Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Τατάρ-Ερντογάν: Αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος του Βαρωσίου

Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει ανάμεσα σε δύο κράτη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, από τα κατεχόμενα. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική επίλυση του προβλήματος παραμένουν στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο των ομιλιών, για τους «εορτασμούς» της εισβολής», ανακοινώθηκε ακόμη το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ.

Ο κατοχικός ηγέτης στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία», ανέφερε.

Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας  για το Βαρώσι».

Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Ο Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

Στην δική του ομιλία ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη τον Τ/κ ηγέτη και την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους για την αποφασιστικότητα στην πολιτική τους για το Βαρώσι ενώ έκανε λόγο για βήματα «που χαλάσανε τους όρους του παιχνιδιού». «Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Βαρώσι προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, Τώρα, μια διαδικασία θα ξεκινήσει προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» είπε. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ, ανέφερε, στο Βαρώσι θ’ αρχίσει και πάλι η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.

«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος, συνέχισε. Την ίδια ώρα με τις πανηγυρικές ομιλίες, οι Τούρκοι προκαλούν, με τα τουρκικά F16 να σχηματίζουν τη σημαία της Τουρκίας στον ουρανό της Λευκωσίας.

Λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση για Βαρώσι, δήλωσε ο Σανέρ περιγράφοντας την περιοχή που ανοίγει

Το «υπουργικό συμβούλιο» έλαβε την απόφαση για το Βαρώσι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσαν Σανέρ σε τηλεοπτική εκπομπή στον παράνομο «Μπαϊράκ».

Όπως είπε, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ ανοίγει ακόμη ένα κομμάτι 3,5% στο κλειστό Βαρώσι με απόφαση που λήφθηκε από το «υπουργικό» την περασμένη εβδομάδα.  «Θα πάρουμε ακόμα κάποιες πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός ότι άνοιξαν για χρήση από τον λαό δημόσιοι χώροι του Βαρωσιού».

Αναφέρθηκε στο άνοιγμα περιοχής που, όπως περιέγραψε, φαίνεται πως είναι ανατολικά του Β Γυμνασίου Αμμοχώστου και γειτνιάζει με την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. (ΣΣ:Ανάμεσα στην Αγία Αικατερίνη και την Αγία Ζώνη).

Μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», συνέχισε, οποιοσδήποτε Ε/κ μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή. Μετά το άνοιγμα, είπε, οι Ε/κ θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής», προσθέτοντας ότι γνωρίζουν πως Ε/κ έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του θέλησε να περάσει την θέση ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση η προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ε/κ πλευρά, ασκώντας κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα κατεχόμενα, ενώ επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό. 

 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχικά τους και να μετεξελιχθούν σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων», υποστήριξε. 

Σε ό,τι αφορά στο Βαρώσι, ο Ερντογάν συνεχάρη τη στάση της ηγεσίας του Τατάρ. Με τη νέα απόφαση - την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος. Υποστήριξε ότι το τμηματικό άνοιγμα της πόλης δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το όλο ζήτημα.

 Στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες, εξέλιξη η οποία δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο. Και η Τουρκία θα πράξει ότι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα κατεχόμενα.

Πλέον λέμε Τούρκοι της Κύπρου και όχι «βορράς-νότος», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Δεν θα έχουμε το ντέρτι «νότου – βορρά», ο τ/κ «λαός» θα συνεχίσει στο δρόμο του πολύ πιο δυνατός, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι «πλέον δεν θέλουμε να λέμε βορράς – νότος, λέμε Τούρκοι της Κύπρου. Έτσι, βλέπουμε την κατάσταση, έτσι θα συνεχίσουμε από δω και πέρα».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από το τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, όπου προσευχήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό", είπε λέγοντας ότι συνεχώς συζητεί με τον αδελφό Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. «Ινσιαλλαχ τα αμοιβαία πήγαινε – έλα θα συνεχισθούν και θα αυξηθούν», δήλωσε εννοώντας την παρουσία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν στο ψευδοκράτος.

Για το ίδιο θέμα ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδερφή χώρα, στο ψευδοκράτος βρίσκεται αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν, «και σε αυτών την καρδιά υπάρχει η ανάπτυξη των σχέσεων με την τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Το να βρίσκεται η αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα μια τέτοια μέρα, είναι ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι σχέσεις θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου».

Χιλιάδες Αζέροι, είπε, βρίσκονται στο ψευδοκράτος, σπουδάζουν, ζουν και έχουν ισχυρούς δεσμούς με το νησί. Στην καρδιά τους, πρόσθεσε, υπάρχει το «ένα έθνος τρία κράτη».

Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα αυτές τις σημαντικές́ς ημέρες δίδει μηνύματα στον κόσμο, πρόσθεσε.

Τον Πρόεδρο της Τουρκίας εκτός από τον Ερσίν Τατάρ συνόδευαν ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, ο Πρόεδρος του κόματος Εθνικιστικής Δράσης και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι που ήρθαν μαζί του για την παράνομη διήμερη επίσκεψη με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε στον τ/κ «λαό», τον τουρκικό λαό και όλους του Μουσουλμάνους  «καλό μπαϊράμι» μιας και σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Βγαίνοντας από το τζαμί αντάλλαξε ευχές με τους παρευρισκόμενους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι σήμερα θα κάνουν μια σειρά από εγκαίνια για έργα που ολοκληρώθηκαν και βελτιώνουν τις υποδομές στα κατεχόμενα.

Αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα του Αφγανιστάν λέγοντας ότι εάν οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία γίνουν αποδεκτές, θα συνεχίσουν να λειτουργούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

«Ποτέ δεν υπήρξε μια περίοδος χωρίς προβλήματα στην ζωή της ανθρωπότητας. Και δεν θα υπάρξει. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν πρόβλημα στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε λέγοντας ότι ο αφγανικός λαός με την αντίστασή του έδωσε αγώνα ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις και νίκησε. «Κι εμείς πήραμε θέση ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δίπλα στα αδέρφια μας τους Αφγανούς».

Εδώ και 20 χρόνια, είπε, η Τουρκία λειτουργεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ και βλέπει θετικά το να συνεχίσει να το κάνει αλλά έθεσε 3 προϋποθέσεις στις ΗΠΑ. Πρώτον, η Αμερική θα είναι στο πλευρό τους διπλωματικά, δεύτερον – συνέχισε – θα τους παρέχουν εφόδια και στρατιωτικό υλικό και τρίτον θα τους στηρίξουν όταν θα υπάρξουν διοικητικά προβλήματα. «Εάν επιτευχθούν αυτά σκεφτόμαστε να αναλάβουμε την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ».

Ανέφερε επίσης ότι θα συνομιλήσουν και με τους Ταλιμπάν για κάποια θέματα "όπως έκαναν και οι Αμερικανοί".

Γύρω στις 5 το απόγευμα αναχώρησε από τα κατεχόμενα για την Τουρκία, ο Ταγίιπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν έφτασε χθες στις 15.00 για παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Σήμερα μετά την παρέλαση, είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και αναχώρησε αφού έκαναν τα εγκαίνια σε μαζική τελετή από χώρο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Σοζτζιού γράφει για "κρίση πρωτοκόλλου" στο χώρο των προσκεκλημένων στην παρέλαση το πρωί με αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία του αντιπολιτευομένου Καλού Κόμματος της Τουρκίας να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενο και να μην παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Πρόεδρο του ΚΚ, Μεράλ Ακσενέρ αντιπροσώπευαν ο υπεύθυνος πολιτικών υποθέσεων και Αντιπρόεδρος, Τζιχπάν Πατσιατζί και ο Ισμαήλ Τατίλογλου, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οταν διαπίστωσαν πως κάθονται στις πίσω σειρές και ενώ πήγαν στα κατεχόμενα με πρόσκληση του Τ/κ ηγέτη ρώτησαν γιατί αυτό και πήραν την απάντηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κρατήσει τις θέσεις για τους προσκεκλημένους του.

Η αντιπροσωπεία του Καλού Κόμματος διαμαρτυρήθηκε πως αυτό είναι ενάντια στο πρωτόκολλο της εθιμοτυπίας και έφυγαν από τον χώρο της τελετής - παρέλασης. Επισκέφθηκαν το μαυσωλείο του Ραούφ Ντενκτάς και αναχώρησαν για την Τουρκία.

Εξέδωσαν μάλιστα κοινή δήλωση που κάνει λόγο για κακομαθημένη νοοτροπία του Τούρκου Προέδρου και της ομάδας του που δεν λαμβάνει υπόψη τα ήθη και έθιμα. Αυτό που τους αναλογούσε μετά από αυτό που έγινε, πρόσθεσαν, ήταν να εγκαταλείψουν τον χώρο.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου