας τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων, αλλά επιμένοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την εξόντωση της Χαμάς 

Κάιρο: Εκπρόσωποι από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Ισραήλ συναντιούνται αύριο για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει αύριο συνάντηση ανάμεσα σε αμερικανούς, αιγύπτιους και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα «το πλήρες άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα» προς την Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News.

Γερμανία: Κινητοποίηση 900.000 εφέδρων ζητά η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ

Γερμανοί στρατιώτες σε άσκηση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Mindaugas Kulbis

Την κινητοποίηση 900.000 εφέδρων ζητά η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν υπό το φως των κινήσεων της Ρωσίας αλλά και του φόβου επικίνδυνης ανάφλεξης.

Ρωσικά αντίποινα: Στο στόχαστρο οι ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και αποθήκες με δυτικά όπλα


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:10. 

Tο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση με όπλα υψηλής ακριβείας που εξαπέλυσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχε σαν στόχο τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που λειτουργούν για το στρατιωτικό βιομηχανικό της συγκρότημα αλλά και αποθήκες με δυτικά όπλα, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ρωσικά σκάφη καταστράφηκαν στην Κριμαία – οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο με πυραύλους S300


Μάιος 31, 2024. Ελλάδα.

Η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας για να καταστρέψουν δύο ρωσικά πλοία που περιπολούσαν στα ανοιχτά της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε, πριν δέκα χρόνια, η Μόσχα.

Άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά ο Ζελένσκι – Δεν μπλοφάρουμε, πάμε για πυρηνικό πόλεμο, απειλεί ο Μεντβέντεφ


Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος - Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στον πόλεμο εναντίον μας, προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ

Η ρωσική επιχείρηση «Αδιανόητο» που σε μία μέρα θα καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αγγλίας και της Γαλλίας

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Δρ. Γιούρι Μπαράντσικ, η Ρωσία έχει όφελος να μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών δυνάμεων από τις εννιά στις επτά.

Διονύσης Αντωνέλλος

Πυρηνικές απειλές απο τη Μόσχα: Κλιμακώνεται η κόντρα της Δύσης με τη Ρωσία


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε μια αλλαγή στάσης που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών GMLRS /HIMARS αλλά όχι σε αυτή τη φάση πυραύλων ATACMS (μεγαλύτερου βεληνεκούς ) για να πλήξει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.

Νότια Κορέα: Νέο κύμα μπαλονιών με ακαθαρσίες από την Βόρεια Κορέα

 Η Βόρεια Κορέα έστειλε για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες μπαλόνια με ακαθαρσίες προς την Νότια Κορέα (South Korea Presidential Office via AP)

Η Βόρεια Κορέα έστειλε για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες μπαλόνια με ακαθαρσίες προς την Νότια Κορέα, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός.