Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσφύγει στο Μηχανισμό

                       
Κύπρος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσφύγει στο Μηχανισμό
Για πιθανή απόσυρση του αιτήματος προσφυγής της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο κ. Χριστόφιας πραγματοποίησε σύσκεψη με τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη, μετά την αίτηση της Κύπρου στο Μηχανισμό και 24 ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα διακρατικών δανείων από Ρωσία και Κίνα είναι ανοικτό και σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δεν αποκλείει ακόμα και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον Μηχανισμό.

Ήδη η Λευκωσία έχει ενημερώσει τις ευρωπαϊκές αρχές για το ενδεχόμενο των διακρατικών δανείων, κυρίως από την Κίνα, γι' αυτό και ενδέχεται να μην ανακοινωθεί σήμερα το αρχικό ποσό για το οποίο γίνεται η προσφυγή στον Μηχανισμό.
Παράλληλα, τη σύσκεψη στο Προεδρικό απασχόλησαν τα επικείμενα μέτρα στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Η λήψη μέτρων ύψους 188 εκατομμυρίων ευρώ, σε έξι μήνες, αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος. Στο επίκεντρο είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση των εσόδων με φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, των ειδών πολυτελείας και των καπνικών προϊόντων. Επίσης, προβλέπεται αύξηση των τελών στις άδειες που εκδίδει το κράτος. Τέλος, θεσπίζεται αντικίνητρο στις πρόωρες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα φορολογηθούν τα επιδόματα των κρατικών αξιωματούχων, υπουργών, βουλευτών και επιτρόπων.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου