Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Η συμβολή της Εκκλησίας στην περίθαλψη και στήριξη των Ελλήνων προσφύγων

Μιλά στο pontosnews.gr ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος. 

Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΦΩΤΟ:Πρόσφυγες στεγάστηκαν στο ναό του Αγ. Γεωργίου (Ροτόντα) στη Θεσσαλονίκη 

Την τεράστια προσφορά του κλήρου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Αγίου Όρους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής κάποιων ιερωμένων, σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και την στήριξη προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής στις τραγικές στιγμές του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες, στοχεύει να αναδείξει το επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Το συμπόσιο έχει τίτλο «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή – Η Συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων», και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου από τις 10:00, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο.

Όπως λέει στο pontosnews.gr ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, το συμπόσιο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη θλιβερή για ολόκληρο τον ελληνισμό επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος

«Ολόκληρη η περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, κυρίως η Καλαμαριά αλλά και άλλες περιοχές των ορίων της Μητροπόλεώς μας, υποδέχθηκε πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες – από την Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη. Στην περιοχή μας η μνήμη των απογόνων των προσφύγων για τους προγόνους τους είναι ζωηρή, και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Όταν μνημονεύεις, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν στην καρδιά σου, στο DNA σου», τονίζει στο pontosnews.gr σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιουστίνος.

Σημειώνει ακόμα ότι η Εκκλησία πρόσφερε τεράστια προσφορά και στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

 

«Το συμπόσιο επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι μητροπόλεις του, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι μητροπόλεις της υποδέχθηκαν και στήριξαν τον προσφυγικό ελληνισμό. Η Εκκλησία σε πολύ δύσκολες στιγμές στήριξε ενεργά τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη.

»Αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε: Τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας. Αυτή η προσφορά, δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχει περάσει στα… ψιλά, όμως είναι πολύ σημαντική για την υποδοχή και την περίθαλψη των προσφύγων», τονίζει ο κ. Ιουστίνος.

Οι ναοί στέγασαν πρόσφυγες

Κατά τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, με απόφαση του τότε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου (από τη Μεσόπολη Προύσας η καταγωγή του), η Παναγία Αχειροποίητος (βυζαντινή εκκλησία στο κέντρο της πόλης) αλλά και άλλοι ναοί στέγασαν τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της εκτός χερσονήσου ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες.

Μάλιστα, στο επιστημονικό συμπόσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς θα υπάρχει και εισήγηση της συγκεκριμένης προσφοράς του Αγίου Όρους από τον γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη.

Ο Θεσσαλονίκης Γεννάδιος

«Τεράστια ήταν η προσφορά στους πρόσφυγες και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό προέτρεψε το Άγιον Όρος να προχωρήσει στη διανομή πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας στους πρόσφυγες, και βέβαια συναίνεσε στην απόφαση των Αγιορειτών Πατέρων. Επίσης, πολλοί ιερωμένοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιέθαλψαν πρόσφυγες, τους έδωσαν χρήματα και τους έβγαλαν, με κίνδυνο της ζωής τους, ψεύτικα διαβατήρια προκειμένου να φύγουν για τη μητέρα-πατρίδα. Η τεράστια προσφορά της Εκκλησίας στους πρόσφυγες είναι πτυχή που δεν έχει παρουσιαστεί διεξοδικά σε άλλα συνέδρια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτήν και να την αναδείξουμε», υπογραμμίζει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιουστίνος.

Καταξιωμένοι επιστήμονες

Καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και έμπειροι επιστήμονες θα κληθούν να καταθέσουν τα πορίσματα πρόσφατων ερευνών τους, να διαφωτίσουν ανερεύνητους μέχρι σήμερα τομείς και να θέσουν αλλά και ν’ απαντήσουν σε νέα ερωτήματα, αναφορικά με την παρηγοριά και την προστασία που πρόσφεραν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι κατά τόπους μητροπόλεις διά των ιεραρχών τους στους Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής, από την Επανάσταση των Νεοτούρκων που ξέσπασε τον Ιούλιο του 1908 μέχρι και το 1922, όταν οι χριστιανικοί πληθυσμοί έζησαν την σταδιακά κλιμακούμενη βία της εθνικιστικής ιδεολογίας των Νεότουρκων και των κεμαλικών.

Πιστοποιητικό του Κεντρικού Συνδέσμου Ποιντίων Θεσσαλονίκης

Οι καταγραφές των εγκλημάτων από τις μητροπόλεις, με τη χαρακτηριστική έκδοση της Μαύρης Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων από το Πατριαρχείο (1919), η τακτική αρθρογραφία αλλά και οι επίσημες διαμαρτυρίες του Πατριαρχείου και των ιεραρχών σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις στόχο είχε τη δημοσιοποίηση και την αποτροπή περαιτέρω εγκλημάτων. Τόσο μεμονωμένα ιεράρχες και κληρικοί όσο και το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημιούργησαν δομές για την ανακούφιση των προσφύγων, όπως παροχή συσσιτίου και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και ιδρύματα για τα ορφανά παιδιά, τα οποία συστηματικά μετέφεραν στην Ελλάδα προκειμένου να τα διασώσουν από τον άλλο μεγάλο κίνδυνο, εκείνον του εξισλαμισμού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΠΗΓΗ  pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου