Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο(Βίντεο)

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

«Και εγένετο Checkmate»: Αποκαλυπτήρια με…Πούτιν για το νέο ρωσικό stealth μαχητικό(Φωτο)

Αποκαλύφθηκε επιτέλους το νέο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος με την ονομασία «Checkmate», στο πλαίσιο της διεθνούς Αεροδιαστημικής έκθεσης MAKS-2021, το οποίο έχει κρατήσει σε αγωνία αναλυτές και ειδικούς εμπειρογνώμονες διεθνώς, με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να δίνει το «παρών» στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση.

Το όνομα του νέου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, όπως είχε ενημερώσει το OnAlert πριν από μερικές ημέρες είναι «Checkmate» και όχι Su-67, ούτε Su-49 όπως έλεγαν αρκετοί, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφεραν υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι κατά την διάρκεια της παρουσίασής του, το μονοκινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και λειτουργικά συστήματα και χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματικός Δένδιας: Η μόνη λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου

Δεν υπάρχει “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην αραβική διεθνή εφημερίδα «Asharq Al Aswat». «Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό».

«Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε και πρόσθεσε:  «Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”». Επεσήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε τι θα πει και τι θα κάνει στις 20 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκεφθεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Μπορέλ: Απαράδεκτη η μονομερής απόφαση για τα Βαρώσια

«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ στα Κατεχόμενα

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε λόγο την Τρίτη (20/7) ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν στα Κατεχόμενα από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

T/κ ΜΜΕ: Αυτή είναι η περιοχή του Βαρωσιού που «ανοίγει»(Βίντεο)

Συνολικής έκτασης 174.643 τμ είναι το τμήμα που θ’ ανοίξει στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί που γράφει ότι συνολικά 36 Ε/κ έχουν υποβάλλει αίτηση για περιουσίες τους εκεί.

Αναφέρει επίσης ότι η περιοχή είναι γνωστή ως γειτονιά του Αγίου Νικολάου και εκεί βρίσκονται ιδιωτικές περιουσίες.

Η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», προστίθεται, λήφθηκε στις 16 Ιουλίου και εδώ και 4 μέρες κρατήθηκε μυστική. Τα κάγκελα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρεται, θα αφαιρεθούν και επιπλέον «θα συμπεριληφθούν στον δημόσιο τομέα κάποιες ιδιωτικές περιουσίες που ακόμα δεν δέχονται επισκέπτες» και βρίσκονται μεταξύ των λεωφόρων Δημοκρατίας και Κένεντυ.

Τατάρ-Ερντογάν: Αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος του Βαρωσίου

Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει ανάμεσα σε δύο κράτη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, από τα κατεχόμενα. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική επίλυση του προβλήματος παραμένουν στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο των ομιλιών, για τους «εορτασμούς» της εισβολής», ανακοινώθηκε ακόμη το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ.