Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Κατάφρακτοι: Οι επίλεκτοι πολεμιστές του Βυζαντίου

Γράφει ο Μάριος Νοβακόπουλος
Διεθνολόγος


Αντίθετα με την κλασσική αρχαιότητα της Μεσογείου, όπου κυριαρχούσε η ελληνική οπλιτική φάλαγγα και η ρωμαϊκή λεγεώνα, ο Μεσαίωνας είχε την άνοδο και καθιέρωση του βαρέως ιππικού ως το ισχυρότερο όργανο πολέμου και το καμάρι κάθε στρατιωτικής δύναμης.  Στην συλλογική φαντασία μέχρι σήμερα ξεχωρίζουν οι τρομεροί ιππότες της φεουδαλικής Δύσεως, οι οποίοι για αιώνες αποτελούσαν τους ισχυρότερους μαχητές του Παλαιού κόσμου.

Στις 9 Αυγούστου η συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί

Στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

H συνάντηση θα αρχίσει στις 10.30 πμ.

Σχετικές διευθετήσεις γίνονται με το Γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κας Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το ραντεβού των δύο ηγετών αποτελεί το σημείο αναφοράς για την παραπέρα πορεία και το κατά πόσο θα υπάρξει προοπτική είτε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είτε για συνέχιση της στασιμότητας.

Τσιγάρο τέλος σε δημόσιους χώρους -Πού απαγορεύεται το κάπνισμα, πόσο είναι το πρόστιμο - ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μία από νέες συνήθειες που είχε υποσχεθεί να φέρει βάσει νόμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να μπει τέλος στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Μάλιστα όπως φαίνεται ο αντικαπνιστικός νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων το Σάββατο.

Η κυβέρνηση θέλει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Για να εφαρμοστεί σωστά και καθολικά ο νόμος αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την αναφορά παραβάσεων, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ρωσία, Κίνα & Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν διαστημικό σταθμό στην Σελήνη

Η Εθνική Διαστημική υπηρεσία της Κίνας συμφώνησε με την Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την δημιουργία Διαστημικού Σταθμού στην Σελήνη, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής της Ου Γιανχουά, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

¨Όπως δήλωσε ο ίδιος, στο προσεχές διάστημα οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τους στόχους της κοινής τους δραστηριότητας σ’ αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στα ζητήματα που αφορούν τις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες του μελλοντικού αυτού έργου. Σε διάστημα δυο – τριών ετών οι εμπειρογνώμονες και των τριών μερών θα παρουσιάσουν το τελικό κείμενο της μελέτης που θα εκπονήσουν. Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί διακυβερνητική συντονιστική επιτροπή.

Η Τουρκία απειλεί την ΕΕ: Αν ανοίξουμε τα σύνορα για τους μετανάστες, δεν θα αντέξετε ούτε έξι μήνες

Το μεταναστευτικό επιστρατεύει για ακόμα μια φορά η Άγκυρα και απειλεί με άνοιγμα των συνόρων. 
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εξαιτίας των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει τις πόρτες της και αφήσει ελεύθερους τους μετανάστες να κατακλύσουν την Ευρώπη, τότε καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν θα αντέξει παραπάνω από 6 μήνες.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι η Ευρώπη μάς έχει αφήσει μόνους μας σε αυτό το θέμα. Με το να μας χτυπάτε την πλάτη μόνο, δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.