Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Νέα έκδοση ή αναβάθμιση του F-22 στα σκαριά; F-22 “Next Advanced Raptor”; (vid.)


Το Lockheed Martin F-22 Raptor είναι ένα 5ης γενιάς, μονοθέσιο, δικινητήριο, τακτικό μαχητικό αεροσκάφος stealth παντός καιρού που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF). Από την έναρξή του, το Raptor θεωρείται ίσως το πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο. 

Πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι μια νέα έκδοση ή η αναβάθμιση της υπάρχουσας πλατφόρμα F-22 θα μπορούσε να είναι στα σκαριά, με στόχο να εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή της USAF για τις επόμενες δεκαετίες.

Το F-22 Raptor αποτελεί το απόγειο της αεροπορικής κυριαρχίας των ΗΠΑ από τότε που έγινε πλήρως επιχειρησιακό το 2005. Παρά την ανάπτυξη νεότερων αεροσκαφών, όπως το F-35 Lightning II, ο μοναδικός συνδυασμός stealth, αεροδυναμικής απόδοσης, επίγνωσης της κατάστασης και οπλικών συστημάτων του F-22 παραμένουν απαράμιλλα. Ωστόσο, καθώς οι πιθανοί αντίπαλοι αναπτύσσουν τα δικά τους προηγμένα μαχητικά και συστήματα αεράμυνας, έχει καταστεί απαραίτητο για το F-22 να εξελιχθεί για να διατηρηθεί στην αιχμή της τεχνολογίας.

Νέα έκδοση του F-22 Raptor;
Υπάρχουν αναφορές για μια νέα έκδοση ή για μια σημαντική αναβάθμιση του F-22, γνωστού  ως «F-22 Next» ή «Advanced Raptor». Αυτό θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένα ηλεκτρονικά, βελτιωμένες ικανότητες  stealth, νέα συστήματα ισχύος και την ενσωμάτωση νεότερων όπλων. Μία από τις πιο αναμενόμενες πιθανές αναβαθμίσεις είναι η ενσωμάτωση του κοινού προηγμένου τακτικού πυραύλου AIM-260 (JATM), ο οποίος θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά το εύρος εμπλοκής του Raptor.

Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξουν βελτιώσεις στην σουίτα αισθητήρων του Raptor, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ραντάρ AN/APG-77, για την παροχή μεγαλύτερου εύρους έρευνας, εμβέλειας και ανάλυσης στόχου. Επιπλέον, θα ενσωματωθούν σύγχρονες δικτυοκεντρικές δυνατότητες πολέμου, επιτρέποντας στο νέο Raptor να επικοινωνεί καλύτερα με άλλες πλατφόρμες και υπηρεσίες σε ολόκληρο.


ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου