Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πάτρα:Στην πυρά απόψε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος - Οι εκπλήξεις της τελετής λήξης

Στην πυρά απόψε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος - Οι εκπλήξεις της τελετής λήξης Όλοι οι δρόμοι οδηγουν στο Μόλο της Αγίου Νικολάου
Η τελευταία πράξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2012 θα ξετυλιχτεί σήμερα Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με την τελετή λήξης, η οποία θα σφραγίσει τη φετινή μεγάλη γιορτή της Πάτρας και παράλληλα θα δώσει το σύνθημα για την έναρξη της επόμενης. Μετά την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μόλο της Αγίου Νικολάου και οι χιλιάδες καρναβαλιστές δίνουν ραντεβού στις 9 το βράδυ για να αποχαιρετήσουν τη φετινή διοργάνωση δίνοντας την υπόσχεση για τη συναρπαστική συνάντηση της επόμενης χρονιάς.
Το Πατρινό Καρναβάλι 2012 θα περνά στην ιστορία και μαζί οι συγκινήσεις, οι αξέχαστες εμπειρίες, οι ευρηματικές ιδέες, η συλλογική δράση, οι ανατροπές, ο ενθουσιασμός, το αστείρευτο κέφι και η δημιουργική και σατιρική διάθεση θα καταγραφούν ανεξίτηλα στις καρδιές όλων μας.
Παρουσιάστρια της τελετής λήξης, που θα μεταφέρει απευθείας μέσω της ΕT1 τη μαγεία του Πατρινού Καρναβαλιού σε όλη την Ελλάδα, θα είναι η Κατερίνα Τσουκαλά, η οποία θα υποδεχτεί τους χιλιάδες καρναβαλιστές από την Πάτρα και όλη την Ελλάδα

Πάτρα: Όλη η πόλη χορεύει - Σε εξέλιξη η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση-Δείτε φωτο



Με το φακό του Χρήστου Κοσμά από το thebest

Πάτρα: Η νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση δείτε 300 ΦΩΤΟ

                                          Δείτε φωτό από τη νυχτερινή παρέλαση της Πάτρας από το dete

Το πνεύμα του Κολοκοτρώνη

Toυ Ν. Λυγερoύ

Αν νιώθεις ότι ζεις μέσα σε μία φυλακή, ενώ κατοικείς στην πατρίδα σου, τότε σκέψου το πνεύμα του Κολοκοτρώνη και ετοιμάσου να δράσεις. Κι αν δεν γνωρίζεις καλά την συμβολή της Φιλικής Εταιρείας, θυμίσου ότι οι εχθροί μας την ονόμαζαν μυστική, καθώς το απέδειξαν οι μεταφράσεις του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή, που είχε πρόσβαση στο μυστικοφύλακα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αν ακούς πολλούς να μιλούν, μην ξεχάσεις ποτέ ότι λίγοι δρουν. Κι αν μας βρίζουν οι εχθροί μας λέγοντας μας ότι είμαστε λίγοι, θα τους αποδείξουμε ότι είμαστε σπάνιοι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε καταπατήσει, όποιος κι αν είναι. Κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει να ζεις στην πατρίδα σου ελεύθερος, δίχως να υποστεί κόστος. Ό,τι και να πουν είμαστε ένας λαός με αξίες κι όχι ένα κράτος με αρχές. Ό,τι και να έζησες, σημασία έχει πώς θα πεθάνεις. Γι’ αυτό μην κοιτάς αποκλειστικά τα οικονομικά για να καταλάβεις την κατάσταση. Το παίγνιο δεν είναι αστείο, το παίγνιο δεν είναι απλό. Αν βρίσκεις το χειμώνα πολύ λευκό, κράτα στο νου το καλοκαίρι.

Πρόσκληση σε διάλεξη σκηνοθεσίας του Ν.Λυγερού


Οι βάτραχοι στην λάσπη

Toυ Ν. Λυγερoύ
 
Σε επιστολή της πρώτης Δεκεμβρίου 1818 με σφραγίδα της Φιλικής Εταιρίας απευθυνόμενη στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη διαβάζουμε την εξής πρόταση: «Ο καιρός, φίλε, μας αναγκάζει να ζητήσουμε τα δικαιώματά μας, και διά να μη καταισχυνθώμεν από τα έθνη και μείνωμεν πάλιν ως οι βάτραχοι εις την λάσπην, δεν πρέπει ν’ αφήσωμεν να περέλθη αυτός ο χρυσούς καιρός». Ο Κολοκοτρώνης είχε μυηθεί στα μυστήρια της Φιλικής Εταιρίας από το 1817 και κατά συνέπεια είναι ένας συνειδητοποιημένος επαναστάτης ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Επιπλέον, ο σεβασμός του προς τον Αλέξανδρο Υψηλάντη είναι ξεκάθαρος. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και αυτή η ανάγνωση. Βέβαια, μετά από 100 χρόνια δεν μπορούμε να μην δούμε μερικές αναλογίες δίχως να πέσουμε στην παγίδα του αναχρονισμού. Υπήρχε το πρόβλημα. Υπήρχε όμως και η τεχνογνωσία. Υπήρχε επιπλέον η αντίσταση. Θα μπορούσαν τότε οι δικοί μας να είχαν το ηθικό τους πεσμένο, αλλά αυτό δεν είναι το χαρακτηριστικό του. Αντιθέτως, μας δείχνουν με το έργο τους και με τη δράση τους χειροπιαστά παραδείγματα ανθρώπινης επανάστασης εκεί που οι εξωτερικοί παράγοντες και οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν έδωσαν δεκάρα για την πατρίδα μας.

Αρτσάχ, Θράκη και αναλογίες

Toυ Ν. Λυγερoύ




Όσοι δεν ξέρουν το θέμα του Αρτσάχ δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν ποιες αναλογίες υπάρχουν με τη Θράκη μας. Το πρόβλημα προέρχεται από μία πολύ τοπική προσέγγιση του θέματος και δεν βλέπουν τις προεκτάσεις και το μέλλον όσον αφορά στις εξελίξεις. Όταν εξετάζουμε μόνο τη Θράκη δεν είμαστε ικανοί να δούμε τη δράση του παντουρκισμού. Ενώ η εξέταση της κατάστασης του Αρτσάχ προσφέρει άλλες δυνατότητες. Το τοπικό μουσουλμανικό στοιχείο, όταν αντιμετωπίζεται τοπικά, δεν μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο της τακτικής. Ενώ η πραγματικότητα έχει ένα στρατηγικό χαρακτήρα. Όταν επικεντρωνόμαστε μόνο στη δράση μιας δασκάλας την οποία ερμηνεύουμε ως γραφική και δεν βλέπουμε πόσες ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν στο Αρτσάχ, δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την δράση που γίνεται σε όλο το πλαίσιο του παντουρκισμού. Οι αναλύσεις των αρχείων αλλά και η μελέτη των δεδομένων αναδεικνύει την ύπαρξη μίας στρατηγικής που έχει εδραιωθεί ήδη από το 1878 με το συνέδριο του Βερολίνου που έθεσε ένα τέλος στο πόλεμο μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσικής Αυτοκρατορίας.