Τετάρτη 22 Απριλίου 2026

Η διπλή ναζιστική θηριωδία στο Μεσόβουνο Κοζάνης

Το μνημείο εκτελεσθέντων στο Μεσόβουνο Κοζάνης

Το Μεσόβουνο της Κοζάνης είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας, που γνώρισε δύο φορές τη μανία των γερμανών κατακτητών.

Την πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου 1941, όταν οι άνδρες της Βέρμαχτ θα έρθουν στο χωριό μετά τις συνεχείς εκκλήσεις και αναφορές του διορισμένου κατοχικού νομάρχη Κοζάνης, Κωνσταντίνου Γεωργαντά, που έκανε λόγο για «ταραξίες και απείθαρχους κατοίκους». Είχε προηγηθεί η δολοφονία του κατοχικού κοινοτάρχη από ένα κομμουνιστή. Οι Γερμανοί θα περικυκλώσουν το χωριό, θα συλλάβουν και θα εκτελέσουν 142 κατοίκους, που ήταν ποντιακής καταγωγής και οι περισσότεροι είχαν συμμετάσχει στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Πρόκειται για την πρώτη ναζιστική θηριωδία που διαπράχθηκε σε ελληνικό έδαφος.

Φώτης Μανούσης | Δωρίζει το πλοίο “ΝΗΣΟΣ” στις Ένοπλες Δυνάμεις η οικογένεια του(Βίντεο)

 

Σε μία πράξη υψηλού συμβολισμού και προσφοράς προς την Πατρίδα, προχώρησε ο γνωστός και στον Έβρο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, που με τα πλοία του εξυπηρετούσε από πολλά χρόνια την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης.

Ο κ.Μανούσης εξέφρασε την επιθυμία να δωρίσουν μαζί με όλη την οικογένεια του το πλοίο «ΝΗΣΟΣ» (πρώην Alcantara Dos) στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας σε συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. 

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε αγοραστεί από την Ισπανία, θεωρείται ένα από τα πιο γρήγορα και αρχικά του προτάθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να το αγοράσουν, προκειμένου να αξιοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα αρμόδιοι Επιτελείς και ανώτατοι αξιωματικοί, επισκέφθηκαν πολλές φορές το πλοίο και έκαναν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάπυρο με τον κατάλογο των πλοίων της Ιλιάδας μέσα σε αιγυπτιακή μούμια


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Το απόσπασμα είναι γνωστό ως Νεών κατάλογος, στο οποίο ο Ομηρος απαριθμεί τα πλοία των Αχαιών που εκστράτευσαν κατά της Τροίας,. Η εύρεση ενός κλασικού ελληνικού λογοτεχνικού κειμένου μέσα σε μια αιγυπτιακή μούμια είναι εξαιρετικά σπάνια.

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Οξυρύνχου, στην Αίγυπτο, ανακάλυψαν έναν τύμβο της ρωμαϊκής εποχής που συνδυάζει σπάνια ταφικά αντικείμενα με ένα απροσδόκητο λογοτεχνικό εύρημα: ένα θραύσμα παπύρου από την «Ιλιάδα» του Ομήρου, κρυμμένο μέσα σε μια μούμια.

Η ισπανο-αιγυπτιακή ομάδα ανασκαφών που εργάζεται στον αρχαίο χώρο της Οξυρύνχου (σημερινή Ελ-Μπαχνασά) ανακάλυψε μια νεκρόπολη της ρωμαϊκής εποχής που περιέχει μούμιες στολισμένες με χρυσά φυλαχτά γλώσσας.