Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Τζιχάτ Γιαϊτζί: Θύμωσε με τον Ερντογάν που πήγε Ελλάδα και διέκοψε τη συνέντευξη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Από ό,τι καταλαβαίνουμε, μετά από αυτή τη συνάντηση (Μητσοτάκη -    Ερντογάν) η Ελλάδα έλαβε μερίδιο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα έλαβε μια υπόσχεση. Αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο. Σημαίνει η συμφωνία με τη Λιβύη πάει...», δήλωσε ο ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και ζήτησε να διακοπεί η συνέντευξη, γιατί... είχε θυμώσει πολύ!

«Σας ευχαριστώ πολύ! Δε θέλω να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Έχω στενοχωρηθεί πολύ», είπε, αφήνοντας εμβρόντητο τον παρουσιαστή στο εθνικιστικό κανάλι Ουλουσάλ TV, που αναγκάστηκε να τον αποχαιρετήσει.

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί υποστήριξε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι παράνομες με τρόπο πρωτόγνωρο στον κόσμο. Λένε ότι όλοι κέρδισαν. Εγώ δεν κατάλαβα τί κερδίσαμε εμείς. Η φράση (του Ερντογάν) ‘είναι δυνατός ο δίκαιος διαμοιρασμός στην ανατολική Μεσόγειο’ έβαλε στο ράφι τη συμφωνία για τη Λιβύη.

Νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει μερίδιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενόσω ισχύει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί πάρει μερίδιο στην ανατολική Μεσόγειο. Γιατί; Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Τα σύνορά της δεν περνούν από τα νησιά. Περνούν από την ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος-χερσόνησος με νησιά. Κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό. Βρισκόμαστε σε θανάσιμο κίνδυνο. Δίνοντας στην Ελλάδα ένα μερίδιο στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει ότι η Τουρκία χάνει όλο το έδαφός της στην ανατολική Μεσόγειο. Όσο υπάρχει η συμφωνία για τη Λιβύη, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου