Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Θρίλερ στην Ταϊλάνδη με τη διάσωση των παιδιών από το τραγικό λάθος των εθελοντών (Βίντεο)

Αγωνία για τη διάσωση των 12 παιδιών που παραμένουν επί 11 ημέρες εγκλωβισμένα σε ένα σπήλαιο της Ταϊλάνδης μαζί τον προπονητή τους
Σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους πεζοναύτες της Ταϊλάνδης τα αγόρια φαίνονται καλυμμένα με κουβέρτες να μιλούν με έναν δύτη και να στέλνουν τους χαιρετισμούς τους σε όσους βρίσκονται στην επιφάνεια και εργάζονται για τη διάσωσή τους.
«Συστηθείτε» ακούγεται να τους λέει ο δύτης με τα αγόρια να λένε το όνομά τους και να ευχαριστούν τους διασώστες τους.

Τα παιδιά κάνουν και έναν παραδοσιακό ταϊλανδέζικο χαιρετισμό προτού να διαβεβαιώσουν ότι «είμαστε καλά στην υγεία μας».
Παρά την ταλαιπωρία που έχουν περάσει, τα παιδιά ηλικίας 11 έως 16 ετών παραμένουν σε καλή ψυχολογική κατάσταση όπως φαίνεται από το ότι κάνουν πλάκα με το γεγονός ότι ένα από αυτά να παραπονιέται ότι τον ξέχασαν και δεν πρόλαβε να χαιρετίσει τους δικούς του.
Το Σαββατοκύριακο αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να απεγκλωβιστούν τα παιδιά, λένε οι ειδικοί.
tailandi
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης Anupong Paojinda είπε ότι η μόνη λύση είναι τα παιδιά να κολυμπήσουν έξω από το πλημμυρισμένο σπήλαιο και ότι τα μαθήματα κατάδυσης θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, ένα τραγικό λάθος των εθελοντών ανάγκασε τα παιδιά να κινηθούν ακόμα πιο μέσα στο σπήλαιο καθώς συμμετέχοντας στις προσπάθειες αποστράγγισης των υδάτων, ανέβασαν από λάθος τη στάθμη του νερού.
«Μπορεί να έχουν την πεποίθηση ότι η τεχνική τους είναι αποτελεσματική για την αποστράγγιση των υπόγειων υδάτων, αλλά οτιδήποτε δεν υπάρχει στο σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πρώτα μαζί μας», είπε αξιωματούχος.

Τα σχέδια απεγκλωβισμού των παιδιών

Την ίδια στιγμή, οι διασώστες εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα απεγκλωβίσουν τα παιδιά. Κάποια από τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνσή τους είναι τα εξής:
Αναμονή για να πέσει η στάθμη των υδάτων
Αυτό θα επέτρεπε στα παιδιά να βγουν πεζή από το σπήλαιο, με πολύ λίγα τμήματα που να πρέπει να διασχίσουν υποβρυχίως με μάσκες.
Αυτή είναι η επιλογή που προκρίνεται από τους διασώστες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα άντλησης, με τη βοήθεια γιαπωνέζων μηχανικών.
«Η κύρια αποστολή μας παραμένει η άντληση των υδάτων», διευκρίνισε σήμερα ο Ναρονγκσάκ Οσοτακόρν, επικεφαλής του πυρήνα που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.
19748126
Η κατάδυση
Είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που οι αρχές εύχονται να αποφύγουν. Όμως αν η άνοδος της στάθμης των υδάτων ξαναρχίσει με τις βροχές που έχουν προαναγγελθεί για αύριο Παρασκευή (06/07), μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή.
«Η κατάσταση επείγει επειδή μπορεί να έχουμε περισσότερη βροχή που θα μπορούσε να πλημμυρίσει και πάλι το σπήλαιο, κάτι που θα καταστούσε τη διάσωση πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη», εκτιμά ο Τόρστεν Λέχλερ, ένας γερμανός ειδικός στις καταδύσεις που συμμετέχει στην ομάδα διάσωσης.
«Σήμερα το πρωί ετοιμάσαμε τους 13 καταδυτικούς εξοπλισμούς» ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε επείγουσα απομάκρυνση των παιδιών από το σπήλαιο, εφόσον χρειασθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρήνα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Το σπήλαιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η ορατότητα είναι μηδέν, ο χώρος είναι περιορισμένος», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ματ Φιτζέραλντ, δύτης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Κατάφερε να κάνει ένα μέρος της διαδρομής υποβρυχίως, όμως δεν μπόρεσε να φθάσει μέχρι το τέλος.
Απομάκρυνση των παιδιών μέσω φρέατος που οδηγεί κάθετα μέχρι το σπήλαιο
Η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μελετάται παραλλήλως. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν μια οδό εισόδου από την κορυφή του βουνού, η οποία να συνδέεται ή να μπορεί εύκολα να συνδεθεί, με γεώτρηση, με το τμήμα του σπηλαίου στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά.
«Μελετάμε κάθε τετραγωνικό μέτρο για να δούμε αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο», είπε ο κυβερνήτης.
19750897
Αποστολή ενός παιδιού ως προσκόπου
Ο κυβερνήτης ανέφερε μια ήδη δοκιμασμένη τακτική για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στα πιο φοβισμένα από τα θύματα: πρόκειται για την εθελοντική αποστολή ενός πρώτου παιδιού ως προσκόπου - ώστε οι διασώστες να μπορέσουν στη συνέχεια να δείξουν στην υπόλοιπη ομάδα μια φωτογραφική απόδειξη πως έφθασε στην άκρη.
Οι Ταϊλανδοί διασώστες λένε ότι τα παιδιά μπορούν να βγουν «ένα-ένα», χωρίς να διευκρινίζουν το διάστημα που θα μεσολαβεί ανάμεσα στις εξόδους. Η επιστροφή στο σπήλαιο με μια απόδειξη ζωής θα έπαιρνε έξι ώρες σε έναν δύτη, άρα προϋποτίθεται ότι δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου.
Φορεία με μπουκάλα οξυγόνου
«Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα είδος φορείου με μια μπουκάλα οξυγόνου, μια πλήρη μάσκα, και να τα τραβήξουμε προς την έξοδο χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσουν. Είναι μια τεχνική που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί», πρότεινε ο Μπιλ Γουαϊτχάουζ, αντιπρόεδρος του βρετανικού Συμβουλίου Διασώσεων σε Σπήλαια, όταν ερωτήθηκε από το BBC.
Προς το παρόν, οι Ταϊλανδοί διασώστες δεν έχουν αναφέρει την επιλογή αυτή.
Πληροφορίες, φωτος: Daily Mail

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου