Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η Μάχη του Μαραθώνα (1824)

Η πεδιάδα του Μαραθώνα  Η πεδιάδα του Μαραθώνα
Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των 3.000 Οθωμανών Τούρκων του Ομέρ Πασά και 600 Ελλήνων υπό τον Γιάννη Γκούρα, στην πεδιάδα του Μαραθώνα, εκεί όπου ο Μιλτιάδης είχε νικήσει τον στρατό των Περσών το 490 π.Χ. Η δεύτερη μάχη του Μαραθώνα έγινε στις 5 Ιουλίου 1824 και έληξε, όπως και η πρώτη, με επικράτηση των ελληνικών όπλων.
Τον Ιούνιο του 1824 ο πασάς της Καρύστου Ομέρ έλαβε εντολή να στραφεί κατά της Αττικής, σε μια εποχή που οι Έλληνες σπαράζονταν από εμφύλιες έριδες. Την ίδια περίοδο (24 Ιουνίου 1824), ο πρόεδρος του Εκτελεστικού, Γεώργιος Κουντουριώτης, όρισε φρούραρχο της Ακρόπολης τον δυναμικό οπλαρχηγό Γιάννη Γκούρα.

«Μπλόκο» από το Ευρωκοινοβούλιο σε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο - Διχασμένες οι περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε σήμερα, με 278 ψήφους υπέρ, 318 κατά και 31 αποχές, σαρωτική μεταρρύθμιση των κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του διαδικτύου, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση πάνω σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που φέρνει σε αντιπαράθεση διαδικτυακούς κολοσσούς και εκδότες-εταιρείες ΜΜΕ.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρόταση της Κομισιόν για επανεξέταση των κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, το νέο αδιέξοδο υπογραμμίζει τη σημασία του ζητήματος για τις διαδικτυακές εταιρείες που το πολέμησαν σκληρά.

Αίτημα για κατασκευή αγωγού και μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο

H Energean υπέβαλε στις κυπριακές αρχές αίτημα για κατασκευή αγωγού μεταφοράς μεταξύ 0,5 και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα ισραηλινά τεμάχια στην Κύπρο, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ελληνικής εταιρείας.

«Έχουμε υποβάλει πρόταση για πώληση φυσικού αερίου από μια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) στην Κύπρο. Την αποστείλαμε την περασμένη βδομάδα», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας στο πρακτορείο Reuters.

Θρίλερ στην Ταϊλάνδη με τη διάσωση των παιδιών από το τραγικό λάθος των εθελοντών (Βίντεο)

Αγωνία για τη διάσωση των 12 παιδιών που παραμένουν επί 11 ημέρες εγκλωβισμένα σε ένα σπήλαιο της Ταϊλάνδης μαζί τον προπονητή τους
Σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους πεζοναύτες της Ταϊλάνδης τα αγόρια φαίνονται καλυμμένα με κουβέρτες να μιλούν με έναν δύτη και να στέλνουν τους χαιρετισμούς τους σε όσους βρίσκονται στην επιφάνεια και εργάζονται για τη διάσωσή τους.
«Συστηθείτε» ακούγεται να τους λέει ο δύτης με τα αγόρια να λένε το όνομά τους και να ευχαριστούν τους διασώστες τους.

Σκοπιανές δυσκολίες

Του Ν. Λυγερού

Οι σκοπιανές δυσκολίες προέρχονται από το γεγονός ότι δεν θέλουν να αλλάξουν το όνομά τους για όλα τα άλλα σημεία της Συμφωνίας και βέβαια είναι σύμφωνοι απλώς περιμένουν περισσότερα από τον ΥπΕξ και τον Πρωθυπουργό, επειδή ήξεραν ότι πιστεύουν στη σοσιαλιστική Μακεδονία, αφού ακολουθούν την κομματική προσέγγιση του παρελθόντος που δεν μπορεί να κάνει καμιά υπέρβαση. Όμως τα ελληνικά Συλλαλητήρια δεν επέτρεψαν την μοναδική χρήση της λέξης Μακεδονία. Έτσι βλέπουμε ότι η εθνικιστική προσέγγιση των Σκοπίων ταυτίζεται με την κομμουνιστική προσέγγιση της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια ο ΥπΕξ και ο Πρωθυπουργός θα ήθελαν να είναι ακόμα πιο σκοπιανοί αλλά φοβούνται να μη χάσουν τη θέση τους.

Τι κομμουνισμός, τι εκφυλισμένος κομμουνισμός - Ενάντια στο μίσος της ιστορίας

Τι κομμουνισμός, τι εκφυλισμένος κομμουνισμός
Του Ν. Λυγερού

Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν ριζικές διαφορές μεταξύ ΚΚΕ και Σύριζα, αλλά απλώς εξετάζουν τα δεδομένα ξεχνώντας το παρελθόν και τις άμεσες σχέσεις μεταξύ αυτών των πολιτικών οντοτήτων και γι’ αυτόν τον λόγο ξαφνιάστηκαν με τη Συμφωνία που προσπαθούν να περάσουν. Λόγω επιρροής της κομμουνιστικής λήθης περί ιστορίας, δημιουργούνται κάθε φορά νέες διακλαδώσεις που προσπαθούν να σβήσουν τα κοινά σημεία. Το ΚΚΕ που ιδρύθηκε ως ΣΕΚΕ το 1918 είναι μαρξιστικό λενινιστικό κόμμα. Δεν μπόρεσε να περάσει στο στάδιο του ευρωκομμουνισμού και δεν ξεπέρασε την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η δικαίωση της Ελληνικής ΑΟΖ - Μακεδονία και Κομμουνισμός

Η δικαίωση της Ελληνικής ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Με την νέα απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο αφορά στις δύο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνα στην κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια, έχουμε ταυτόχρονα και τη δικαίωση της Ελληνικής ΑΟΖ αφού αυτές οι περιοχές δεν βρίσκονται στην ελληνική κυριαρχία αλλά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έτσι οι απολαβές του ελληνικού δημοσίου θα προέρχονται άμεσα από την Ελληνική ΑΟΖ και από κανένα άλλο πλαίσιο. Όσοι δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτήν την έννοια, τώρα πρέπει να παραδεχτούν ή τουλάχιστον να αποδεχτούν ότι είναι χάρη σε αυτή που αλλάζουν τα δεδομένα. Και αυτό θα συμβεί ειδικά για τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης που είναι οι άμεσες ενδιαφερόμενες λόγω των κοιτασμάτων στόχων που έχουν επιλέξει οι εταιρείες της κοινοπραξίας.