Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Με σημαντικές απώλειες διαπραγματεύεται το κυπριακό χρηματιστήριο

Λευκωσία: Σημαντικές απώλειες καταγράφει και σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, υπό την σκιά της υποβολής αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης και της ανακοίνωσης της Τράπεζας Κύπρου ότι θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και ότι αναμένει ότι δεν θα καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως έχει καθοριστεί από την ΕΑΤ μέχρι 30 Ιουνίου 2012.

Στις 13:14, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 131,24 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη πτώση της τάξης του 5,64%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε σημαντικές απώλειες της τάξης του 5,40% και βρισκόταν στις 49,42 μονάδες.

Ο λαός της ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Όταν δεν πιστεύεις πια σε τίποτα, όταν οι πολιτικοί δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά σου, όταν δεν βλέπεις πια το μέλλον, είναι δύσκολο να σε πείσουν ότι υπάρχει ένα όραμα ικανό ν’ αλλάξει τη γενική κατάσταση. Ακούς συνεχώς αντιδράσεις και σου δείχνουν όλοι τις καθημερινές δυσκολίες. Αναγκάζεσαι να κοιτάζεις τα προβλήματα δίχως να ερευνάς την επίλυσή τους. Κάθε άσχετος σου λέει τα παράπονά του για να εκτονωθεί. Κανένας δεν σου προσφέρει τίποτα κι εσύ αναρωτιέσαι πώς θα τα βγάλουμε πέρα, λες και δεν υπάρχει καμιά στρατηγική για την πατρίδα μας. Αν όμως παραμερίσεις όλη αυτή τη σαβούρα και εξετάσεις ορθολογικά το πλαίσιο, ύστερα το πεδίο, μετά το πεδίο δράσης και τελικά το πεδίο μάχης, τότε θα αντιληφθείς ότι όλα τα προηγούμενα ήταν ανοησία. Ανίκανες προσπάθειες ασχετοσύνης που θα υπάρχουν πάντα σε κάθε χώρο όπου υπάρχουν άτομα που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το όραμα της ΑΟΖ θα υλοποιηθεί ακόμα και για αυτούς.

Επιμένει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Σε αρνητικό έδαφος υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., μετά από θετική εκκίνηση. Νέες πιέσεις στις τράπεζες και απώλειες άνω του 2%. Στη Σύνοδο Κορυφής και στις πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης στρέφει πλέον το "βλέμμα" η αγορά.

Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη είναι ραγδαίες καθώς η μία μετά την άλλη, οι τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Κύπρου φέρονται να ζητούν κρατική βοήθεια, εντείνοντας τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της πιο σημαντικής ίσως Συνόδου Κορυφής… μέχρι την επόμενη.

Εξάλλου, αίσιο φινάλε είχε το σίριαλ για την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών, με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα να επιλέγεται ως αντικαταστάτης του κ. Βασίλη Ράπανου.

Πότε θα βγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση;

Πότε θα βγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση;
Η παραίτηση του κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη θέση του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι ο αδύναμος κρίκος αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης είναι το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη.
Η Δημοκρατική Αριστερά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις αντισταθμίζοντας τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γιατί ο κ. Κουβέλης παρουσίασε την εικόνα του υπεύθυνου πολιτικού που θέλει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και προτίθεται να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κατάσταση ακυβερνησίας, στην οποία είχε περιέλθει. Αυτή η βασική θέση της ΔΗΜΑΡ βοήθησε στην αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκήθηκαν σε όλα τα μικρότερα κόμματα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αυξήσεις – φωτιά στα εισιτήρια των συγκοινωνιών


Αυξήσεις – φωτιά στα εισιτήρια των συγκοινωνιών
Νέες αυξήσεις έρχονται από τον Μάρτιο στις τιμές των εισιτηρίων σε αστικές συγκοινωνίες και τρένα.
Το επιβατικό κοινό θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η επιβίβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κοστίσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 25% ακριβότερα.
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) υποχρεούται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 με βάση το δεύτερο Μνημόνιο να διαμορφώσει ανάλογα τις τιμές των εισιτηρίων.
Συγκεκριμένα, από 1,40 που είναι η τιμή του εισιτηρίου για όλα τα μέσα μεταφοράς διαμορφώνεται σε 1,75 ευρώ!

Σε έξι δόσεις το φετινό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

Σε έξι δόσεις το φετινό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει από 5 σε 6 τον αριθμό των διμηνιαίων δόσεων για την εξόφληση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Δομημένης Επιφάνειας.
Το νέο τέλος θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τον φετινό Ιούλιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.
Στόχος είναι να διασφαλιστούν έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τον φετινό προϋπολογισμό, ενώ σκοπός αυτής της κίνησης είναι να μειωθούν τα ποσά κάθε δόσης που θα κληθούν να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες κατοικιών και ταυτόχρονα να επιμηκυνθεί χρόνος αποπληρωμής του δυσβάσταχτου αυτού φόρου.

Συνάντηση Πούτιν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο(Φωτό)

Συνάντηση Πούτιν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο
Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιορδανία.
Ο κ. Θεόφιλος ξενάγησε τον Ρώσο πρόεδρο στο σημείο του Ιορδάνη ποταμού, όπου πιστεύεται ότι βαπτίστηκε ο Χριστός.
Ο Πούτιν, επίσης, εγκαινίασε έναν τόπο προσκυνήματος της Ρωσικής Εκκλησίας κοντά στον Ιορδάνη ποταμό.
Η Ιορδανία ήταν ο τρίτος σταθμός του Ρώσου προέδρου κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.
Την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε στα Παλαιστινιακά Εδάφη και ξεναγήθηκε ξανά από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Κύπρος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσφύγει στο Μηχανισμό

                       
Κύπρος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσφύγει στο Μηχανισμό
Για πιθανή απόσυρση του αιτήματος προσφυγής της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο κ. Χριστόφιας πραγματοποίησε σύσκεψη με τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη, μετά την αίτηση της Κύπρου στο Μηχανισμό και 24 ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα διακρατικών δανείων από Ρωσία και Κίνα είναι ανοικτό και σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δεν αποκλείει ακόμα και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον Μηχανισμό.

Μετά την επίθεση στο κτίριο της Microsoft Αναβάθμιση του αντάρτικου πόλης «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το πρόκειται  να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες προκαλεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ η πρωτοφανής εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα στη Microsoft.

Το γεγονός ότι το χτύπημα σημειώθηκε την ημέρα που ξεκινά η δική των με φερόμενων ως μελών της οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» δίνει το στίγμα της ενέργειας, ωστόσο εκείνο που προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ είναι η σαφέστατη αναβάθμιση του νέου αντάρτικου πόλης. 

Εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Microsoft

                     
Εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Microsoft
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική από το «χτύπημα» στα γραφεία της εταιρεία πληροφορικής Microsoft, στο Μαρούσι.Τρεις άγνωστοι έριξαν ένα κλεμμένο βαν γεμάτο γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου, στη Λ. Κηφισίας 221 και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί ισχυρή έκρηξη.
Το θρίλερ εκτυλίχθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 04:00 τα ξημερώματα, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένα βαν. Οι δύο φύλακες της εταιρείας, πριν προλάβουν να καταλάβουν τι συνέβη βρέθηκαν τετ α τετ με τρεις άνδρες, οι οποίοι φορούσαν κράνη.
Οι δράστες, αμέσως απείλησαν φραστικά τους φύλακες να απομακρυνθούν από το σημείο, καθώς όπως προειδοποίησαν θα τίναζαν το κτίριο στον αέρα!

Οι ευθύνες για την «γκάφα» με Βερνίκο

Με διάχυτο πλέον το φόβο ότι κάθε μέρα και κάθε θέμα, που προκύπτει, μπορεί να κρύβει και μία πολιτική ή επικοινωνιακή παγίδα βαδίζει η κυβέρνηση, μετά την απρόσμενη παραίτηση του Γιώργου Βερνίκου, αλλά και την «απώλεια» του Βασίλη Ράπανου από τη μάχη για την οικονομία. Οι υποθέσεις μάλιστα αυτές έφεραν στο προσκήνιο και τις πρώτες σκιές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον τρόπο που τα δύο κόμματα χειρίζονται την κυβερνητική συμμαχία.

Από τη μία υπάρχει η γαλάζια υποψία ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε ως αγγαρεία τη συγκρότηση της κυβέρνησης και πρότεινε πρόσωπα ελαφρά τη καρδία, όπως τον κ. Βερνίκο, με μοναδικό  σκοπό να μείνει μακριά από το κάδρο της διακυβέρνησης.

Βενιζέλος: Καιροφυλακτεί ο Τσίπρας εάν αποτύχουμε

Τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και τα πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το δόγμα "δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ, αλλά συνεργαζόμαστε" και ανακοίνωσε πως θα ορίσει τρεις βουλευτές ανά υπουργείο "για υποστήριξη και έλεγχο". Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική στην τακτική που είχε ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. "Ήταν συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και πίεζε για εκλογές" τόνισε.

Τα πρώτα κυβερνητικά παρατράγουδα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Οι πρώτες μέρες της διακυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά δεν άρχισαν με τον καλύτερο τρόπο και ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πλέον διάχυτος. «Το κακό τρίτωσε. Δεν επιτρέπονται άλλα λάθη» τόνιζε στο Real.gr συνεργάτης του Πρωθυπουργού μεταφέροντας και το κλίμα που επικρατεί στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά.

Συνέντευξη – «φωτιά» του Δ.Στρατούλη στο Real.gr

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή από το real.gr

«Οι μήνες της κυβέρνησης είναι μετρημένοι» προβλέπει ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, με μια συνέντευξη στο Real.gr που θα συζητηθεί. Ο Δημ. Στρατούλης επιτίθεται στη ΔΗΜΑΡ, την οποία και κατηγορεί ότι «μεταλλάχτηκε από δύναμη της Αριστεράς σ’ ένα άοσμο και άχρωμο κεντρώο κόμμα και σε συγκολλητική ουσία του χρεοκοπημένου δικομματισμού». «Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν θα μεταλλαχτεί σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα στον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η συμβιβαστική πρόταση των τεσσάρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ από το real.gr

Αυτός είναι ο τίτλος της κοινής εισήγησης Κομισιόν, Συμβουλίου, προεδρίας του Eurogroup και ΕΚΤ προς τη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο της εισήγησης, που φέρνει στο φως το Real.gr, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεη - κόντρα στη λογική του μικρού καλαθιού - λέει τα πράγματα με το όνομά τους και ζητά ουσιαστικά, στέρεα και αποφασιστικά βήματα προς την πραγματική ολοκλήρωση της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ.

"Νευρική" άνοδος στη Wall Street με φόντο την Ευρωζώνη

Dow12.534,6732,01 0,26%  



  Nasdaq2.854,0617,90 0,63%  

Η Wall Street χθες
Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street περιορίζοντας ωστόσο στο τέλος τα κέρδη τους σε κλίμα επιφυλακτικότητας ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικίας αντιστάθμισαν εν μέρει την ανησυχία της αγοράς για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιφυλακτικότητα θα διατηρηθεί εν αναμονή της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη της εβδομάδας.

Έπειτα από εφτά διαδοχικούς πτωτικούς μήνες κάμψης οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημείωσαν άνοδο τον Απρίλιο όπως έδειξαν σήμερα οι δείκτες  S&P/Case-Shiller για τις τιμές στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P/Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε άνοδο 1,3%, με τις 19 από τις 20 πόλεις να καταγράφουν ενίσχυση των τιμών. Σε ετήσια βάση οι τιμές σημειώνουν πτώση 1,9%.

Ο δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες περιοχές σημείωσε άνοδο επίσης 1,3%, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές κατέγραψαν πτώση 2,2%.