Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Η Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά

Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή της υπέρ των ελληνικών όπλων, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και σηματοδότησε την κατάρρευση των βουλγαρικών φιλοδοξιών για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης. Η μάχη του Καλινόβου - Κιλκίς - Λαχανά είναι περισσότερο γνωστή ως Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά.
Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς (Κουκούς, όπως το ονόμαζαν) στις 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη. Σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο των επιχειρήσεών τους στη Μακεδονία και ειδικότερα για την πραγματοποίηση του μεγάλου τους ονείρου, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Το Κιλκίς κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν άντρο κομιτατζήδων, ενώ στην πόλη είχαν απομείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες.

Αποθέωση των θερινών σινεμά από την Washington Post: «Μαγεία κάτω από το φεγγάρι στην Ελλάδα» - Αφιέρωμα του αμερικανικού ΜΜΕ με φωτορεπορτάζ από το Associated Press

Ένα εξαιρετικό φωτορεπορτάζ του διεθνώς βραβευμένου φωτογράφου του Associated Press, Πέτρου Γιαννακούρη, για το άνοιγμα των θερινών στην Ελλάδα, ήταν η αφορμή για ένα ακόμη αποθεωτικό άρθρο για την χώρα μας, από διεθνές ΜΜΕ.
Ο συντάκτης Washington Post, Kenneth Dickerman μεταφέρει τη μαγεία των αθηναϊκών θερινών, κάνοντας παγκοσμίως γνωστή μία από τις πλέον αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων
«Νομίζω ότι υπάρχει μια αρκετά ξεκάθαρη μεταφορά εκεί για πολλά πράγματα που ο κόσμος βιώνει σήμερα. Οι ταινίες μπορεί να είναι μαγικές και πάντα πίστευα ότι η μυθοπλασία μας φέρνει μερικές φορές πιο κοντά στην ωμή πραγματικότητα της ζωής παρά στη μη μυθοπλασία»

Βασίλης Γιαννόπουλος, o θρύλος της ΕΥΠ

Με το έργο, τη δράση και την εν γένει προσφορά του, ο στρατηγός Γιαννόπουλος αναδείχτηκε σε έναν εκ των κορυφαίων παραγόντων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας μας, ενώ διακρίθηκε επίσης και στον πολιτικό στίβο, υπηρετώντας επί δύο δημαρχιακές θητείες τον τόπο γενέσεώς του…

Συνωμοσιολόγοι προβλέπουν το τέλος του κόσμου στο Θερινό Ηλιοστάσιο

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το τέλος του κόσμου, καθώς -σύμφωνα με νέα ερμηνεία του ημερολογίου των Μάγια από ακαδημαϊκό- αυτό επίκειται στις 21 Ιουνίου 2020.

Μια νέα ερμηνεία του ημερολογίου των Μάγια κάνει τον γύρο του διαδικτύου σύμφωνα με την οποία το τέλος του κόσμου είναι μόλις πέντε ημέρες μακριά, καθώς εκτιμάται ότι θα γίνει στις 21 Ιουνίου 2020.

Ο ακαδημαϊκός Πάολο Ταγκαλογκίν, όπως αναφέρει η «Sun» και αναμεταδίδει το «Sputnik», έγραψε το εξής στο Twitter:

Βίντεο-γροθιά στο στομάχι! "Απλά πες όχι" στο "νέο φυσιολογικό"

Μερικές φορές ένα βίντεο μπορεί να μεταδώσει σημαντικές πολιτικές ιδέες πολύ καλά και γρήγορα. Αυτό συμβαίνει με το βίντεο δύο λεπτών "No New Normal" (μτφρ πες όχι στο νέο φυσιολογικό) στη σελίδα Essential People στο YouTube.
Ξεκινώντας, φαίνεται ότι το βίντεο, όπως και πολλά άλλα, προωθεί ότι οι άνθρωποι κάνουν κάθε είδους θυσίες, αλλάζοντας τη ζωή τους δραστικά και οδυνηρά, για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, το βίντεο αλλάζει μορφή, επικρίνοντας σκληρά την καταστολή του κορονοϊού και το «νέο φυσιολογικό» των

«Καταστροφική» λόγω κορονοϊού η κατάσταση στη νότια Ασία - Στην αναμονή οι ασθενείς - Δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο σύστημα υγείας

Λίστες αναμονής, ασθενείς που δεν γίνονται δεκτοί, επιδείνωση της περίθαλψης: τα συστήματα υγείας στη νότια Ασία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορονοϊό, καθώς πια παρατηρείται ραγδαία άνοδος έπειτα από αρκετούς μήνες με λίγα κρούσματα, αν και η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή.
Στην Πεσαβάρ του Πακιστάν το νοσοκομείο όπου εργάζεται η χειρουργός Σάμρα Φάχαρ στέλνει ασθενείς στο σπίτι τους «σχεδόν καθημερινά» καθώς δεν υπάρχουν κλίνες ή αρκετό οξυγόνο. «Υπάρχει αγανάκτηση» στους πολίτες, η οποία συχνά μετατρέπεται σε «βία» προς το υγειονομικό προσωπικό, κατήγγειλε η ίδια όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όλα στη ''φόρα'': Ο Μπόλτον δίνει ''στεγνά'' Τραμπ-Ερντογάν

Στο βιβλίο του με τίτλο “The Room Where It Happened,” ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον περιγράφει διάφορα επεισόδια όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την προθυμία του να σταματήσει έρευνες για «εγκληματικές πράξεις» ξένων χωρών και ξένων ηγετών.
Μερικές σελίδες του βιβλίου διέρρευσαν στις εφημερίδες New York Times, Washington Post και Wall Street Journal.
Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία και ανάμεσα σε αυτούς τους ηγέτες, στους οποίους έκανε χάρες ο κ. Τραμπ, είναι ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν.