Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων

Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης έπεσε στις 21 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα, όταν ένοπλοι αγωνιστές, με επικεφαλής τους τοπικούς οπλαρχηγούς πολιόρκησαν τους Τούρκους, που είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τη διάσκεψη της Βοστίτσας (26 - 29 Ιανουαρίου), άρχισαν να πυκνώνουν οι φήμες για επικείμενη εξέγερση των ραγιάδων στην Πελοπόννησο. Ο άγγλος πρόξενος στην Πάτρα Γκριν συμβούλευσε τους Τούρκους να λάβουν τα μέτρα τους, ενώ δεν έλειψαν και Έλληνες με μειωμένη εθνική συνείδηση, όπως ο κοτζάμπασης της Τριπολιτσάς Σωτηράκης Κουγιάς και ο δραγουμάνος του Πασά, Σταυράκης Ιακωβίκης, που πρόδωσαν την υπόθεση, δίνοντας πληροφορίες στους κατακτητές.

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός στην Άγκυρα: Οι πρώτες εικόνες από την άσκηση «Πυρπολητής» – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, παρακολούθησε από τη Φρεγάτα ‘’ΣΑΛΑΜΙΣ’’, την άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ”, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου πελάγους.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

EE: Brexit έως 22 Μαΐου μόνο με υπερψήφιση από τη βρετανική Βουλή

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι "27".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα" αναφέρεται στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύσταση νέων τριμερών - Με ποιους συνομιλεί η Κύπρος

Την εκτίμηση ότι οι τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες της περιοχής, βοηθούν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επίλυση του Κυπριακού η οποία συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.  Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σημείωσε πως «υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα κράτη να συμμετάσχουν σε τέτοιους τριμερείς σχηματισμούς, με συγκεκριμένη θεματολογία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις μέσω της διπλωματικής οδού για να καθοριστεί αυτή η θεματολογία και ακολούθως να γίνουν αυτές οι συναντήσεις».

Τραμπ: Ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν - «Eίναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφαλείας για το κράτος του Ισραήλ »

Ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

«Μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την Κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφαλείας για το Κράτος του Ισραήλ και για την Περιφερειακή Σταθερότητα!», τόνισε ο Τραμπ με tweet.

Ενισχυμένη τριμερής στη Μεσόγειο - Από τις ουρές του Προσυμφώνου στην Ακύρωσή του

Ενισχυμένη τριμερής στη Μεσόγειο
Του Ν. Λυγερού

Ήδη η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι τρεις χώρες που έχουν συντονιστεί όχι μόνο για το γενικό πλαίσιο των ΑΟΖ αλλά και για τα ενεργειακά. Τώρα όμως η τριμερής τους έχει ενισχυθεί με την έμπρακτη παρουσία της Γαλλίας και των ΗΠΑ και μάλιστα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Διότι αυτές οι δύο χώρες έχουν πια κοινά συμφέροντα με την Κύπρο μέσω των ερευνών και γεωτρήσεων που κάνουν η Total και η ExxonMobil στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλά θέλουν ταυτόχρονα να δείξουν στην Τουρκία ότι δεν έχει νόημα να κάνει επιθετικές κινήσεις κατά της Κύπρου,

Συνθήκες Τιλσίτ και Βερολίνου - Εθνική Επέτειος και Πρόεδρος των ΗΠΑ

Συνθήκες Τιλσίτ και Βερολίνου
Του Ν. Λυγερού

Στην Έξυπνη Ιστορία επειδή ενσωματώνουμε στοιχεία τοποστρατηγικής δεν υπάρχει τεχνική δυσκολία για ν’ αναλύσουμε καταστάσεις που διαμορφώνονται σε μακρινή απόσταση από τη στιγμή που υπάρχει σχέση. Και επειδή έχουμε επίσης συστατικά χρονοστρατηγικής δεν υπάρχει ούτε το πρόβλημα της χρονικής απόστασης από τη στιγμή που υπάρχει δεσμός. Η ανάλυση των Συνθηκών του Τιλσίτ του 1807 και του Βερολίνου του 1878 δίνουν ενδείξεις δράσεων μίας υπερμοντέρνας προσέγγισης που έχουμε στα σκακιστικά νοητικά σχήματα. Και οι δύο Συνθήκες αφορούν και περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση