Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

«Και εγένετο Checkmate»: Αποκαλυπτήρια με…Πούτιν για το νέο ρωσικό stealth μαχητικό(Φωτο)

Αποκαλύφθηκε επιτέλους το νέο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος με την ονομασία «Checkmate», στο πλαίσιο της διεθνούς Αεροδιαστημικής έκθεσης MAKS-2021, το οποίο έχει κρατήσει σε αγωνία αναλυτές και ειδικούς εμπειρογνώμονες διεθνώς, με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να δίνει το «παρών» στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση.

Το όνομα του νέου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, όπως είχε ενημερώσει το OnAlert πριν από μερικές ημέρες είναι «Checkmate» και όχι Su-67, ούτε Su-49 όπως έλεγαν αρκετοί, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφεραν υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι κατά την διάρκεια της παρουσίασής του, το μονοκινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και λειτουργικά συστήματα και χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, μετά την τελετή έναρξης της έκθεσης ο Πρόεδρος Πούτιν κατευθύνθηκε στο περίπτερο της εταιρείας Sukhoi, όπου ο επικεφαλής της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ και ο Γενικός Διευθυντής της United Aircraft Building Corporation Γιούρι Σλυούσαρ παρουσίασαν στον Ρώσο ηγέτη το νέο μαχητικό «LTS Checkmate». Πρόκειται για ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος  πέμπτης γενιάς που συνδυάζει καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες, όπως υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη του πιλότου, ενώ διαθέτει stealth χαρακτηριστικά και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, χρησιμοποιεί τεχνολογίες υπερυπολογιστή.

Τα χαρακτηριστικά του

Ο Γιούρι Σλυούσαρ χαρακτήρισε το LTS Checkmate ως μια πλατφόρμα πολλαπλών λειτουργιών νέας γενιάς, η οποία διακρίνεται από:

  • την ικανότητα προσαρμογής της στις ανάγκες του κάθε πελάτη,
  • το χαμηλό λειτουργικό κόστος,
  • τις ευρείες επιχειρησιακές δυνατότητες του.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το νέο μαχητικό προορίζεται πρωτίστως για εξαγωγικούς σκοπούς, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον και από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για την παράδοσή του στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασής του, το Checkmate είναι ικανό για την εκτέλεση διαφόρων ειδών αποστολών και επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις stealth ιδιότητές του.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην τιμή του, αφού ο επικεφαλής εξαγωγών οπλικών συστημάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε χαρακτηριστικά: «Οι ανταγωνιστές μας θα εκπλαγούν δυσάρεστα από την τιμή του νέου αεροσκάφους. Ελπίζουμε ότι με αυτό το μαχητικό, η Ρωσία θα καταλάβει μια σημαντική θέση στην αγορά ελαφρών μονοκινητήριων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς».

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες Reuters

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου