Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Απολλωνία Ποντική (Φωτο-Βίντεο)

Απολλωνία Ποντιακή ή Απολλωνία Μάγκνα ή Άνθεια Το αρχικό όνομα της πόλης αναφέρεται ότι ήταν Άνθεια αλλά πολύ σύντομα μετονομάστηκε σε Απολλώνια.

Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές η πόλη ήταν γνωστή ως Απολλωνία Ποντική (δηλαδή Απολλώνια του Εύξεινου Πόντου) ή ως Απολλωνία Μάγκνα. Κατά την Βυζαντινή κυριαρχία μετονομάστηκε ως Σωζόπολη.

Σόλιδος, το «απαράμιλλο νόμισμα» που ένωσε τη βυζαντινή αυτοκρατορία

Tο είπαν δολάριο και ευρώ του Mεσαίωνα και ο ετεροχρονισμός είναι ακριβής. Γιατί ο σόλιδος, το χρυσό νόμισμα των Bυζαντινών, για 800 περίπου χρόνια, κυριάρχησε στις γνωστές αγορές του κόσμου. Aπό την καθιέρωσή του επί M. Kωνσταντίνου μέχρι τον 11o - 12ο αιώνα, που διατηρήθηκε ανόθευτο, απέκτησε μια μυθική αίγλη.

Στη νομισματική ιστορία παραμένει ο πρόγονος των δυο παγκόσμιων σημερινών νομισμάτων, αλλά και διάδοχος των αρχαίων «διεθνών», από την αττική ως την αλεξανδρινή δραχμή. Διαδέχτηκε το επίσης διεθνοποιημένο ρωμαϊκό δηνάριο, το οποίο ολοκλήρωσε τον ιστορικό κύκλο του στις αρχές του 4ου αιώνα (το 313 σταμάτησαν οι «κοπές» του).

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

 Αποκλειστική δημοσίευση της "Άγνωστης Ελληνικής Ιστορίας" 28/12/1997 και 2/3/1999. Η "πυραμίδα" των Χανίων (στην πραγματικότητα είναι κώνος)
είναι ένας λαξευμένος βράχος και είναι ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του μιας και δεν υπάρχει καμία αναφορά για παρόμοιο κτίσμα-κατασκεύασμα.


Επίσημες μελέτες, έρευνες ή ανασκαφές δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής - ακόμη και το ίδιο το μνημείο είναι άγνωστο στον κόσμο, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την χρήση που είχε στην αρχαιότητα ή την ηλικία του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης στα Νότια του νομού Χανίων, στην περιοχή «Ροδοβάνι».

10 αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου που εντυπωσιάζουν (Εικόνες)

Ιστορία, το πέπλο μυστηρίου, οι ίντριγκες, το δράμα, η γοητεία της απώλειας και της καταστροφής που ακτινοβολούν τα μνημεία ξεπερνούν την ομορφιά και τη χάρη ακόμα και των πιο τέλειων αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων.

Μοναδικές φωτογραφίες: Η νυφίτσα πετάει "καβάλα" στον δρυοκολάπτη!

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Martin LeMay που απαθανάτισε μια νυφίτσα να "πετάει" γαντζωμένη πάνω σε έναν δρυοκολάπτη.
Ο Martin LeMay όταν είδε το μικρό θηλαστικό επάνω στον δρυοκολάπτη άφησε τα κιάλια του και πήρε αμέσως στα χέρια του τη φωτογραφική μηχανή.

Τουρκία: Κατά λάθος η ΝΟΤΑΜ, δεν θα εκδοθεί νέα - Τι λέει η Άγκυρα για την ακύρωση της δέσμευσης το μισού Αιγαίου

Άγκρυα: Το αίτημα για συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα των «μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών» στο Αιγαίο και την «αμοιβαία κατάργηση» των περιοχών αυτών προβάλλει η Άγκυρα, δηλώνοντας πως ακυρώνεται η πρόσφατη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «ανακοινώθηκε κατά λάθος με λανθασμένες συντεταγμένες».

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς αναφέρει: «Το ζήτημα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο Αιγαίο εκ μέρους της Ελλάδας και της χώρας μας είναι επίκαιρο εδώ και μεγάλο διάστημα.

Αμφίπολη: Ο Τύμβος, οι Δελφοί και η δυναστεία των Τημενιδών - Μια πρωτότυπη ερμηνεία του πολυσυζητημένου ταφικού μνημείου

Ο μελετητής Αντόνιο Κόρσο μιλά στο protothema.gr: «Υπάρχουν σημαντικά ευρήματα που δεν έχει δει κανείς εκτός από τους ανασκαφείς» - «Οι μορφές στα ζωγραφισμένα επιστύλια παραπέμπουν στη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί των Περσών, αλλά και στους Δελφούς»
Ο Ιταλός μελετητής Αντόνιο Κόρσο, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, που θεωρείται παγκοσμίως αυθεντία στην αρχαιοελληνική γλυπτική, καταθέτει στο protothema.gr μια πρωτότυπη και απολύτως τεκμηριωμένη ερμηνεία του πολυσυζητημένου ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Εσφαξαν άντρα μπροστά σε μαθητές μέσα στο άλσος Χολαργού! - «Δεν πρόλαβε να μας πει τίποτα» λένε σοκαρισμένα τα παιδιά

Οι μαθητές που βρίσκονταν εκδρομή στο πάρκο είδαν το αποτρόπαιο έγκλημα μπροστά στα μάτια τους - Το θύμα βρισκόταν ακόμα εν ζωή όταν τον πλησίασαν τα παιδιά, που κάλεσαν αμέσως το 166 - Δείτε συγκλονιστικές μαρτυρίες
Ενα φρικτό έγκλημα έγινε σήμερα το πρωί στο δημοτικό άλσος Χολαργού, μπροστά στα μάτια παιδιών!

Λίγο μετά τις 9 το πρωί και ενώ οι μαθητές του 1ου Λυκείου Χολαργού βρίσκονταν εκδρομή στο δημοτικό άλσος, απέναντι από το δημαρχείο της πόλης, είδαν έναν άντρα να τρέχει προς το μέρος τους, κυνηγημένος από έναν άλλο.