Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Αρμένισες που τις σταύρωναν ή τις παλούκωναν κατά τη γενοκτονία. Οι Τούρκοι βίασαν και σκότωσαν όσες δεν αλλαξοπίστησαν ή αρνήθηκαν να πάνε σε χαρέμια...(Βίντεο-Φωτό)

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων. Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη σύλληψη περίπου 300 ατόμων, που ανήκαν στην ηγεσία της αρμένικης κοινότητας. Ακολούθησαν συνεχείς συλλήψεις, δολοφονίες, βασανισμοί και εκτοπισμοί Αρμενίων.

 Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει προσδιοριστεί καθώς υπάρχει διαφωνία στις καταγραφές. Οι Τούρκοι, που δεν δέχονται τη λέξη «γενοκτονία», κάνουν λόγο για 600-800 χιλιάδες ενώ οι Αρμένιοι και δυτικές πηγές αναφέρουν πως οι νεκροί έφτασαν στο 1.5 εκατομμύριο.

H αναφορά στην Κωνσταντινούπολη στην ανακοίνωση Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Πώς ξεχώρισε ο Τζο Μπάιντεν σε σχέση με τους προκατόχους του, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

 Ιστορική είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τη συστηματική σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ πριν από το Μπάιντεν χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως «καταστροφή» ή «σκοτεινή περίοδος της ιστορίας» αντί για «γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915. Η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιείται δύο φορές στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Νέα τουρκική προπαγάνδα - Κρατικό ντοκιμαντέρ για Γαλάζια Πατρίδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για «τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες» με τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) πρόκειται να προβληθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Toυρκίας TRT Haber

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει συγκεκριμένα πρεμιέρα  στις 27 Απριλίου, 9 μ.μ. τοπική ώρα στην Τουρκία (1800GMT), 
 
«Τα δικαιώματα θαλάσσιας κυριαρχίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο

Έκθεση της ΕΕ «καίει» την Άγκυρα για εχθρική εξωτερική πολιτική έναντι Ελλάδας – Κύπρου

Σε έκθεση που εγκρίθηκε χθες, Πέμπτη, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποδείξει με αξιοπιστία την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ισχυρές και προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς και η εχθρική εξωτερική πολιτική της, ειδικά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικό χαμηλό σημείο, αναφέρεται στην έκθεση.

«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Οι Τούρκοι λένε «όχι» στη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Η πλειονότητα των Τούρκων πολιτών αντιτίθεται στα κυβερνητικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διάνοιξη της περίφημης «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Τετάρτη.

Μετά τις πολιτικές και τις διπλωματικές αντιδράσεις, που προκάλεσαν οι κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, αναφορικά με την «αμφισβήτηση» της Συνθήκης του Μοντρέ, φαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων δεν βλέπει θετικά το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών.

Το Μεταναστευτικό και η κατάρριψη των Μύθων του: Ανάλυση με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής,
ΕΚΠΑ, Απρίλιος, 18, 2021
Από το infognomonpolitics

Περίληψη

Να διευκρινισθεί εξ αρχής ότι το αντικείμενο του παρόντος Σημειώματος είναι το «Μεταναστευτικό», και όχι το «Προσφυγικό», τα οποία νομικώς και πολιτικώς, αλλά και κοινωνικώς – ανθρωπιστικώς αποτελούν δύο διακριτά ζητήματα και αφορούν διαφορετικής κατηγορίας πρόσωπα και καταστάσεις. Συνήθως όμως, ειδικά στις τρέχουσες οριακές συνθήκες που εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια στα σύνορα της χωρών της περιφέρειας της ΕΕ, που είναι άλλωστε και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πρόσωπα προσφυγικού και

“Έδρα ΓΕΕΘΑ Στρατηγικών Σπουδών – Θουκυδίδης” στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, ο Διοικητής της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Μιχαήλ Ναούμ, εκπροσωπώντας το ΓΕΕΘΑ και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) Καθηγητής κ. Στυλιανός Κατανίδης υπέγραψαν νέα Προγραμματική Συμφωνία Συνεργασίας για την συνέχιση της λειτουργία της επώνυμης Έδρας «Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές Θουκυδίδης», παρουσία του κατόχου της Έδρας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Καθηγητή κ. Ηλία Κουσκουβέλη.

Την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του ΠΑΜΑΚ χαιρέτησε εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ με παρέμβαση του μέσω τηλεδιάσκεψης.

6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Μητσοτάκης και Σάντσεθ στην πρεμιέρα – Όλο το πρόγραμμα

To 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, 10-15 Μαΐου, 2021, στο Μέγαρο του Ζαππείου.

Επί 6 ημέρες, οι φίλοι του Φόρουμ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν 3 ταυτόχρονα live streams που θα μεταδίδουν το δεκάωρο πρόγραμμα του Φόρουμ, με online και φυσικές συμμετοχές. Για την απόλυτη ασφάλεια των καλεσμένων, που θα παρευρεθούν στο χώρο του Ζαππείου, θα βρίσκονται σε ισχύ όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες.

Στο φετινό Φόρουμ συμμετέχουν 800 υψηλοί καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες. Το φετινό πρόγραμμα έχει μεγάλη διάρκεια επειδή περιλαμβάνει αρκετές και σημαντικές ενότητες αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Eίναι επίσημο: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Ψυχρολουσία στην Τουρκία - Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε ένα ιστορικό βήμα για τις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ πριν από το Μπάιντεν χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως «καταστροφή» ή «σκοτεινή περίοδος της ιστορίας» αντί για «γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915. Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τη φράση «Γενοκτονία των Αρμενίων».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται το ελληνικό όνομα της Κωνσταντινούπολη (Constantinople) και όχι η τουρκική ονομασία Ιστανμπούλ (Istanbul), η οποία είναι και διεθνώς καθιερωμένη.