Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ζεόλιθος και πετροχημεία

Του Ν.Λυγερού

Ο ζεόλιθος λειτουργεί βασικά ως φίλτρο για πολλές εφαρμογές αλλά όχι μόνο. Οι ιδιότητές του, του επιτρέπουν να μετατραπεί και σε καταλυτικό στοιχείο, όπως το αποδεικνύει η πετροχημεία. Ο ζεόλιθος σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις είναι ικανός να μετατρέψει το πετρέλαιο. Παλαιότερα ενώ ήταν γνωστό αυτό το φαινόμενο σε πρακτικό επίπεδο δεν ήταν απόλυτα κατανοητό σε μοριακό επίπεδο. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή φάσης έγινε το 2010, όταν μέσω ισότοπων που επιτρέπουν να διαχωρίσουμε μόρια καταφέραμε για πρώτη φορά να δούμε τη δράση του ζεολίθου πάνω στο πετρέλαιο. Επιπλέον αυτή η μελέτη απέδειξε ότι αυτές οι γνωστές αντιδράσεις μπορούν να μελετηθούν και σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, πράγμα το οποίο ήταν αδιανόητο στο παρελθόν.

Άσμα «ερωτικό»…

Του Νίκου Φουσέκη 
από το tsantiri

Είδα τη διαφήμιση αγόρασα την εφημερίδα και ήταν η πρώτη εφημερίδα μετά από αρκετούς μήνες. Λίγο το διαδίκτυο, λίγο η τηλεόραση, τα «νέα» μπαγιατεύουν. Άσε που με την κρίση… τι να λέμε τώρα. Η «προσφορά» ήρθε να αναπληρώσει ένα «βινύλιο» του 80 χιλιοπαιγμένο και ταλαιπωρημένο τόσο που όπου δεν πήδαγε η βελόνα κολλούσε.

Ήταν τότε που έφηβος ακροβατώντας -επαναστάτης ή τσόγλανος- έβαζα το τραγούδι «ερωτικό» των Μουσικών Ταξιαρχιών στο πικάπ και κρυφογελούσα με το σαλτάρισμα της μάνας και της μακαρίτισσας γιαγιάς μου. Δεν είχα συναίσθηση τότε του νοήματος των στοίχων. Ίσως κι εσύ φίλη ή φίλε μου που διαβάζεις αυτές τις αράδες να μην το είχες συνειδητοποιήσει τότε. Μέχρι που βγήκες στη γύρα να πιάσεις δουλειά. Και αν κάποτε ήταν λιγότερο δύσκολο να πιάσεις δουλειά, σήμερα το ποθούμενο είναι να βρεις μια.

Β. Κορέα: Το Τόκιο θα είναι ο πρώτος μας στόχος

Η Β. Κορέα απείλησε σήμερα ότι σε περίπτωση πολέμου, το Τόκιο θα είναι ο πρώτος στόχος, αν συνεχίσει να κρατά επιθετική στάση απέναντί της.

Σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Πιόνγιανγκ απειλεί ευθέως την Ιαπωνία με πυρηνική επίθεση.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται ενόψει και της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι την Κυριακή στο Τόκιο.

«Όχι» του Βερολίνου σε αύξηση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου

Η συμμετοχή με δέκα δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν θα αλλάξει, έστω κι αν οι ανάγκες της χώρας επανεκτιμηθούν προς τα πάνω, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο έδωσε σήμερα πολιτική υποστήριξη σε δάνεια δέκα δισ. ευρώ για το νησί και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κότε, δήλωσε
πως δεν υπάρχουν σχέδια ούτε αιτήματα να αυξηθεί αυτό το ποσό και ότι το θέμα "δεν είναι προς διαπραγμάτευση".

Πώς η Αθηνά παρέκαμψε το "μπλόκο" στη διαθήκη του Ωνάση

Την λύση στο γρίφο που της επιτρέπει να «ρευστοποιήσει» τον Σκορπιό περνώντας τον σε Ρώσο μεγιστάνα, φαίνεται πώς βρήκε η Αθηνά Ωνάση!

Τα δυο μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Γενεύης που έχουν αναλάβει την αγοραπωλησία κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, χωρίς τελικά να προσβάλλουν το «πνεύμα» της! Να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας Κροίσος καθιστούσε σαφές ότι ο Σκορπιός δεν μπορούσε να πουληθεί σε τρίτους παρά μόνο να μεταβιβαστεί σε μέλη της οικογένειας, κι αν κάποιο από αυτά δεν μπορούσε να το συντηρήσει τότε θα πέρναγε στα χέρια του Δημοσίου!

Σαμαράς- Βενιζέλος- Στουρνάρας «τελειώνουν» τον Μανιτάκη

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
Προς τα έξω δείχνει ότι τον στηρίζει με "νύχια και με δόντια". Στην πραγματικότητα όμως τον έχει αφήσει μόνο του στα νύχια της Τρόικας και του κυβερνητικού "δουλικού" της. 
Ο λόγος για τον Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος έχει μπει από το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη "καραντίνα" αφού ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί "κόκκινο πανί" για την Τρόικα.
Οι δανειστές μας τον βλέπουν ως το μοναδικό εμπόδιο που υπάρχει αυτήν την στιγμή στο να προχωρήσει απρόσκοπτα το σχέδιο επέλασής τους στον δημόσιο τομέα μέσω απολύσεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Ο Μανιτάκης αντιστέκεται, παρά τις σθεναρές πιέσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου οι οποίοι ανησυχούν ότι... η στάση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα "χαλάσει" την εικόνα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. 

Η Ευρώπη αποφασίζει για το κούρεμα των καταθέσεων

eurogroup
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και το μελλοντικό καθεστώς εκκαθάρισης, θα έχουν σήμερα Παρασκευή στο Δουβλίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το κούρεμα των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ σε όποια ευρωπαϊκή τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στη συνάντηση δεν αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως «κρας τεστ» για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα.

Μην τολμήσετε να πάτε στη Χάγη για τις αποζημιώσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Έντονη ανησυχία και κινητικότητα επικρατεί στη Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, με το άνοιγμα του θέματος της καταβολής των Γερμανικών αποζημιώσεων. 

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ.Σόιμπλε, σε μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού, συνέστησε στην Αθήνα να ασχοληθεί με τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή του Μνημονίου και να ξεχάσει το θέμα της καταβολής των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.  ,

Μάλιστα προεξόφλησε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

Δεν είναι διαπραγματεύσιμο το πακέτο 10 δισ.ευρώ για την Κύπρο, λέει η Γερμανία

Βερολίνο: Η συνεισφορά των 10 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δήλωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας την Παρασκευή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν την παροχή δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ προς την Κύπρο, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια ή αιτήματα για αύξηση του ποσού, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως «δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

Εγκρίθηκε το Κυπριακό Μνημόνιο

Δουβλίνο: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το κυπριακό μνημόνιο κατά τη διάρκεια του Eurogroup στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μνημόνιο εγκρίθηκε χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές.

Η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup προηγήθηκε της διήμερης συνεδρίας του ECOFIN.


Δεν ζητήσαμε επιπρόσθετη βοήθεια δηλώνει ο Εκπρόσωπος

"Κρατάει" τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Διακυμάνσεις στις τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Πτωτικά, μετά από τέσσερις διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 12,63%, κινείται την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται οι τίτλοι των τραπεζών, μετά την ξέφρενη άνοδο των προηγούμενων ημερών.

Σημειώνεται ότι από το κλείσιμο της Παρασκευής έως και το χθεσινό κλείσιμο, τα συνολικά κέρδη τους διαμορφώθηκαν σε 152% για τη Eurobank, 42,81% για την Alpha Bank, 47,50% για την Τρ. Πειραιώς και 32,69% για την Εθνική Τράπεζα.

Αθανάσιος Διάκος (1788-1821) - Ο μάρτυρας της Επανάστασης

Από το pare-dose

«Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός και θ’ αποθάνω!».
Αθανάσιος Διάκος
 
Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν ηρωικός αγωνιστής και μάρτυρας κι ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821.
Γεννήθηκε γύρω στο 1788 (σύμφωνα με άλλη εκδοχή το 1782). Ο τόπος γέννησης του Αθανάσιου Διάκου, αποτελεί σημείο τριβής και διεκδικείται από δύο χωριά, την Άνω Μουσουνίτσα και την Αρτοτίνα. Και τα δυο, χωριά της Φωκίδος. Το βέβαιο είναι ότι ο Διάκος έλκει την καταγωγή του και στα δυο χωριά. Ο πατέρας του ήταν από την Μουσουνίτσα και η μητέρα του από την Αρτοτίνα.
Σημείο τριβής, αποτελεί και το πραγματικό επώνυμο του Διάκου. Αναφέρονται τα Μασαβέτας (γράφεται και Μασσαβέτας) και Γραμματικός. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια αμφισβήτηση μεταξύ αρκετών ιστορικών, με στοιχεία που συχνά αντικρούονται μεταξύ τους, τόσο για το γενεαλογικό δέντρο του Διάκου, κυρίως απ' την πλευρά του πατέρα του, όσο και για τον τόπο γέννησης και διαμονής του (παρατίθενται κάποιες γνώμες στο τέλος του κειμένου).

Τα ρεκόρ καλά κρατούν στην Wall Street

Dow14.865,1462,90 0,42%  



  Nasdaq3.300,162,91 0,09%  

Η Wall Street χθες
Μικρή άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street, που ήταν ωστόσο αρκετή για να χαρίσει νέα ρεκόρ στους δείκτες Dow Jones και S&P 500, με στήριξη από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της αμερικανικής αγοράς απασχόλησης.

Το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 42.000 στις 346.000 για την εβδομάδα έως τις 6 Απριλίου.

Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση στις 360.000. Σημειώνεται πως το μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 3 χιλ. στις 388 χιλ. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.000 στα 358.000.

Στα υπόλοιπα μάκρο, υποχώρησαν το Μάρτιο οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησαν 0,5% το Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 0,6% σε μηνιαία βάση.

Αρχαία ελληνικά ανέκδοτα γεμάτα σοφία και μυαλό!

Ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλευε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα.. γαϊδούρια σε άλογα. Όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική, ο Αντισθένης παρατήρησε:«Μήπως και στρατηγούς δεν αναδεικνύετε με την ψήφο σας χωρίς να έχουν πάρει καμία απολύτως εκπαίδευση;»

Ένας μοχθηρός άνθρωπος ήθελε να προφυλάξει το σπίτι του από κάθε κακό. Προς τούτο τοποθέτησε στην πόρτα μια επιγραφή που έλεγε: "Κανένα κακό μη μπει στο σπίτι αυτό".Ο Διογένης διαβάζοντας την επιγραφή παρατήρησε:«Μα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού από που θα μπει;»

Υπερψηφίστηκε ξανά η τροπολογία της ντροπής για τα δάνεια των κομμάτων

Υπερψηφίστηκε ξανά η τροπολογία της ντροπής για τα δάνεια των κομμάτων

Με απόσυρση της τροπολογίας για τη μεταβίβαση των στοιχείων των κυπριακών τραπεζών, αλλά χωρίς υιοθέτηση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της ρύθμισης για τα δάνεια στα κόμματα, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την σύσταση γραφείου Ελληνικής Προεδρίας στο υπουργείο των Εξωτερικών.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δήλωσαν «παρόντες» επί της αρχής, ενώ την εναντίωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η σημερινή συνεδρίαση, χαρακτηρίστηκε από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σε σχέση με την επίμαχη ρύθμιση που προέβλεπε απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών, για δάνεια σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα.