Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Η σφαγή των Κερδυλίων: Ένα φριχτό Γερμανικό – ναζιστικό έγκλημα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1941. – Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΥΛΙΩΝ!!!!

Ένα φριχτό Γερμανικό – ναζιστικό έγκλημα. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο στα Κερδύλια από το πέρασμα των Χιτλερικών δημίων.

Η Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών, το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 1941, πριν 79 χρόνια, αποτελεί ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στη χώρα μας, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των δύο γειτονικών χωριών, κυρίως γυναικόπαιδα, εκτελέστηκαν από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων προς αυτούς.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Η συμβολή της Εκκλησίας στην περίθαλψη και στήριξη των Ελλήνων προσφύγων

Μιλά στο pontosnews.gr ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος. 

Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΦΩΤΟ:Πρόσφυγες στεγάστηκαν στο ναό του Αγ. Γεωργίου (Ροτόντα) στη Θεσσαλονίκη 

Την τεράστια προσφορά του κλήρου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Αγίου Όρους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής κάποιων ιερωμένων, σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και την στήριξη προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής στις τραγικές στιγμές του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες, στοχεύει να αναδείξει το επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Η ευθύνη του λαού και η ευθύνη της ηγεσίας

Όσο περισσότερο βέβαιοι είναι οι Τούρκοι ότι η Ελλάδα θ’ απαντήσει αποφασιστικά, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να αποτολμήσουν το απονενοημένο, αυτοκτονικό για αυτούς εγχείρημα.

Του Μελέτη Μελετόπουλου*

Ο ελληνικός λαός επέδειξε σταθερά, στην μακρά ιστορία του, ανδρεία και πατριωτισμό. Οι στρατευμένοι και οι άμαχοι, οι οπλίτες και οι αξιωματικοί, οι άνδρες και οι γυναίκες, οι κάτοικοι του κράτους και οι ομογενείς του εξωτερικού, οι αστοί και οι χωρικοί, οι συντηρητικοί και οι προοδευτικοί, όλοι διαχρονικά συμμετείχαν με ζήλο, ενθουσιασμό, αφοσίωση στους αγώνες του έθνους.

Επισπεύδοντες σε διάλογο

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Αν δεν υπάρξουν ειλικρινείς κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να διαλέγεται.

Συγγνώμη αν χαλάω την ωραία ατμόσφαιρα, αλλά το εν Ελλάδι κυρίαρχο αφήγημα «ελάτε να συζητήσουμε» ακούγεται μάλλον ως «φοβάμαι και αν είπα μια κουβέντα παραπάνω, ψωμί και αλάτι». Γίνεται αντιληπτό μάλλον ως μήνυμα αναλωσιμότητας και κατευναστικής διάθεσης.

Από εκεί που η Ελλάδα παρέπεμπε για όλα τα θέματα στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, ξαφνικά παρουσιάζεται να ζητά εκείνη διάλογο, διμερείς επαφές τις οποίες η Τουρκία διαχρονικά επιζητούσε.

Πλανητικά και δικά μας: Επομένως στόχος των Αμερικανών αλλά και της Δύσης γενικότερα είναι να αποφύγουν ένα θερμό επεισόδιο

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Ο πλανήτης συνεχίζει να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με όσα συμβαίνουν στον πόλεμο Δύσης και Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία. Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας μετά τη δολιοφθορά της γέφυρας Κέρτς στην Κριμαία έδειξαν την αποφασιστικότητα της Μόσχας να απαντήσει στην ταπεινωτική ήττα των στρατευμάτων της στην ανατολική Ουκρανία. Όσο για την πυρηνική απειλή, ο Μπάιντεν μας διαβεβαιώνει τώρα, μετά που δαιμονοποίησε τον Πούτιν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ορθολογιστής και δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Πέραν όμως από τις κάθε λογής απειλές του πολέμου υπάρχουν και οι άλλες συνέπειές του που οδηγούν τον πλανήτη στην καταστροφή. Για παράδειγμα ποιος μιλά σήμερα για την κλιματική αλλαγή

Φταίει ο ΟΗΕ, φταίνε κι οι Ευρωπαίοι, φταίει κι ο Χατζηπετρής… εκτός απ’ τους ηγέτες μας

 Σάββας Ιακωβίδης 

Άβουλοι, ανεπαρκείς, μοιραίοι και τραγικοί, εκτός πραγματικότητας και πανάσχετοι με τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις δραματικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο, οι ηγέτες μας ζουν στο ροζ συννεφάκι της τουρκοδιζωνικής, επειδή δεν ξέρουν, δεν θέλουν, τρέμουν ν’ αντισταθούν στον τουρκικό συσφιγκτήρα βόα. Τρέμουν να αναμέλψουν τη λέξη απελευθέρωση και να την εννοούν

Το 1990 κυκλοφόρησε σε στίχους του Λουκιανού Κηλαηδόνη ένα τραγούδι, το οποίο μέχρι σήμερα τραγουδιέται με επιτυχία ή γίνεται αναφορά σε αυτό εξαιτίας των στίχων του. Με τίτλο: «Φταίει ο χοντρός», ο Κηλαηδόνης αποτύπωσε την ανευθυνότητα, την ανεπάρκεια, την ευθυνοφοβία και την τσαπατσουλιά κυβερνώντων: «Τι θα πει δεν φταίμε εμείς/ τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι/ τι θα πει πως φταίνε αυτοί/ τι θα πει ρε σεις τι θα πει;/ Θα πει πως φταίμε κι εμείς,/ φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι./ Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,/ φταίει κι ο Χατζηπετρής».

Αντιαεροπορικό Crotale και επιπλέον πυροβόλα CAESAR στέλνει η Γαλλία στην Ουκρανία(Βίντεο)

Αντιαεροπορικό σύστημα Crotale θα δώσει εντός των επομένων ημερών η Γαλλία στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Sebastien Lecornu.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Ουκρανία ζητά αντιαεροπορική προστασία απέναντι στις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας, αλλά δεν εισακούεται.

Μόλις πρόσφατα η Γερμανία – με καθυστέρηση κάποιων μηνών – παρέδωσε στο Κίεβο το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T.

Η “μισή δουλειά” με την αναβάθμιση των Leopard 2A4

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα από τα προγράμματα αναβαθμίσεως συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ της 12ης Οκτωβρίου, κατά την διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ήταν αυτό των αρμάτων Leopard 2A4. Kάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το ΣΑΓΕ την προηγουμένη ημέρα, σύμφωνα με την νέα διαδικασία εγκρίσεως από τα αρμόδια όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) είχε εγκρίνει Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος (ΜΟΠΥ) μόλις στις 30 Μαΐου αλλά η διαδικασία επαναλήφθηκε για να έλθει τώρα στο ΣΑΓΕ. Στην απόφαση προ 4,5 μηνών, προβλεπόταν η αναβάθμιση του συνόλου των 183 Leopard 2A4 κόστους 1,18 δισ. € σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ αλλά τώρα, το πρόγραμμα αφορά 123 άρματα και το κόστος έχει συρρικνωθεί σε 500 εκατ. € περίπου. 

Τουρκία: Τρία μίλια θέλει η Άγκυρα στα νησιά του Αιγαίου και να ανακηρύξει τουρκική ΑΟΖ

Διονύσης Αντωνέλλος

  «Εάν η Ελλάδα βρει τις κατάλληλες συνθήκες θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, παρόλο που πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει 176 νησιά», ανέφερε ο πατέρας της τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας. 

Τουρκία: Τρία μίλια θέλει η Άγκυρα στα νησιά του Αιγαίου και να ανακηρύξει τουρκική ΑΟΖ, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Είναι καιρός να βγούμε από τις αντιδραστικές πολιτικές και να εφαρμόσουμε προληπτικές πολιτικές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Τσιχάτ Γιαϊτσί, ένας από τους «πατέρες» της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε απόγνωση οι Τούρκοι: Ψάχνουν το αντίδοτο για τον Meteor των Rafale, ενώ δεν σταματούν να σκέφτονται τα υποβρύχια «Παπανικολής»

 Ο πύραυλος Meteor που βρίσκεται στα δεξιά του μαχητικού Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι», θέτει σε κατάσταση kill το εχθρικό αεροσκάφος από απόσταση μεγαλύτερη των 180 χλμ. Πηγή εικόνας : Hellasjournal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, Hellas Journal

Μέρα με τη μέρα ο τουρκικός Τύπος «βράζει» αναφερόμενος στο άνοιγμα της ψαλίδας του ισοζυγίου δυνάμεων με την Ελλάδα. Η Άγκυρα βεβαίως ανησυχεί διπλά, δίνοντας βαρύτητα στα δυο σημεία που θεωρούνται κλειδιά υπεροχής.

Στα άδυτα της τουρκικής ΜΙΤ-Οι απειλές για προβοκάτσιες και δολιοφθορές στην Ελλάδα

Εν μέσω μιας αδιάκοπης επιθετικής ρητορικής, με την απειλή πολέμου να αιωρείται, το καθεστώς Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι εδώ και καιρό επιδίδεται σε έναν πολυσχιδή υβριδικό πόλεμο εναντίον του Ελληνισμού, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η αποκάλυψη ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ συγκροτεί μια νέα ειδική μονάδα με σκοπό τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κατά το κοινώς λεγόμενο για να στήσει ποικίλες προβοκάτσιες.Η μονάδα αυτή, την ύπαρξη της οποίας η ΜΙΤ δεν έχει παραδεχτεί δημόσια, φαίνεται να αποτελεί ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιό της, το οποίο προορίζεται για να στήνει ποικίλες προβοκάτσιες, οι οποίες όχι μόνο θα παροξύνουν την υφιστάμενη ένταση, αλλά και ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για τουρκική στρατιωτική ενέργεια κατά της Ελλάδας.

ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ της ενσωμάτωσης ραντάρ AESA στα υπό εκσυγχρονισμό F-16 Block 50

Ραντάρ AESA για τα υπό εκσυγχρονισμό F-16 Block 50. Τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας επιλογής. Τα πλεονεκτήματα των αερομεταφερόμενων ραντάρ σταθερής διάταξης (AESA – Active Electronically Scanned Array), έναντι των συστημάτων μηχανικά κινούμενης κεραίας, είναι πολλά και σημαντικά. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έχουν πλέον επικρατήσει καθολικά και οριστικά έναντι των αερομεταφερόμενων ραντάρ με κεραία μηχανικής σάρωσης (MSA – Mechanically Steered Array).

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Φυσικά έχουν και μειονεκτήματα που όμως δεν μπορούν επ’ ουδενί να υπερισχύσουν των

SkyNex: Μια ολοκληρωμένη αντιαεροπορική λύση για το πολύ μικρό βεληνεκές, επίσημη παρουσίαση σε άσκηση από το Κατάρ

Στο πλαίσιο της άσκησης «Shield-6» το Κατάρ παρουσίασε, για πρώτη φορά, το νέο του αντιαεροπορικό σύστημα SkyNex της γερμανικής Rheinmetall. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, το οποίο βασίζεται στη χρήση των αντιαεροπορικών πυροβόλων Revolver Gun Mk.3, των 35 χιλιοστών, του ραντάρ X-TAR3D και του συστήματος διαχείρισης μάχης SkyMaster. Το SkyNex ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2016, ως ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής έτσι ώστε να δέχεται αισθητήρες και συστήματα αναχαίτισης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Το SkyMaster μπορεί να υποστηρίξει έως και τρία ραντάρ X-TAR3D καθώς και έως 12 πυροβόλα.

Μπαχτσελί: Νέο επεκτατικό παραλήρημα - Έχουμε δικαίωμα σε Αιγαίο, Κύπρο

Ο Μπαχτσελί υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα σε Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε μια ακόμα πρόκληση προχώρησε ξανά ο ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λίγες μέρες μετά τις αδιανόητες δηλώσεις του, με τις οποίες χαρακτήριζε τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ως τουρκικά.

Αυτή τη φορά, ο Μπαχτσελί, σε ένα επεκτατικό παραλήρημα, υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει δικαιώματα σε Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μοιραίος

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Μανωλης Σταυρουλακης 

Η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στη «μοίρα» πυροδότησε και εξακολουθεί να πυροδοτεί τις επικρίσεις πολιτικών, αναλυτών και δημοσιογράφων της γείτονος.

«Εμείς είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε στο σχέδιο της μοίρας. Και επειδή πιστεύουμε στο σχέδιο της μοίρας, αυτό γινόταν και στο χθες και στο σήμερα και στο μέλλον. Αυτά πάντοτε θα γίνονται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξέρουμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον τόπο του πρόσφατου ατυχήματος, στον οποίο έσπευσε να φθάσει, ενώ οι εργαζόμενοι της ομάδας διάσωσης στέκονταν στο πλάι του.

New York Times: Όλο και πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν - Αν δεν προκύψει κρίση με την Ελλάδα θα τη δημιουργήσει

Ενώ λίγοι διπλωμάτες ή αναλυτές προβλέπουν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των Ευρωπαίων διπλωματών ότι ένας πολιτικά απειλούμενος Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του, σε βαθμό που μπορεί να συμβούν «ατυχήματα», ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αν δεν βρει την αφορμή από ένα ατύχημα να δημιουργήσει μια «τεχνητή» κρίση.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, που κάνει μια ανασκόπηση όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι ο πρόεδρος της

Γερμανικός Τύπος: Στα «σκαριά» η συμπαραγωγή αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα

FAZ: Kαι η Κύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία, μετά την ιστορική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκτενές, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt που υπογράφει ο Γκέρχαρντ Χέγκμαν αναφέρεται σε σχέδια συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegman με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά.

Θεοδωρικάκος: Η επιστολή προς την Ε.Ε. για τους 92 μετανάστες στον Έβρο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει ότι το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών 

Την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε., ενημερώνει με επιστολή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφορικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου στον Έβρο, όπου εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία 92 μετανάστες γυμνοί, στις όχθες του ποταμού.

Πάει Βατικανό και συναντά Πάπα Φραγκίσκο και Καρδινάλιο Παρολίν ο ΠτΔ. Ενημερώνει και για Κυπριακό

Γραπτή δήλωση Ανδρέα Ιωσήφ, Διευθυντή Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας – Στο Βατικανό ο Πρόεδρος για επίσημη επίσκεψη – Η αντζέντα και το πρόγραμμά του

Στο Βατικανό την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Γραφείου Τύπου του Προέδρου, με το πέρας της τελετής επίσημης υποδοχής στην Αγία Έδρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ κατά τη διαρκεια της επίσκεψης του θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ.

Τσιγκίς! Τσιγκίς!

 Άννα Παναγιωταρέα 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σύστησε στους Ελληνες «λίγο πολιτισμό», την ώρα που η τουρκική φρουρά στα σύνορα του Εβρου, με τη βία και ξυλοκοπώντας, έβαζε στη βάρκα ενενήντα δύο άνδρες όπως τους γέννησε η μάνα τους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Οι φωτογραφίες αυτές ξαναέφεραν στο νου τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου εκατοντάδες άνθρωποι, γυμνοί, στέκονταν στη σειρά για να μπουν στα κρεματόρια. Τέτοιο εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον 21ο αιώνα δεν είχαμε ξαναδεί. Και δεν μπορώ να φανταστώ τίνος εντολή έκανε τους Τούρκους στρατιώτες να αποδείξουν -για μία ακόμη φορά- ότι πολιτισμός, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και Τουρκία δεν συμβαδίζουν…

«Επιχείρηση Ειρήνη» Δυσαρέσκεια της Ε.Ε για την Τουρκία – Αρνείται επιθεωρήσεις σε πλοία υπό τουρκική σημαία

 

«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της ‘Ειρήνης’ να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο Matilde A» αναφέρει ο Πίτερ Στάνο

Ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» ζητεί από τη Γερμανία ο Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες Κυριακή τη Γερμανία να δείξει ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», εν μέσω της απογείωσης των τιμών της ενέργειας, προειδοποιώντας εναντίον των «στρεβλώσεων» του ανταγωνισμού στις οποίες μπορεί να οδηγήσει το γερμανικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Δεν μπορούμε να προωθήσουμε εθνικές πολιτικές, διότι αυτό θα δημιουργούσε στρεβλώσεις (του ανταγωνισμού) στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.

Θεοδωρικάκος σε Τσαβούσογλου για τους 92 μετανάστες στον Έβρο: Θράσος από την Τουρκία, τα γεγονότα είναι αδιαμφησβήτητα

Με ανάρτησή του στα social media ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντάει στους ισχυρισμούς του Μελβούτ Τσαβούσογλου για την υπόθεση των 92 παράνομων μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στις ελληνικές όχθες του Έβρου και διασώθηκαν από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Frontex.

«Μεγάλο θράσος»


 Αναλυτικά η ανάρτηση του Υπουργού: «Είναι μεγάλο θράσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Έβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο».

Η στροφή στη βαρβαρότητα και τα παιχνίδια με Ερντογάν

 

Γεραντώνη Μαριλένα

Ασύμμετρη απάντηση Πούτιν στην ανατίναξη της γέφυρας Κερτς με βομβαρδισμούς κατά αμάχων – Τι κρύβει η προσέγγιση Μόσχας – Αγκυρας για μεταφορά ρωσικού αερίου στην ΕΕ

Σκοτία: Θα κόψουμε δικό μας νόμισμα αν ανεξαρτητοποιηθούμε

 Παρότι έχουν φήμη... τσιγκούνηδων, οι Σκοτσέζοι «δεν θέλουν» άλλες στερλίνες. Εφόσον βέβαια διεξαγάγουν δημοψήφισμα, ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας και κόψουν, εν καιρώ, δικό τους νόμισμα. Τι είπε η πρωθυπουργός («πρώτη υπουργός») της βρετανικής χώρας.

Η Νίκολα Στέρτζον είπε ότι μια ανεξάρτητη Σκοτία θα υιοθετήσει «προσεκτική και σταδιακή» προσέγγιση για τη δημιουργία δικού της νομίσματος, αλλά μέχρι τότε θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη στερλίνα.

Δημοσίευμα Αζερμπαϊτζάν: Η ρεβανσιστική Ελλάδα συνάπτει συμμαχίες με ανέντιμα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή

 

Νέα ανάσταση του Χάφταρ (από το δημοσίευμα- αναφέρεται στη συνάντηση επικεφαλής αιγυπτιακών Πληροφοριών με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη)


Οκτώβριος 16, 2022. Ελλάδα.

Εκπληξη: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ

 

Ολοκληρώνεται η θητεία του

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η μερική επιστράτευση – Κλείνουν τα στρατολογικά γραφεία

«Οι στόχοι που καθορίστηκαν στη βάση του διατάγματος εκπληρώθηκαν πλήρως» λέει ο δήμαρχος της Μόσχας

Κατεβάσουν ρολά σήμερα, Δευτέρα (17/10) τα στρατολογικά γραφεία στη Μόσχα καθώς η μερική επιστράτευση που είχε εξαγγείλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκληρώθηκε.

«Τα στρατολογικά γραφεία στη Μόσχα, που είναι ανοικτά εδώ και σχεδόν έναν μήνα, θα κλείσουν σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Στεργκέι Σομπιάνιν εκτιμώντας πως η πρωτεύουσα της Ρωσίας στρατολόγησε την ποσόστωση που της αναλογούσε για την αποστολή ανδρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι νεκροί των Ρώσων έχουν ξεπεράσει τις απώλειες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ - Πάνω από 65.000

 Πόσοι είναι οι νεκροί του πολέμου στην Ουκρανία - Το Κίεβο εκτιμά ότι οι ρωσικές απώλειες υπερβαίνουν τις αμερικανικές στο Βιετνάμ.

Ο αριθμός των Ρώσων που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή έχει ξεπεράσει τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Αυτή είναι η εκτίμηση των ουκρανικών αρχών στο Κίεβο που υποστηρίζεται και από τα στοιχεία που διαθέτουν αμερικανικές υπηρεσίες.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε ότι περίπου 65.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ουκρανία: Τούρκοι μισθοφόροι στο ρωσικό στρατό;

 

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αναρτήθηκε από το ουκρανικό ειδησεογραφικό σάιτ Nexta δείχνει Τούρκους να έχουν ενταχθεί στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν εναντίον της Ουκρανίας. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drones στο κέντρο του Κιέβου(Βίντεο)

Η κεντρική συνοικία Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου συγκλονίστηκε από εκρήξεις το πρωί της Δευτέρας, για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι επιθέσεις έγιναν σε ώρα αιχμής δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Βιτάλι Κλίτσκο, επισημαίνοντας ότι έχουν υποστεί ζημιές πολλά κτίρια κατοικιών.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη συνοικία στο κέντρο του Κιέβου λίγο μετά τις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι πάνε στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο, μία ώρα μετά το πρώτο κύμα εκρήξεων που έπληξε κτίρια κατοικιών.

Βουλγαρικός δάκτυλος πίσω από την επίθεση στην Κριμαία;

 

Περαστκοί παρακολουθούν την πυρκαγιά στη γέφυρα

Η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB ισχυρίζεται ότι τα εκρηκτικά της επίθεσης προήλθαν από τη Βουλγαρία. Γιατί όμως η Ρωσία επιδιώκει εμπλοκή της Σόφιας;

Νέες πυραυλικές επιθέσεις, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στους Ουκρανούς - Παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ η Ρωσία δεν κάνει πίσω

 

Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει πέντε αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Kherson, Donetsk, Zaporizhye - Χρησιμοποιεί η Ρωσία ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς για να καταστρέψει Drones….

Spiegel: Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για πιθανό πυρηνικό χτύπημα Πούτιν στην Ουκρανία

Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Spiegel, oι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τη γερμανική Βουλή για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά και για πολιτικές δολοφονίες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στο έδαφος της Γερμανίας.

Οι αρχηγοί της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας (BND) τής Γερμανίας Μπρούνο Καλ, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας τού συντάγματος (BfV) Τόμας Χάλντενβανγκ και της Υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας (MAD), Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ, προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία, όπως και για το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ στο Ισραήλ να μην παραδώσει όπλα στην Ουκρανία

 

Ο Ντμίτρι Μεντβένεφ επανάλαβε τα περί «ναζισμού» αναφερόμενος στην Ουκρανία, έναν από τους λόγους που προέβαλε η Μόσχα προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί το Ισραήλ να μην παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «θα κατέστρεφε» τη σχέση με τη Μόσχα.

Μπέρμποκ: Η ΕΕ πρόκειται να υιοθετήσει νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη καταστολή των διαδηλώσεων.

Στα πρόσωπα, εις βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις, πρόκειται να απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ, ενώ θα παγώσουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία, είπε η Μπέρμποκ μιλώντας πριν από τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Τα νέα μέτρα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στοχοθετούν μέλη της ιρανικής αστυνομίας ηθών.

ΕΕ: Κυρώσεις σε βάρος όσων ευθύνονται στο Ιράν για το θάνατο της Μαχσά Αμινί

 

Ομόφωνη απόφαση να ληφθούν μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, έλαβε σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ανακοίνωσε στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το «κόκκινο στέμμα» του Σι και η αναμέτρηση με τις ΗΠΑ

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Το μεγάλο πολιτικό γεγονός της Κίνας κάθε πέντε χρόνια -το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος -άνοιξε από χθες τις εργασίες του στο Πεκίνο. 

Podcast #62: Κυπριακές Εκλογές - Ένσταση 15

 

Νίκος Λυγερός Podcast #62: Κυπριακές Εκλογές - Ένσταση 15 

Έπεσαν οι υπογραφές για το EuroAsia Interconnector, η σημασία για την Κύπρο

 

Έπεσαν οι υπογραφές για το EuroAsia Interconnector, η σημασία για την Κύπρο

Νέα στρατηγική, φυσικό αέριο για αναγνώριση και όχι για διχοτόμηση


Γιάννος Χαραλαμπίδης : Νέα στρατηγική, φυσικό αέριο για αναγνώριση και όχι για διχοτόμηση

Λ. Καμπουρίδης : Τουρκικό σχέδιο παραπλάνησης και οι ευρυτεροι γεωπολιτικοί στόχοι

 

Ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α. , ακόλουθος άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, αναλύει στον 98.4 γιατί κατά την γνώμη του, η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται με έναν ιδιότυπο τρόπο προκλητικότητας, αφού παρατηρείται συνεχή επιθετική ρητορική εναντίον της Χώρας μας, χωρίς αντίστοιχη επιχειρησιακή κινητοποίηση των ΤΕΔ (Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων).

Άγγελος Συρίγος, Οι Ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο και τα Τουρκικά παιχνίδια με το προσφυγικό

 

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανική σύγκρουση σχολιάζει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Κύριος Άγγελος Συρίγος. Ακόμα και σήμερα το πρωί έχουμε σειρά επιθέσεων με drones-καμικάζι όπως καταγγέλλει η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας: Διεθνοποιεί την τουρκική παραβατικότητα | 17/10/22 | ΕΡΤ

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταδικάζει το περιστατικό με τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο.

Οικονόμου: «Ντροπή για τον πολιτισμό η απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας»

 

Στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Α. Συρίγος: Αυτή η εξαιρετικά έντονη ρητορική υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει σε επεισόδιο

 

1. Γυμνοί και τραυματισμένοι 92 μετανάστες στον Έβρο - Στον ΟΗΕ πηγαίνει η Αθήνα 
2. Α. Συρίγος: Αυτή η εξαιρετικά έντονη ρητορική υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει σε επεισόδιο

Η μεγάλη σύγκρουση Μενέντεζ – Μπάιντεν για τα F-16 | Ώρα Ελλάδος 17/10/2022 | OPEN TV

 

1. Η μεγάλη σύγκρουση Μενέντεζ – Μπάιντεν για τα F-16
2. Έρχονται Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αλεξανδρούπολη
3. Εμπόλεμη ζώνη το κέντρο του Κιέβου – Τι σχολιάζουν Καλεντερίδης, Σπανός
4. 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Γερμανία από την Ουκρανία
5. Υπ. επικοινωνίας τουρκικής προεδρίας: Απάντησε στον Μηταράκη στα… ελληνικά 

Προκαλεί ο Ερντογάν: Βλέπουμε τι κάνουν σε Αλεξ/πολη και νησιά - Φορέσαμε την πανοπλία μας | Σήμερα | 17/10/2022

 

1. Προκαλεί ο Ερντογάν: Βλέπουμε τι κάνουν σε Αλεξ/πολη και νησιά - Φορέσαμε την πανοπλία μας
2. Νέες ακραίες προκλήσεις Ερντογάν
3. Ο Υπ. μετανάστευσης Ν. Μηταράκης και Κ. Ζαχαριάδης στο Σήμερα