Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων.

Αυστραλία: Το Κοινοβούλιο ζήτησε ομόφωνα την αναγνώριση των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων

(φωτ.: EPA / Lukas Coch)
Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της πρωτοβουλίας Joint Justice Initiative που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020

«Εντολή» στην κυβέρνηση Μόρισον ώστε να αναγνωρίσει την τριάδα των γενοκτονιών που διαπράχθηκαν από τους Νέοτουρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας. 

Για πρώτη φορά το θέμα συζητήθηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τους βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες να συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των εγκλημάτων που έγιναν σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Έξι πυλώνες για ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς(Βίντεο)

Σε έξι πυλώνες στηρίζεται η στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας, την οποία ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Χαράλαμπος Πετρίδης σε δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι έξι αυτοί πυλώνες αφορούν την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, την ενίσχυση των σχέσεων αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα Κράτη, την Εφαρμογή καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών δράσεων, τη βελτίωση του Νομοθετικού και Κανονιστικού Πλαισίου που διέπει τον Στρατό και την Εθνική Φρουρά, την πιο αποδοτική διαχείριση των οικονομικών πόρων και την εφαρμογή περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα εξοικονομήσει πόρους προς όφελος της αμυντικής θωράκισης.

Από τη βρετανική αποικιοκρατία στη γαλλική συμμαχία

Γεάδης Γεάδη
Από το simerini.sigmalive

Η στρατηγική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας έφερε ενθουσιασμό και στους Έλληνες της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, δεν πρέπει να παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις, αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρον την εν λόγω συγκυρία και να κινηθεί πάνω στον ίδιο άξονα στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συμβαίνουν

Είναι πρόδηλον ότι η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας (γνωστή ως AUKUS), έχει αλλάξει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, μετατοπίζοντας εν μέρει και το γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Συνάμα, γι’ ακόμα μια φορά, καταδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την παγκόσμια ηγεμονία τόσο εύκολα.

Γιατί η Πολεμική Αεροπορία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βρεθεί την επόμενη ημέρα μόνο με Rafale και F-35… ΞΥΠΝΗΣΤΕ

Η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι η Νορβηγική… Το F-35 θα γίνει πολλαπλασιαστής ισχύος για την Ελλάδα ΜΟΝΟ αν συνδυαστεί με ικανό αριθμό εκσυγχρονισμένων F-16. Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του στόλου των 153 μαχητικών F-16 που διατηρεί σε υπηρεσία η Πολεμική Αεροπορία, είναι ένα ζήτημα στο οποίο το DP έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και χώρο. Παλιότερα με τη μορφή αναλύσεων με αντικείμενο το πόσο σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα θα προσδώσει στην Πολεμική Αεροπορία, η συνδυασμένη αξιοποίηση του F-16 σε οποιαδήποτε εκσυγχρονισμένη μορφή, με το F-35 και τους προηγμένους αισθητήρες του. Δυστυχώς, στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων περίπου ετών που έχει μεσολαβήσει από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση αναβάθμισης των 83 εναπομεινάντων F-16C/D Block 52+ και Block 52+ Advanced, σε Block 72 (Viper), δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την μελλοντική αξιοποίηση των παλαιότερων 70 συνολικά Block 30 και Block 50. Και, πέρα από κάθε λογική, εξακολουθεί να μην λαμβάνεται…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το
defence-point

Τα επιχειρήματα που επιβάλλουν την παράταση της ωφέλιμης ζωής αυτών των μαχητικών,

ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ

Του Υπλγού Μιλτιάδη Παρλάντζας, MSc, MA (c)
Από το elisme

Από το 1821 έχουν περάσει ακριβώς 200 χρόνια. Τη φετινή χρονιά ο ελληνισμός γιορτάζει την απελευθέρωση του από τον τουρκικό ζυγό και πλήθος συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια. Οι επετειακές αυτές εκδηλώσεις δεν αναφέρονται αποκλειστικά στα γεγονότα της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 21 αλλά και στην πορεία του ελληνικού κράτους στα 191 – για την ακρίβεια- αναγνωρισμένα διεθνώς χρόνια ύπαρξης του.

Ποιοι ήταν οι Έλληνες; Απόγονοι ποιών; Των Αρχαίων Ελλήνων ή των Ρωμαίων/Βυζαντινών; Ή και των δύο; Ποιος ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και της Δύσης στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας; Ανήκει ο Έλληνας πολιτικά

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Τουρκία: Σημειώσατε 1

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Ο πολιτικός και διπλωματικός «αγώνας» μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Τουρκίας συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο χωρών σε περιφερειακά και διεθνή θέματα δημιούργησαν σταδιακά μια οξύτατη αντιπαλότητα σε στρατιωτικό, πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Συμμαχικές οι δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη»

Άγκυρα.

Δηλώσεις σχετικά με τη συγκέντρωση του αμερικανικού στρατού στη βάση της Αλεξανδρούπολης, στην Ελλάδα, και την κρίση των F-35 έκανε στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο, η Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Υπεύθυνη Σχεδίου Αερομαχίας, Επισμηναγός Πινάρ Καρά.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας συναντήθηκαν τελευταία φορά στις ΗΠΑ στις 16-17 Νοεμβρίου 2021 για να συζητήσουν τις διαφωνίες που προκύπτουν από τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Όπως έγινε γνωστό, η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022.

Η Τουρκία απαντά με «τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις της Ελλάδας»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, από την επισμηναγό Πινάρ Καρά, πέρα από τις δραστηριότητες του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, το Ιράκ στην καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών, την τουρκοποίηση της κατεχόμενης Συρίας με σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία κλπ, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, αντιστρέφοντας την πλευρά των προκλήσεων, κατηγορώντας τη χώρα μας για «προβοκάτσια», όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις»

Η Τουρκάλα εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα

Οι «κροκοδείλιες ανησυχίες» της Τουρκίας για την Αλεξανδρούπολη και η νέα Αρχιτεκτονική Ασφαλείας στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Του Μιχαήλ Κωσταράκου*
Από το anixneuseis 

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς κλιμακούμενης ρητορικής της Τουρκίας εναντίον των διαφόρων εγκαταστάσεων διευκολύνσεων που η Ελλάδα μετά από Συμφωνία παραχώρησε στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε διάφορα σημεία της χώρας. Η Ελλάδα εγκαλείται  περιφρονητικά ότι μετατρέπεται σε Αμερικανική βάση. Η Τουρκία με 38 αμερικανικές βάσεις στο έδαφος της εκ των οποίων οι 15 είναι βάσεις, έχει πολύ λίγα να διδάξει σε άλλους στο θέμα αυτό. Την πρώτη θέση σε αυτές τις φαινομενικές και «κροκοδείλιες» ανησυχίες για την Ελλάδα που δήθεν παραχωρεί την κυριαρχία της και επιτρέπει την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στο έδαφος της, έχει η Αλεξανδρούπολη.

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Αντιδημοφιλής, όπως ο Ερντογάν, ήταν η Τσιλέρ και έγιναν τα Ίμια

Μια κίνηση που θα προκαλούσε θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την γείτονα χώρα τονίζει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος Ο κος Δεσποτόπουλος τονίζει ότι αν ακόμα ο πρόεδρος Ερντογάν δρα με βάση την λογική πρέπει να το καταλαβαίνει αυτό. 

Το πρόβλημα όπως τονίζει ο καθηγητής είναι ότι οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου στην οικονομία και η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, εμφανίζουν έναν Τούρκο πρόεδρο πολύ στριμωγμένο και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την εξαγωγή της κρίσης σε μια προσπάθεια να ανεβάσει ο Τούρκος πρόεδρος την δημοφιλία του Αντίστοιχο παράδειγμα είχαμε στην Τουρκία επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ, που ήταν εξεραιτηκά αντιδημοφιλής και μετά το επεισόδιο στα Ιμια η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Δευτέρα τακτικὴ διάλεξις τῶν Σεμιναρίων Τυπικοῦ

῾Ο 4ος κύκλος μηνιαίων διαλέξεων τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» γιὰ τὴν περίοδο 2021-2022 εἶναι ἀφιερωμένος στὸ γενικὸ θέμα· «῾Η ἀξία τοῦ Τυπικοῦ τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας γιὰ τὴν σύγχρονη ὀρθόδοξη λατρεία».

 

Στὰ πλαίσια αὐτὰ ἡ δευτέρα τακτικὴ μηνιαία διάλεξι τοῦ 4ου κύκλου θὰ πραγματοποιηθῇ

— τὴν Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, ὥρα 19.00 (7 μ.μ.), μὲ εἰδικὸ  θέμα·

Οἱ ἀκολουθίες τῶν ἁγίων κατὰ τὸ Τυπικὸν

τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας (Γεωργίου Βιολάκη)

 

Εἰσηγητής· Διονύσιος ᾿Ανατολικιώτης, δρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς ΕΚΠΑ, Βυζαντινο-μουσικολόγος, Τυπικολόγος, πτυχιοῦχος Κοινωνικῆς Θεολογίας.