Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Πρωτοχρονιάτικες ημέρες του 1941 μέσα από το ημερολόγιο ενός Πυροβολητή

Απόσπασμα από το ημερολόγιο ενός Πυροβολητή, που περιγράφει τη μαχητικότητα και τον ενθουσιασμό των Ελλήνων στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο, λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά του 1941. 

Είναι λίγες μέρες μετά την πρωτοχρονιά του 1941, στην περιοχή Κάλια του αλβανικού μετώπου.
Ο Πειραιώτης πυροβολητής,  Βλάσης Καρατζίκας, λαϊκό παιδί μιας εξαμελούς οικογένειας, έχει μόλις φθάσει με τον ουλαμό του στο μέτωπο, μετά από εξοντωτική πορεία ημερών, υπό άθλιες καιρικές συνθήκες.

Παρά ταύτα, ο ενθουσιασμός του που βρίσκεται εκεί είναι έκδηλος. Γράφει μάλιστα στο ημερολόγιό του (εκ. Ερμής):

2023: Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Σύμβαση Ανταλλαγής των Πληθυσμών

Κωνσταντίνος Χολέβας, Αρθρογράφος
Πολιτικός Επιστήμων - Αρθρογράφος

Γιατί εξακολουθεί και ενοχλείται ο Ερντογάν και γιατί η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι ότι τα νεο-οθωμανικά όνειρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Σύμβαση της Λωζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπεγράφη το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο στην Ελβετική πόλη. Στις 24 Ιουλίου 1923 υπεγράφη η τελική Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της νέας Τουρκίας μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αρτσάχ: Υποδέχθηκαν το νέο έτος τιμώντας τους νεκρούς στρατιώτες τους - Συμβολική πορεία στο στρατιωτικό νεκροταφείο Γεραμπλούρ από τους αποκλεισμένους στο διάδρομο του Λατσίν

ΦΩΤΟ:Στιγμιότυπο από συγκέντρωση στις ΗΠΑ, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Απρίλιο του 2021 (φωτ.: EPA/Etienne Laurent)

Το στρατιωτικό νεκροταφείο Γεραμπλούρ επισκέφθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μια ομάδα ανθρώπων από το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν.

Γλοιώδεις δηλώσεις Τατάρ για Αμμόχωστο: Καρφώνει το έκνομο σχέδιο Ερντογάν για σταδιακό άνοιγμα όλων των Βαρωσίων

 FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ομιλεί σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Φωτογραφία Photo via Ersin Tatar, @ErsinrTatar

O θλιβερός εντεταλμένος του Ερντογάν στα κατεχόμενα εκκτιμά με γλοιώδη υπονοούμενα ότι «το 2023 και οι χρονιές που θα ακολουθήσουν θα είναι χρόνια της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Αυτά είπε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kibris όπου απαντώντας σε ερώτηση για την περίκλειστη Αμμόχωστο σημείωσε:

Συγκεκριμένα ο Τατάρ δήλωσε: «Η απόφαση ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού είναι το μήνυμα που

Πολεμική Αεροπορία: Στην «πρώτη γραμμή» κοινωνικής προσφοράς και την Πρωτοχρονιά

Μωρά ήταν στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς που κλήθηκαν να μεταφέρουν τα πτητικά μέσα που ανέπτυξε η Πολεμική Αεροπορία από νησιά του Αιγαίου σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων, την παραμονή και την πρωτοχρονιά, ενώ συμπληρώθηκαν 15,2 ώρες πτήσης σε 6 αποστολές και συνολικά μεταφέρθηκαν 9 ασθενείς, ανάμεσά τους 6 μωρά.

Αναλυτικότερα:

Μαζική ανάγκη αντιαρματικών για το ελληνικό Πεζικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 10 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε τον διαγωνισμό υπ’ αριθ. 07/2022 για την προμήθεια πυρομαχικών αντιαρματικού STRIM των 89 mm. Η προμήθεια αφορά 776 βλήματα και η προβλεπομένη πίστωση ανέρχεται σε 666.500 €, συμπεριλαμβανομένων νομικών κρατήσεων 4,096 %, ΦΠΑ 24%, φόρων, δασμών και τυχόν λοιπών δαπανών που βαρύνουν τη σύμβαση. Η πίστωση θα διατεθεί σε βάθος τριετίας με 300.000 € το πρώτο έτος, 200.000 € το δεύτερο και 166.500 € το τρίτο. Η απόφαση ενεργοποιήσεως του συγκεκριμένου προγράμματος είχε ληφθεί 5 μήνες πριν, στις 10 Ιουνίου. Καθώς το συγκεκριμένο όπλο έχει αποσυρθεί από υπηρεσία στον Γαλλικό Στρατό, που ήταν και ο κύριος χρήστης του, είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν θα εμφανιστούν υποψήφιοι μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2023 που έχει ορισθεί η διενέργεια του διαγωνισμού.

Lockheed Martin: Απάντηση για την καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ P-3B Orion

Απάντηση στα δημοσιεύματα για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3B Orion έδωσε η εταιρία Lockheed Martin, παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία που καλύπτουν όλο το φάσμα των εξελίξεων. Καθυστέρηση στο πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά αυτή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ στα στοιχεία που παρατίθενται ανακύπτουν σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη τόσο στην ελληνική πλευρά (ΥΠΕΘΑ και Πολεμικό Ναυτικό) που υπερτίμησε τις δυνατότητες της ΕΑΒ που είναι ο υποκατασκευαστής (subcontractor) του προγράμματος, με ευθύνες να ανακύπτουν και για το υπουργείο Οικονομικών που ελέγχει την ΕΑΒ, αλλά ποτέ δεν φρόντισε να εγκρίνει την έγκαιρη έγκριση του απαραίτητου προσωπικού για την ομαλή εξέλιξη του έργου….

Συνέντευξη του Προέδρου των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, Γιώργου Κόρου: Γαλλικές φρεγάτες «Made in Greece»

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα αναμένει την ολοκλήρωση της πρώτης φρεγάτας FDI Belharra στα ναυπηγεία της Group Naval, στην Λοριάν (Lorient) της Γαλλίας, στη Σαλαμίνα κτίζονται τμήματα φρεγατών του ιδίου τύπου για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, στις γιάρδες των Ναυπηγείων Σαλαμίνας κτίζονται τα προ-εξοπλισμένα μπλοκ κύτους των γαλλικών φρεγατών Belharra.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, Γιώργος Κόρος, αναφέρει ότι το έργο που έχουν αναλάβει τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, αποτελεί σημαντικό τμήμα του όλου προγράμματος κατασκευής των φρεγατών, που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ήδη η Naval Group έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση και υπάρχουν σχετικές διαπραγματεύσεις.

F-35, Blackhawk, κορβέτες και άλλα εξοπλιστικά που δρομολογούνται για το 2023

 Οι συμφωνίες που αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2023 και θα σημάνουν την ολική μεταμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η νέα χρονιά φέρνει την υπογραφή προγραμμάτων που θα αναμορφώσουν πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις, βάζοντάς τις στην νέα εποχή, αυξάνοντας κατακόρυφα την αποτρεπτική τους ισχύ. Το enikos.gr παρουσιάζει μερικά από τα εμβληματικότερα προγράμματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες, τα οποία αναμένεται να μπουν σε τροχιά υλοποίησης τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σύμπλευση Ακάρ – ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία απίστευτη ταύτιση της ρητορικής τους κατά της κυβέρνησης και της Ελλάδας εμφανίζονται ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα υποστήριξε μέσω ανάρτησης στο twitter αποτελούν ουσιαστικά μια αντιγραφή των όσων η αξιωματικής αντιπολίτευση επιδιώκει να βάλει στην πολιτική ατζέντα εν όψει εκλογων.

Ετσι μετά τον Ερντογάν που έχει καλέσει τους Έλληνες να καταψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας που αναπαράγουν κατά διαστήματα θέσεις και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ακόμη για τα εθνικά θέματα καθώς και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν κακομεταχείριση των μεταναστών από την κυβέρνηση σειρά πήρε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει πόλεμο-καταστολή για να σώσει το τομάρι του

«Αφού συνέτριψε την τουρκική οικονομία και φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη, που πλούτισε επί των ημερών του, ο Ερντογάν σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν μη αναγκαίο πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια κατά των αντιπάλων του», γράφει σε άρθρο του στο Politico o Πολ Τέιλορ, συνεργάτης του think tank «Friends of Europe», κάνοντας λόγο για μια «αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία και ευχόμενος ότι «θα αποτύχει» καθώς φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι κάλπες που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου θα καθορίσουν, σημειώνει το άρθρο, κατά πόσον η Τουρκία των 85 εκατ. κατοίκων, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, θα συνεχίσει την πορεία προς την εδραίωσή της ως αυταρχικής, επεκτατικής δύναμης, ή θα επιλέξει έναν δρόμο πιο φιλελεύθερο και πλουραλιστικό.

Ποιο πρέπει να είναι το δόγμα εθνικής ασφαλείας;

 ΦΩΤΟ:Στιγμιότυπο από την πρόσφατη ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «ΜΙΝΑ ΙΙ». Η Ελλάδα θα στηρίζει την ισχύ της τόσο στην αποτρεπτική ικανότητα όσο και, εξωτερικά, στην εξισορρόπηση απειλών με τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και τις άλλες εταιρικές σχέσεις που ήδη αναπτύσσει στην περιοχή.

Εξωστρέφεια, αποτροπή και ανθεκτικότητα

Του Θάνου Π. Ντόκου*

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε μεταβατικό στάδιο. Δυνάμεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο αμφισβητούν και αποστασιοποιούνται αισθητά από την ισχύουσα διεθνή τάξη πραγμάτων που διέπεται από κανόνες και αναπτύσσουν ηγεμονικές βλέψεις.

Συρία και Τουρκία ομονοούν «Το PKK είναι πράκτορας του Ισραήλ και των ΗΠΑ»

Άγκυρα .

Η Τουρκία και η Συρία ανακοίνωσαν νέες λεπτομέρειες την Κυριακή για την τριμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας, η οποία αφορούσε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε τον σεβασμό της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προσθέτοντας ότι επιδιώκει μόνο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει στρατηγικούς αιφνιδιασμούς στην Τουρκία


Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει στρατηγικούς αιφνιδιασμούς στην Τουρκία

Γρίβας Κ.: Είναι τόσο απλό. Θα μπορούμε να χτυπάμε τους Τούρκους από .. / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, κάνει έναν απολογισμό του έτους 2022 σε ότι αφορά την άμυνα της χώρας μας (29-12-2022).

Δημήτρης Αγάδης: Ερντογάν στα καλύτερά του- Τους βάζει όλους φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές

 

Δημήτρης Αγάδης: Ερντογάν στα καλύτερά του- Τους βάζει όλους φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Μετά από ένα δύσκολο 2022, ένα δυσκολότερο 2023;

 
Ένα έτος τεράστιων γεωπολιτικών εξελίξεων ήταν το 2022 και αντίστοιχο αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι και το 2023 δηλώνει ο Διεθνολόγος και πανεπηστιμιακός Αλέξναδρος Δεσποτόπουλος

Κωνσταντίνος Φίλης, Το κρίσιμο εξάμηνο του 2023 και η Ελληνική αποφασιστικότητα

 

Περίπου 2022 φορές ρωτήθηκα που το πάει ο Ερντογάν το 2022 και προβλέπω να ερωτηθώ άλλες 2023 το 2023 σημειώνει ο Διεθνολόγος και Συγγραφέας, Κύριος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στην Κύρια Μαρία Αναστασοπούλου και το αληθινό ραδιόφωνο (https://www.real.gr) .

Politico κατά Ερντογάν: "Προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία σχεδιάζοντας πολέμους" | Μεσημβρινό δελτίο | 02/01/2023


1. Ακάρ: "Με προβοκατόρικες ενέργειες κάθε πρωί ξυπνούν και θέτουν ένα θέμα"
2. Politico κατά Ερντογάν: "Προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία σχεδιάζοντας πολέμους"

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία | Αταίριαστοι | 02/01/2023

 
1. Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία
2. Η χρονιά των εκλογών - Στα άκρα η σύγκρουση

Τουρκία: Νέα πρόκληση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας – Πού αποδίδει την κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τραβώντας και πάλι το σκοινί της έντασης με την Ελλάδα.

Τουρκική Ναυτική Ομάδα Κρούσης με ορμητήριο την νέα βάση στην Καρπασία – Αποκαλυπτικοί χάρτες

 
Γιάννος Χαραλαμπίδης : Τουρκική Ναυτική Ομάδα Κρούσης με ορμητήριο την νέα βάση στην Καρπασία – Αποκαλυπτικοί χάρτες

Ιατρίδης και Δεσποτόπουλος για τα ελληνοτουρκικά | Ώρα Ελλάδος 02/01/2023 | OPEN TV

 
Ο Κ. Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α και ο Α. Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Ο Ακάρ στοχοποιεί το Καστελλόριζο | Σήμερα | 02/01/2023

 

1. Αναλυτής εφημερίδας Hurriyet: "Η ισορροπία στο Αιγαίο αλλάζει υπέρ της Ελλάδας"
2. Απειλεί με πόλεμο ο Ακάρ
3. Τούρκικα ΜΜΕ: "Η Ελλάδα μπήκε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία"
4. Ο Ακάρ στοχοποιεί το Καστελλόριζο
5. Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αμφισβητεί ευθέως την Ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου