Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η Πρώτη Χώρα που Αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821: Η Αϊτή

Φανούρης Ευστράτιος
Θεολόγος – Κοινωνιολόγος - Αρθρογράφος

Από το ekklisiaonline

Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον.

Αϊτή 

Η Αϊτή τότε ήταν μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα. 
Ο πρόεδρος της, Μπουαγιέ, εμπνεύστηκε την εξέγερση του 1820 κατά του διεφθαρμένου καθεστώτος του Βορρά.

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.
Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.
Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών. Ο βοεβόδας της Καλαμάτας

Τι κρύβεται στις υπόγειες στοές κάτω από την Αγία Σοφία - Το σύμβολο της ορθόδοξης πίστης και τα μυστήρια που το ακολουθούν

Ένα από τα ορόσημα της ορθόδοξης πίστης, παρά το γεγονός ότι εδώ και αιώνες βρίσκεται σε μουσουλμανικό έδαφος, η Αγία Σοφία αφήνοντας πίσω της πολέμους και καταστροφές συνεχίζει να «φωτίζει» την Κωνσταντινούπολη τόσο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όσο και ως κληροδότημα της χριστιανικής ιστορίας.
Το σύμβολο του Χριστιανισμού και ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα αρχιτεκτονήματα παγκοσμίως, σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι από τα μέρη που αξίζει πραγματικά να γνωρίσει ο επισκέπτης της Κωνσταντινούπολης.

Η άγνωστη συμβολή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Οι αγριότητες των Οθωμανών και ο πατριωτισμός του αρχιεπισκόπου Κυπριανού(Βίντεο)

Πολλά είναι αυτά που γνωρίζουμε για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είτε από το σχολείο, είτε από τα δικά μας αναγνώσματα (αν και συνήθως τα θυμόμαστε μόνο εκεί, γύρω στην 25η Μαρτίου και μετά τα ξεχνάμε πάλι). Ένα θέμα όμως που σπάνια εξετάζεται είναι το πώς ενεπλάκη η Κύπρος στη μάχη για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.
Από μαρτυρίες και ιστορικά έγγραφα προκύπτει ότι περίπου 1.000 Κύπριοι πολέμησαν στην Ελληνική Επανάσταση, με πολλούς από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών. Ακόμα περισσότερα ήταν τα θύματα των αντιποίνων από τους Τούρκους στην Κύπρο για τη συμμετοχή Κυπρίων στον απελευθερωτικό αγώνα.

Η κυβέρνηση αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ - Η Εθνική Επέτειος ενάντια στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να επιλύσει απλά προβλήματα εξουσίας και διαχείρισης, ήθελε ν’ ασχοληθεί με το Σκοπιανό κι είδαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα που πέτυχε αλλά τώρα θέλει ν’ αναμειχθεί και με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν επαρκούσε στην κυβέρνηση που θέλησε ν’ ακυρώσει το μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, επειδή δεν ήξερε καν ότι ήταν πλέον ευρωπαϊκός διαγωνισμός, ούτε που έκανε τα πάντα για να μην έχουμε υποψήφιες πετρελαϊκές εταιρείες, τώρα θέλει να παραδώσει κομμάτια της ελληνικής ΑΟΖ

Η αποτυχημένη απόπειρα στη Μακεδονία - Το Barbaros είπε τα δικά του κι άλλαξε πορεία

Η αποτυχημένη απόπειρα στη Μακεδονία
Του Ν. Λυγερού

Με τα προβλήματα που έχουν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος στη βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους, όπως λέει το Προσύμφωνο των Πρεσπών, έγινε μια απόπειρα στη Μακεδονία για να υποστηριχθούν από το βαρύ πυροβολικό του σκληρού πυρήνα. Όμως αυτή η απόπειρα ήταν μια απόλυτη αποτυχία και όχι μόνο λόγω απουσίας του κοινού, αλλά και με τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε κάθε πόλη. Διότι οι Μακεδόνες έχουν σιχαθεί αυτήν την πολιτική που προσπαθεί πάση θυσία να ξεπουλήσει τα πάντα από τη στιγμή που υπάρχει ίχνος πολιτισμού που αναφέρεται στον Ελληνισμό.