Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (1773 – 1848)

Ηγετική μορφή της Μάνης και της Πελοποννήσου κατά την τελευταία εικοσαετία της Τουρκοκρατίας και εκ των πρωταγωνιστών στον Αγώνα του 1821.
Γόνος της ιστορικής οικογένειας της Μάνης, ο Πέτρος Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1773 στο Λιμένι, επίνειο της Τσίμοβας (σημερινής Αρεόπολης).  Ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά του Ηλία ή Πιέρρου Μαυρομιχάλη (1730 - 1800) και της Αικατερίνης Κουτσογρηγοράκη, κόρης επιφανούς οικογένειας της Μάνης.
Σε νεαρή ηλικία νυμφεύθηκε την Άννα Μπενάκη, κόρη του προεστού της Καλαμάτας Παναγιώτη Μπενάκη, με την οποία απέκτησε τα εξής έξι παιδιά:

Ντονμέζ: Νέα γεώτρηση Γιαβούζ στο «Λευκωσία 1»

Για νέα γεώτρηση που θα αποκαλεστεί «Λευκωσία 1» θα ξεκινήσει το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ στις 17 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
 
Σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως πριν από δύο βδομάδες το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε την γεώτρησή του στο σημείο Μόρφου και επέστρεψε στην Μερσίνα, προσθέτοντας ότι στις 17 Ιανουαρίου θα κατευθυνθεί προς το νέο σημείο γεώτρησης το οποίο θα αποκαλέσουν Λευκωσία 1.

Μητσοτάκης: Αναγκαία η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη -Χαφτάρ: Ακυρο το μνημόνιο με Ερντογάν - H ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ 2 ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΘ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ(Βίντεο)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή -καθώς δεν ήταν επίσημη η επίσκεψη- και διήρκεσε 40 λεπτά, ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Bloomberg: «Κίνδυνος για θερμό επεισοδίο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στη Μεσόγειο» - «Δεν χρειάζεται πάντα κάποιο σχέδιο και αυτό το θυμούνται όσοι έζησαν τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 1996»

Τους ενδεχόμενους κινδύνους από τους ελιγμούς του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και τους τακτικισμούς του όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και το μνημόνιο με τη Λιβύη, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του πρακτορείου Bloomberg.
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι θα αποσταλούν ερευνητικά πλοία νότα του Καστελόριζου για υδρογονάνθρακες. Το Bloomberg αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία».

Ελληνικοί «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία!

Σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της πολεμικής αεροπορίας (Π.Α.) στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας καταλήγουν Αθήνα και Ριάντ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγες εβδομάδες τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε συμφωνία, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της αραβικής χώρας, η οποία, υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα υπέστη σοβαρά πλήγματα στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Και η Γαλλία και οι ΗΠΑ στο Forum EastMed

Του Ν. Λυγερού

Η παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο αισθητή. Ήταν βέβαια ήδη παρούσα στην τριμερή της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο μαζί με την Ιταλία. Αλλά τώρα έκανε το επίσημο αίτημα να συμμετέχει στο Forum EastMed όπου συνεδριάζουν η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κύπρος και η Παλαιστίνη. Έτσι βλέπουμε ότι η υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ λειτούργησε καταλυτικά και διαμορφώνονται θετικότατες εξελίξεις για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτή την αίτηση της Γαλλίας, είχαμε ταυτόχρονα και κινήσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι

Η ΑΟΖ ως εργαλείο στρατηγικής

Του Ν. Λυγερού

Μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και των ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η ενεργειακή σκακιέρα έχει αναβαθμίσει την στρατηγική. Διότι τώρα οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή ξέρουν ότι έχουν να παίξουν ένα ρόλο πιο σημαντικό πλέον. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που δεν έχουν άμεση ή έμμεση πρόσβαση στην περιοχή δεν θα μπορούν να επηρεάσουν όπως παλιά τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι έχουμε ταυτόχρονα την αναβάθμιση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ επειδή είναι άμεσοι παίκτες αλλά και της Αμερικής, της Γαλλίας και της Ιταλίας ως έμμεσοι