Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΠΠΟ: Ανασκαφή στο Ιερό του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα Δεσποτικού και στη νησίδα Τσιμηντήρι


Εικ.1: Aεροφωτογραφία της θέσης Μάντρα Δεσποτικού. Σημειώνεται το Κτίριο ΜΝ στη περιοχή βορειοανατολικά του τεμένους

Η συστηματική ανασκαφή που διενεργείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου διήρκησε φέτος έξι εβδομάδες, από τις 20 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου 2024, και επικεντρώθηκε τόσο στη θέση Μάντρα στη νησίδα Δεσποτικό, όσο και στη νησίδα Τσιμηντήρι. 

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ


Εσείς μάθατε πως εκδόθηκε οδηγός μετακίνησης των αντρών; Μία γνωστή φεμινιστική στρατηγική είναι ζητάνε οι φεμινίστριες κάτι που ακούγεται εξωφρενικό. Ώστε μετά να πλασάρουν πιο εύκολα κάτι που μπροστά του το προηγούμενο φαντάζει κανονικό. Ή ακόμα και αθώο. Έτσι λοιπόν λίγες ημέρες μετά τηv πρόταση βουλευτίνας να υπάρχει περιορισμός της μετακίνησης των αντρών μετά τις 6, δυο φεμινιστικές οργανώσεις κυκλοφόρησαν έναν “οδηγό μετακίνησης” των αντρών.

Πρέπει να αφαιρέσουμε τη λέξη «κανονικότητα» από τα λεξικά;

Ίσως έρθει μια μέρα όπου και η απλή εκφορά της λέξης «κανονικότητα» θα διώκεται ποινικά…

Γράφει ο Κώστας Παπαχρήστου 

Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη: Σαν σήμερα, το 1944, οι Ναζί εξόντωσαν 149 γυναικόπαιδα – Μια συγκλονιστική μαρτυρία

Από το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη

Η Ελένη Νανακούδη ήταν από τους λίγους που επέζησαν, και είχε αφιερώσει τη ζωή της στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος

80 χρόνια από τη σφαγή του Χορτιάτη από τους ναζί Γερμανούς: Εκαψαν ζωντανούς 149 αθώους ανθρώπους- Ο κίνδυνος της λήθης για πρωτοφανή στην ανθρωπότητα εγκλήματα [videos]


Η φρίκη για τη σφαγή via youtube

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα όλα ξεκίνησαν από μία ενέδρα ανδρών του ΕΛΑΣ στο βυζαντινό υδραγωγείο της Θεσσαλονίκης εναντίον Ελλήνων υπαλλήλων του Οργανισμού Ύδρευσης και λίγων Γερμανών, που είχε ως αποτέλεσμα τα βάρβαρα αντίποινα τωνΓερμανών Ναζί,  υπό τις οδηγίες του αιμοσταγούς Φριτς Σούμπερτ και τη συνεργασία Ελλήνων δωσίλογων  ταγματασφαλιτών.

Πώς απαντά ο Χριστοδουλίδης στις αντιδράσεις για την προβολή της σειράς Famagusta στο Νetflix


«Προφανώς δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ Famagusta», απαντά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις επικρίσεις και απειλές που εκτοξεύτηκαν από τα κατεχόμενα για την ενσωμάτωση της εν λόγω σειράς στο Netfix.

ΠτΔ για ηλεκτρική διασύνδεση: Ζητήσαμε διευκρινιστικές απαντήσεις


Στο Κυπριακό, στην Ενέργεια, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το ΤΕΠΑΚ.

Top Gun Academy για Kamikaze Drones

Βρετανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται ως πιλότοι drones καμικάζι στη νέα Ακαδημία Drone jHub της Strategic Command.

Ισοζύγιο Ναυτικής Ισχύος-Σύγκριση Ανθυποβρυχιακών ικανοτήτων μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Αναστάσιος Παπανδρέου

Μία μονάδα επιφανείας για να διαθέτει πλήρεις ικανότητες Α/Υ πολέμου πρέπει να διαθέτει τόσο σόναρ γάστρας όσο και ρυμουλκούμενο σόναρ μεταβλητού βάθους. Και αυτό γιατί το σόναρ της γάστρας μπορεί να λειτουργεί κατά τη διάρκεια περιπολίας του πλοίου που συνήθως γίνεται με ταχύτητες 8-12 κόμβων. 

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» ετοιμάζεται για τις «ASPIDES» – Εξελίξεις με το SOUNION


Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ πρόκειται να γίνει η τρίτη φρεγάτα ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού που θα κατευθυνθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, διαδεχόμενη την ΨΑΡΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES της Ε.Ε. για την διασφάλιση την ελεύθερης ναυσιπλοϊας έναντι των τρομοκρατικών χτυπημάτων εναντίον εμπορικών πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ευρωπαϊκή υπόθεση η απενεργοποίηση της οικολογικής βόμβας του τάνκερ SOUNION: Η ναυτική αρμάδα από τις Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ» πρωταγωνιστές στην Ερυθρά θάλασσα


Το δεξαμενόπλοιο MV SOUNION στο οποίο μένεται φωτιά, κυρίως στις καταπακτές που είναι αποθηκευμένοι οι 150.000 τόνοι αργού πετρελαίου. Πηγή εικόνας: EURONAVAL ASPIDES

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Η αξία της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», κυρίως για τον εμπορικό στόλο που προέρχεται από την Γηραιά Ήπειρο, έχει φανεί μέσα από τις εκατοντάδες συνοδείες που έχουν κάνει οι μονάδες επιφανείας, τόσο στην καυτή περιοχή της Ερυθράς θάλασσας, όσο και στον Κόλπο του Άντεν.

Γεραπετρίτης: Θετική εξέλιξη η αποφυλάκιση Μπελέρη - Δεν αναιρούνται όσα έχουν συμβεί με το κράτος δικαίου


«Δεν αναιρούνται όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών

Ελεύθερος αφέθηκε ο Φρέντι Μπελέρης


Στον ευρωβουλευτή της ΝΔ επιβλήθηκε περιοριστικός όρος να διατηρεί τηλεφωνική επαφή με το αστυνομικό τμήμα. Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνει.

Απαγόρευση εισόδου σε υπερασπιστή των Τσάμηδων

Οι ελληνικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα μας σε Αλβανό συγγραφέα, ιδρυτικό μέλος συλλόγων και οργάνων που καταπιάνονται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των «Τσάμηδων» στην Αλβανία και φυσικά των εδαφικών τους διεκδικήσεων στην Ελλάδα.

Η Τουρκία δωρίζει στρατιωτικό εξοπλισμό στον Στρατό της Βόρειας Μακεδονίας


Σεπτέμβριος 2, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: «Στρατιωτικό εξοπλισμό δώρισε στον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.

Για την τουρκική στρατηγική “πολιορκίας” του Ελληνισμού


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε αναλύσεις σε διάφορα μέσα για τις κινήσεις της Τουρκίας, που όπως υποστηρίζεται, δείχνουν την στρατηγική “πολιορκίας” της Ελλάδας, στα οθωμανικά πρότυπα και επιβολής του αφηγήματος περί ζωτικού θαλασσίου χώρου. 

Ο τουρκικός στρατός εκπαιδεύει Κοσοβάρους σε δραστηριότητες μάχης


Σεπτέμβριος 2, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τούρκοι στρατιώτες που υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο παρείχαν βασική εκπαίδευση μάχης σε στρατιώτες της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (FSK), γράφουν τα τουρκικά media.

Τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία


Αλεξία Τασούλη

Για τις αρχές Δεκεμβρίου προετοιμάζεται το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί όπως έχει συμφωνηθεί στην Άγκυρα.

Τι κρύβει για το μέλλον της περιοχής και την Ελλάδα η επίσκεψη Αλ Σίσι στην Άγκυρα


Νίκος Μελέτης

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα, 11 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας με την ανατροπή του στενού συμμάχου και ιδεολογικού «συγγενή» του Ερντογάν, ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μ. Μόρσι

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Famagusta: «Το Netflix στοχοποιεί τους Τούρκους που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη χώρα

Η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος των BRICS, μακριά από τη Δύση


Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στις BRICS πριν από μερικούς μήνες εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην επί δεκαετίες προσπάθειά της να ενταχθεί στην EE.

Ένας στρατηγικός εφιάλτης: Πώς το Άκουγιου απειλεί το ΝΑΤΟ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οι στρατιωτικοί αναλυτές φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ζητήσει να τοποθετήσει το ρωσικό προσωπικό κοντά σε αυτές τις κρίσιμες υποδομές

Ο Μπάιντεν αδειάζει τον Νετανιάχου: «Δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων»

ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Ting Shen / POOL

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι κοντά στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, ωστόσο είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία.

Washington Post: ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος ετοιμάζουν «take it or leave it» συμφωνία εκεχειρίας για τη Γάζα


Αν Χαμάς και Ισραήλ απορρίψουν την πρόταση, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της διαπραγματευτικής προσπάθειας από την πλευρά των ΗΠΑ - Μεγάλη απεργία σήμερα στο Ισραήλ

Καμπανάκι Ντράγκι για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία - Η Ε.Ε. δεν συμβαδίζει με τους ανταγωνιστές της


Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες δεν θα πρέπει να φοβούνται τη γραφειοκρατία καθώς αυξάνουν την παραγωγή όπλων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που είδε το POLITICO.

Η Ρουμανία ενέκρινε νομοσχέδιο για την παράδοση στην Ουκρανία μιας συστοιχίας Patriot

Σύστημα Patriot (Φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την δωρεά στην Ουκρανία ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, το οποίο έστειλε στην βουλή για τελική έγκριση.

Ρωσία: Ανακοίνωσε την κατάληψη χωριού κοντά στο Ποκρόφσκ – Ο στρατός προωθείται σε δύο πόλεις στην ανατολική Ουκρανία


Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται στις πόλεις Σελιντόβε και Ουκράινσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφεραν σήμερα φιλορώσοι μπλόγκερ, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν να διασπάσουν ένα τμήμα της αμυντικής γραμμής της Ουκρανίας.

Η Πολωνία θέλει να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους: «Είναι δικαίωμά μας»

Εκτοξευτές πυραύλων Patriot των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων  AP Photo/Michal Dyjuk

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που την απειλούν όταν αυτοί βρίσκονται ακόμη πάνω από την Ουκρανία, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times (FT) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ουκρανικά drones χτύπησαν στις 6 πρωί το Μπέλγκοροντ- αναφέρονται καταστροφές


Σεπτέμβριος 2, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε σήμερα το πρωί, πριν από τις έξι,  στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Δεκάδες Ρωσικοί πύραυλοι τα ξημερώματα με στόχο το Κίεβο -Σε συναγερμό η χώρα, απογειώθηκαν Πολωνικά συμμαχικά


Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Ρωσία: Στο φως η μυστική τοποθεσία εκτόξευσης του «ανίκητου» πυρηνοκίνητου πυραύλου της Μόσχας


Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters επικαλείται την ανάλυση δύο ερευνητών

Πούτιν: Η πρόκληση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ απέτυχε να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων


Η «πρόκληση» της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ απέτυχε να σταματήσει την προέλαση του ρωσικού στρατού στην επαρχία Ντονέτσκ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Ταϊβάν: Αν η Κίνα επιθυμεί να προσαρτήσει την Ταϊβάν, θα πρέπει επίσης να πάρει πίσω εδάφη που παραχώρησε στη Ρωσία


Αν οι αξιώσεις της Κίνας για την Ταϊβάν αφορούν ζήτημα εδαφικής ακεραιότητας, τότε το Πεκίνο θα πρέπει επίσης να πάρει πίσω εδάφη από τη Ρωσία, εδάφη τα οποία παραχώρησε συνθηκολογώντας η τελευταία κινεζική δυναστεία τον 19ο αιώνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, σε συνέντευξή του σε ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης.