Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Νετανιάχου: Δεν υπάρχει μόνιμη κατάπαυση πυρός πριν καταστραφεί η Χαμάς


«Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει», διαμηνύει λίγες ώρες αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόταση συμφωνίας τριών φάσεων από το Ισραήλ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα μέχρι να καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.

Τα σχόλιά του, σε μια σπάνια δήλωσή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο και μόνο στα αγγλικάήρθαν αφού ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι το Ισραήλ είχε προτείνει μια συμφωνία τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

«Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει: Η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι πληρούνται αυτοί οι όροι πριν τεθεί σε εφαρμογή μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι κάτι που δεν προχωρά», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Νετανιάχου, η δεύτερη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μετά την ομιλία του Μπάιντεν, φάνηκε να αποσκοπεί στο να διαμορφώσει τον τύπο της εκεχειρίας στην οποία θα συμφωνούσε αρχικά το Ισραήλ, χωρίς να αποκλείεται οριστικά, σημειώνουν οι Times of Israel.

Στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είχε μιλήσει για την επίτευξη πλήρους εκεχειρίας πριν από την πρώτη φάση της συμφωνίας και στη συνέχεια για διαπραγματεύσεις για ένα «μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών» στη δεύτερη φάση. Η Χαμάς έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε την πρόταση ως προερχόμενη από το Ισραήλ και παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας τριών φάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη φάση, μια εκεχειρία έξι εβδομάδων που θα μπορούσε να παραταθεί εάν οι συνομιλίες διαρκούσαν περισσότερο. Η συμφωνία, αποκάλυψε ο Μπάιντεν, είχε υποβληθεί στη Χαμάς την Πέμπτη μέσω του Κατάρ, ενός μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του σχεδόν οκτάμηνου πολέμου, ο οποίος παραπαίει από τον Απρίλιο.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε αργότερα ότι η ισραηλινή πρόταση ήταν ένα εξαιρετικά λεπτομερές έγγραφο τριών έως τεσσάρων σελίδων. Προφανώς εγκρίθηκε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο - αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ του Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant και του υπουργού Benny Gantz - αλλά προφανώς δεν παρουσιάστηκε ακόμη στο ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου είναι μέλη οι ακραίοι Itamar Ben Gvir και Bezalel Smotrich.

Αμέσως μετά την ομιλία, ο Νετανιάχου - τον οποίο απέφυγε να κατονομάσει ο Μπάιντεν - δημοσίευσε μια αρχική δήλωση λέγοντας ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να απελευθερώσει τους ομήρους το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για να επιτύχει αυτόν τον στόχο».

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου