Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Tα F-16 θέλει ο Ερντογάν ως αντάλλαγμα για την ελληνοτουρκική συμφωνία


Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα

H εμφανής προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να κρατήσει χαμηλούς και ήπιους τόνους και η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών που προβλέπει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ίσως αποτελέσει ένα χαρτί «εκβιασμού» του προέδρου της Τουρκίας για να πάρει τα F-16. Το υπονόησε άλλωστε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Αθήνα.

«Ο Καναδάς το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για τη Σουηδία αναφορικά με τις κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε το ίδιο πράγμα. Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο σας, εγώ έχω το κοινοβούλιό μου. Λέτε πως θα πάρετε μέτρα για το ζήτημα των F-16 μετά την έγκριση από το Κογκρέσο. Κάντε ταυτόχρονα και με αλληλέγγυο τρόπο αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση». Κατά την πάγια τακτική του εντάσσει στη στρατηγική του όλα τα θέματα και στέκεται απέναντι στη Δύση. Το επιχείρημα στηρίζεται ότι κράτησε χαμηλούς τόνους στις δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έδειξε μια σπάνια για τον ίδιο αυτοσυγκράτηση τόσο στο θέμα της Γάζας αλλά κυρίως στο θέμα του Αιγαίου, της Κύπρου αλλά και της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για να υποχρέωσει τους Αμερικανούς να μην έχουν καμία δικαιολογία πια να αρνηθούν να του δώσουν τα μαχητικά που ζητά. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υποβάλλει αίτημα από τον Οκτώβριο 2021 για να να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη του ίδιου τύπου που διαθέτει η πολεμική αεροπορία της και τα οποία δεν έχουν αναβαθμιστεί.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε σημειώσει ότι «χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση» υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας. «Στην πολιτική δεν γίνονται θαύματα» σχολίαζαν χαρακτηριστικά Κύπριοι αναλυτές. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στην Αθήνα για να καλοπιάσει και να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς δεν είναι αφελής και ενημέρωσε σχετικά και την αμερικανική πλευρά για αυτό το ισχυρό ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου