Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

«Όχι» του Βερολίνου σε αύξηση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου

Η συμμετοχή με δέκα δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν θα αλλάξει, έστω κι αν οι ανάγκες της χώρας επανεκτιμηθούν προς τα πάνω, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο έδωσε σήμερα πολιτική υποστήριξη σε δάνεια δέκα δισ. ευρώ για το νησί και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κότε, δήλωσε
πως δεν υπάρχουν σχέδια ούτε αιτήματα να αυξηθεί αυτό το ποσό και ότι το θέμα "δεν είναι προς διαπραγμάτευση".


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, δήλωσε: "Το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα περίπου δέκα δισ. ευρώ βρίσκεται βεβαίως πολύ ψηλά σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας".

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Δουβλίνο δήλωσαν πως η Κύπρος δεν ζήτησε περισσότερα χρήματα με τη μορφή έκτακτων δανείων, αλλά πιθανότατα εξετάζει το ενδεχόμενο να διατυπώσει αίτημα για επίσπευση της καταβολής από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, από το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, όλα δείχνουν ότι πέφτει στο κενό η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη και οι σχετικές του επιστολές προς τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι, με τις οποίες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Λευκωσία περαιτέρω βοήθεια.

Το όλο θέμα «άνοιξε», φυσικά, μετά την αποκάλυψη ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα ανέλθει τελικά στα 23 δισ. ευρώ, αντί των 17 δισ. ευρώ, που υπολογιζόταν τελικά. Το χρηματοδοτικό αυτό κενό, βέβαια, θα κληθούν να το καλύψουν οι... συνήθεις ύποπτοι, με νέα μέτρα...

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου