Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Όλα στη ''φόρα'': Ο Μπόλτον δίνει ''στεγνά'' Τραμπ-Ερντογάν

Στο βιβλίο του με τίτλο “The Room Where It Happened,” ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον περιγράφει διάφορα επεισόδια όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την προθυμία του να σταματήσει έρευνες για «εγκληματικές πράξεις» ξένων χωρών και ξένων ηγετών.
Μερικές σελίδες του βιβλίου διέρρευσαν στις εφημερίδες New York Times, Washington Post και Wall Street Journal.
Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία και ανάμεσα σε αυτούς τους ηγέτες, στους οποίους έκανε χάρες ο κ. Τραμπ, είναι ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν. 


Σταχυολογώντας ένα από τα πιο απίστευτα από όσα έχουν δημοσιευθεί καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Τραμπ θέλει να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου του Μπόλτον. Ο Guardian ξεχώρισε 8 από αυτά και αυτό στο οποίο αξίζει να σταθούμε πρώτο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.
Όπως αναφέρει ο Τζον Μπόλτον στο βιβλίο του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει κάνει αμέτρητες χάρες σε δικτάτορες. Και ως τέτοιον περιγράφει τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να σταματήσει δικαστικές έρευνες στις ΗΠΑ κάνοντας έτσι χάρη σε δυνάστες λαών.

Όπως γράφει η Washington Post, ο Τραμπ, το 2018 είχε συνομιλία με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον Μπόλτον του είχε δώσει ένα σημαίωμα στο οποίο ανέφερε ότι η τουρκική τράπεζα Halkbank που είναι στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας στις ΗΠΑ ήταν «καθαρή».
«Τότε, ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι θα το φροντίσει εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς που ασχολούνταν με την υπόθεση δεν ήταν δικοί του αλλά του Ομπάμα αλλά θα έλυνε το πρόβλημα αντικαθιστώντας τους με «δικούς» του.
Επίσης, ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα να τον βοηθήσει στις εκλογές που έρχονται και μάλιστα φαίνεται να έχει στο μυαλό του να αλλάξει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και να μπορεί να κάνει περισσότερες από 2 θητείες ο Πρόεδρος.
Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε την Κίνα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία κρατούνται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Σε άλλο σημείο του βιβλίου φαίνεται οι άνθρωποι δίπλα του ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο τον κοροϊδεύουν λέγοντας ότι λέει μπαρούφες, επίσης φέρεται να ρωτάει αν η Φινλανδία είναι μέρος της Ρωσίας και επίσης να έχει πει ότι «θα ήταν τέλειο αν οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στην Βενεζουέλα».
Πως να μην ανησυχούμε για την στάση των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όταν υπάρχει αυτή η σχέση Τραμπ-Ερντογάν; Εξάλλου και οι Δημοκρατικοί έκαναν και κάνουν τα ''στραβά μάτια'' στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου