Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Τι ξέρεις για τη Χαιρώνεια εκτός από τον περίφημο Λέοντα;


Ο Λέοντας της Χαιρώνειας ατενίζει το πεδίο.

Ποια ήταν η σημασία της πιο καθοριστικής μάχης της αρχαιότητας, που έφερε στο προσκήνιο τον Μέγα Αλέξανδρο; Μια συζήτηση με τον επιμελητή της έκθεσης «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.» για τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο.

Βιβλίο / Στο φως το Ημερολόγιο του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα (1942-1945)

 
Προδημοσίευση από το προσωπικό του ιδιόγραφο ημερολόγιο

[Από την Αργυρώ Μποζώνη] 

Ένα ιδιόγραφο ημερολόγιο του Ναπολέοντα Ζέρβα έρχεται να καταγράψει ξανά από το 1942 έως το 1945, τις ημέρες και τις σκέψεις, τις απόψεις και την προσωπική του οπτική απέναντι στα γεγονότα της εποχής. 

Το τέλος της τραγωδίας. Όταν τα οστά των θυμάτων έγιναν εμπορεύσιμη ύλη από τους κεμαλιστές


Και η Ανατολή ήταν γεμάτη από τα κόκκαλα των θυμάτων μιας εθνοκάθαρσης των μη μουσουλμανικών πληθυσμών. Τα πλοία που τα μετέφεραν περνούσαν από την Ελλάδα

Δρ. Βλάσης Αγτζίδης, Αρθρογράφος

Διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, Mαθηματικός

Συζήτηση: «”Συμπερίληψη”- ο τελευταίος νεολογισμός των ψευδαισθήσεων της Δύσης» (12/12/23 – Ίδρυμα Θεοχαράκη)


Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συζητά με τον Γιώργο Καραμπελιά την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 20.00 με θέμα:

«”Συμπερίληψη”- ο τελευταίος νεολογισμός των ψευδαισθήσεων της Δύσης»

«Η ήττα της Ουκρανίας θα είναι και ήττα της Ευρώπης: Aς της δώσουμε τα μέσα για να πολεμήσει!»


Frédéric Mauro

Δημοσιεύθηκε στις 05/12/2023 Le Figaro

Ο Fréric Mauro είναι δικηγόρος με έδρα τις Βρυξέλλες και ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας. Είναι συνεργάτης ερευνητής στο IRIS. Ο Mauro ζητά μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στο πλευρό της Ουκρανίας. Αν δεν το κάνουμε για τις αξίες μας, ας το κάνουμε τουλάχιστον για τα συμφέροντά μας, υποστηρίζει.

Διορία στη Chevron μέχρι Μάρτιο για «βέλτιστο» σχέδιο ανάπτυξης «Αφροδίτη»


Διορία μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2024 για παρουσίαση πρότασης για «βέλτιστο» σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» έδωσε το Υπουργείο Ενέργειας στην διαχειρίστρια του κοιτάσματος, Chevron.

Ενημέρωσε Μισέλ και ευρωπαίους ηγέτες για ανθρωπιστικό διάδρομο ο Πρόεδρος


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα, το απόγευμα, σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Επίσημη Επίσκεψη του Α/ΓΕΕΦ στο ΓΕΕΘΑ (vid./pics)


Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ», κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. 

Μαχητικά F-4 Phantom σκίζουν τον αρκαδικό ουρανό και τιμούν τον ήρωα Υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα [vid]


Του Κώστα Σαρικά

Ο χαρακτηριστικός εκκωφαντικός ήχος των θρυλικών μαχητικών F-4 Phantom συντάραξε την αρκαδική πρωτεύουσα. Ήταν η στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας να αποτίουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο συνάδελφο τους και να στέλνουν το μήνυμα ότι κανένας ιπτάμενος που χάθηκε στο καθήκον δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

Αρμόδιο για την ανάπτυξη της ΕΑΒ το ΥΠΕΘΑ πλέον


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η αρμοδιότητα συντονισμού των ενεργειών για την ανάπτυξη της ΕΑΒ Α.Ε. και των σχετικών επενδυτικών συμφωνιών μεταφέρεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Πρόκειται για το Π.Δ. 93/2023 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ200/2023 και έχει ισχύ από την ημέρα δημοσιεύσεως.

Νέα έκδοση ή αναβάθμιση του F-22 στα σκαριά; F-22 “Next Advanced Raptor”; (vid.)


Το Lockheed Martin F-22 Raptor είναι ένα 5ης γενιάς, μονοθέσιο, δικινητήριο, τακτικό μαχητικό αεροσκάφος stealth παντός καιρού που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF). Από την έναρξή του, το Raptor θεωρείται ίσως το πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο. 

Ελληνικός Στρατός: Νέα πρόταση της ΕΛΒΟ για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard-1A5

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) από εκπροσώπους της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), σχετικά με τις δυνατότητες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard-1A5. 

Δυναμική παρουσία της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α) στην EDEX 2023 στο Κάιρο


To ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας EDEX 2023. ΠΗΓΗ: Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α

Η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α) πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες ανάπτυξης και εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας EDEX 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, 4-7 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη της Enterprise Greece και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

«Βούλιαξε» από αιτήματα το ΓΕΕΘΑ για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους – Δείτε φωτογραφίες


Τα εγκαίνια του εμβληματικού Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, που έγινε στο ελληνικό πεντάγωνο έφερε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στο ΓΕΕΘΑ, που κάνει αγώνα δρόμου για να δει πώς θα μπορέσει να ανοίξει τις πύλες προς το κοινό μες στις γιορτές, χωρίς να προκληθεί το αδιαχώρητο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για δύο μήνες - Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία (video)


Tη δέσμη των μέτρων κατά της οπαδικής βίας, που αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτκών συντακτών.

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής των διεθνών και περιφερειακών παικτών


Στο σημαντικό διεθνές κεφάλαιο που έχει αποκτήσει η Ελλάδα χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Φρεγάτες: Επίδειξη των γαλλικών φρεγατών τι θα κάνουν στα Bayraktar στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

H γαλλική φρεγάτα έδειξε τι... θα κάνουν σε λίγο καιρό και οι ελληνικές FDI αν χρειαστεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Διονύσης Αντωνέλλος

Tα F-16 θέλει ο Ερντογάν ως αντάλλαγμα για την ελληνοτουρκική συμφωνία


Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα

Τζιχάτ Γιαϊτζί: Θύμωσε με τον Ερντογάν που πήγε Ελλάδα και διέκοψε τη συνέντευξη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Από ό,τι καταλαβαίνουμε, μετά από αυτή τη συνάντηση (Μητσοτάκη -    Ερντογάν) η Ελλάδα έλαβε μερίδιο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα έλαβε μια υπόσχεση. Αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο. Σημαίνει η συμφωνία με τη Λιβύη πάει...», δήλωσε ο ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και ζήτησε να διακοπεί η συνέντευξη, γιατί... είχε θυμώσει πολύ!

Ήρθε ο καζάν καζάν, win win για επτά ώρες και ...έφυγε…


Ήρθε ο καζάν καζάν, win win για επτά ώρες και ...έφυγε…

…κάποιοι που μιλούν πολύ εύκολα, για ‘Πρέσπες του Αιγαίου’

Τούρκος ναύαρχος: Η Ελλάδα μας στρίμωξε - Μας νίκησε στο μπρα ντε φερ


«Παραδοθήκαμε στην Ελλάδα» είπε ο ναυαρχος εα, Τουρκέρ Ερτούρκ

Ελλάδα-Τουρκία: «σύμφωνο φιλίας» με το βλέμμα στο μέλλον


EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Georghy Zhukov

Τι ήταν τελικά αυτό το περιβόητο «σύμφωνο φιλίας» που υπέγραψαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας; Εχει δεσμευτική ισχύ; Παράγει πολιτικά και γεωπολιτικά αποτελέσματα; 

Τουρκία: Η «Γαλάζια Πατρίδα» εγκαταλείφθηκε;


Δεκέμβριος 11, 2023. Ελλάδα.

Τούρκοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η «Διακήρυξη της Αθήνας» που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη σημαίνει εγκατάλειψη της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την Τουρκία. 

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Κύπρο: Η δήλωση Νετανιάχου που άναψε «φωτιά» σε Τουρκία και Κατεχόμενα

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Το κατασκοπευτικό θρίλερ που αποκαλύφθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο με δύο συλλήψεις Ιρανών συνεχίζεται, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αφήσει υπόνοιες για εμπλοκή των Κατεχομένων και κατά συνέπεια της Τουρκίας

Γερμανία: Ο Μαχμούντ Αμπάς «υποκίνησε φυλετικό μίσος» με δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα


Ηεισαγγελία του Βερολίνου έκρινε σήμερα ότι οι δηλώσεις που έκανε πέρσι ο Μαχμούντ Αμπάς για το Ολοκαύτωμα, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, παραπέμπουν σε υποκίνηση φυλετικού μίσους, όμως δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη επειδή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος χαίρει διπλωματικής ασυλίας.

Το CDU αλλάζει στάση έναντι του Ισλάμ - «Η Σαρία δεν ανήκει στη Γερμανία»

AP Photo/Markus Schreiber

Σαφής αλλαγή θέσης σε σχέση με το Ισλάμ στη Γερμανία θα καταγράφεται στο νέο πρόγραμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο θα τεθεί σήμερα προς έγκριση στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος και κατόπιν στο ευρύτερο όργανο του εκτελεστικού συμβουλίου.

Αντισημιτισμός στα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Ασφυκτικές πιέσεις για παραίτηση των πρυτάνεων Χάρβαρντ και ΜΙΤ * Αποσύρονται χορηγίες εκατοντάδων εκατομμυρίων [videos]


Στα πανεπιστήμια αυτά οργανώνονται διαρκώς διαδηλώσεις στις οποίες καταγγέλλονται τα επιφανή ιδρύματα για «συστηματικό αντισημιτισμό». Screenshot via YouyTube@CBS/

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση το Σάββατο της πρυτάνεως του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (UPenn) Ελίζαμπεθ Μαγκίλ λόγω των κατηγοριών περί αντισημιτισμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια, αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ εις βάρος των συναδέλφων της του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ, έπειτα από τις καταθέσεις τους ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου την Τρίτη.

Πόλεμος στη Γάζα: Δύσκολη η συμφωνία για νέα εκεχειρία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Προς περαιτέρω χειροτέρευση της ήδη τραγικής κατάστασης οδηγείται η Γάζα μετά το βέτο των ΗΠΑ στο προτεινόμενο ψήφισμα για ανθρωπιστικής φύσης κατάπαυση των επιχειρήσεων των Ισραηλινών και την ιστορική, ως και καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ (και μετά από πολλά χρόνια) επίκληση του Αρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Εντείνονται τα ισραηλινά χτυπήματα σε βόρεια και νότια Γάζα


Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και σήμερα, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στόχους στην πόλη της Γάζας και σε Ράφα και Χαν Γιουνίς στον νότο. Αδύνατη η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα. Νετανιάχου: Η αρχή του τέλους της Χαμάς.

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρές μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με επίκεντρο την Χαν Γιούνις


Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα θέατρο πολύνεκρων αεροπορικών επιδρομών και σφοδρών μαχών, μετά την απειλή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ότι δεν θα αφήσει ελεύθερους «ζωντανούς» τους ομήρους που κρατά χωρίς «διαπραγματεύσεις». Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο του πολέμου, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικό πλαίσιο κυρώσεων κατά της Χαμάς ζητούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Συζητούνται και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για εβραίους εποίκους

Ρωσία: Το ΥΠΕΞ απαιτεί την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε με εκπροσώπους της Χαμάς και απαίτησε την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

O πόλεμος στην Ουκρανία κούρασε τη Δύση -Η ανάλυση του Economist


Περισσότερο από 21 μήνες μετά την έναρξη της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μάχες στην Ουκρανία μαίνονται χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος και το Κίεβο τίθεται αντιμέτωπο με την διαφαινόμενη κόπωση της Δύσης.

Μπορέλ: Είναι η ώρα να ενισχυθεί η στήριξη στο Κίε8βο


Πίεση στην Ευρώπη για να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ασκεί η Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ντμίτρι Κουλέμπα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, να προειδοποιεί ότι το αντίθετο θα ήταν «καταστροφικό».

Ρωσία: Κάλπες για τις προεδρικές εκλογές θα στηθούν και σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα


Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο θα περιλάβουν ψηφοφορία σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες διεκδίκησε ως δικό της έδαφος η Ρωσία πέρυσι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο την κεντρική εκλογική επιτροπή.