Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Ε.Ο.Κ.Α. ΞΑΝΑ ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ


 Δείτε ακόμα:
Έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955
(Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο ψέμα)
ΑΠΟ ΤΟ egolpion


      Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7%. Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης. Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α. Όπως προανέφερα, πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας αγκαλιάστηκε απ' όλο το λαό της Κύπρου, κι ανέδειξε αγωνιστές, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια, ή δι' απαγχονισμού.

Ποια ήταν η ΕΟΚΑ; 1η Απριλίου 1955 ξεκινά ο απελευθερωτικός αγώνας της

Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 με εκρήξεις βομβών στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου και αιφνιδίασε τις Βρετανικές Αρχές αλλά και τον Κυπριακό λαό. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φυλλάδιο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ για το σκοπό του Αγώνα.

Τι σημαίνει η πρώτη πραγματική ήττα Ερντογάν σε 5 από τις 6 μεγάλες πόλεις

Μπορεί οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία να αφορούσαν στην εκλογή νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, αλλά ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους είχε προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνησή του, χαρακτηρίζοντάς την έκβασή τους «ζήτημα ζωής και θανάτου».
Και το αποτέλεσμα της κάλπης μόνον ως ψήφο δυσπιστίας εις βάρος του μπορεί να το ερμηνεύσει, αφού παρά την οικονομική και μιντιακή του υπεροχή και τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού,  δεν κατάφερε να κερδίσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση των ανθρώπων από την κυβερνητική πολιτική.

Ακόμη μια προσπάθεια για εναλλακτική στη συμφωνία του Brexit - Η Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας εξετάζει τα σχέδιά της

Οι Βρετανοί βουλευτές θα επιχειρήσουν και πάλι σήμερα να βρουν μία εναλλακτική στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και δεν αποκλείεται η πλάστιγγα να γείρει προς ένα πιο… ήπιο «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων προσπάθησαν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του του θέματος και εξέτασαν οκτώ εναλλακτικές λύσεις, επιχειρώντας να βρουν μία έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να αποχωρήσει την 29η Μαρτίου, όμως παραμένει ακόμη με… το μισό πόδι εντός Ένωσης, εξαιτίας της αντίθεσης του Κοινοβουλίου στη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός.

Ο ψεύτης γιατί λέει ψέματα και γιατί τον πιστεύουμε; Οι τύποι του ψεύτη

Tης Βικτωρίας Πολύζου, 
σύμβουλος ψυχικής υγείας,
Aπό το  medlabnews.gr

Το να λες ψέματα συνήθως επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Όταν βλέπετε ότι γλιτώνετε με ένα ψέμα αυτό σας ωθεί συχνά να συνεχίσετε τις αυταπάτες. Επίσης, οι ψεύτες θεωρούν ότι είναι καλύτερο να λένε αναλήθειες για να καλυφθούν.
Έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, όταν πρόκειται να πουν την αλήθεια. Περιμένουμε, για παράδειγμα, λιγότερη ειλικρίνεια από τους πολιτικούς παρά από τους επιστήμονες.