Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Εγκρίθηκε το Κυπριακό Μνημόνιο

Δουβλίνο: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το κυπριακό μνημόνιο κατά τη διάρκεια του Eurogroup στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μνημόνιο εγκρίθηκε χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές.

Η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup προηγήθηκε της διήμερης συνεδρίας του ECOFIN.


Δεν ζητήσαμε επιπρόσθετη βοήθεια δηλώνει ο Εκπρόσωπος


Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια υπό το Μνημόνιο με την Τρόικα, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Σε γραπτή δήλωσή του, είπε ότι «αυτό, το οποίο συζητεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». 1:40μμ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρει σε δήλωσή του ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια υπό το Μνημόνιο με την Τρόικα. Αυτό το οποίο συζητεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.


10:00πμ Έναρξη συνεδρίας Eurogroup

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό και επρόκειτο να λάβει την τελική μορφή του μέχρι σήμερα το πρωί λίγο πριν τη συνεδρία του Eurogroup. Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Δουβλίνου αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση, και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που απαιτείται αυτή η διαδικασία.

Η εκτίμηση του εκπροσώπου είναι ότι η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, ώστε να υπάρξει και η επίσημη απόφαση του Εurogroup. Η πρώτη δόση θα αποδεσμευθεί το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι υπουργοί θα ενημερωθούν και για την αξιολόγηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος.
Οι χώρες της Eυρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν ότι θα συμβάλουν μόνο κατά 10 δισ. ευρώ και οι εκθέσεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη υποστηρίζουν ότι τα άλλα 13 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν από την Κύπρο.

Οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Eurogroup για «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση των μακροοικονομικών σεναρίων για την Κύπρο, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αντί των αρχικών κεφαλαίων 5,8 δισ. ευρώ από την εξυγίανση των δύο τραπεζών, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει πλέον στα 10,6 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ποσού στοχεύει στην κάλυψη των όποιων μελλοντικών ζημιών προκύψουν από την απότομη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 14% τα επόμενα χρόνια.

Η νέα εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες αφήνει όμως ερωτηματικά για το τελικό ύψος του κουρέματος στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Λαϊκής και ιδίως, της Τράπεζας Κύπρου.

Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, άλλωστε, που το προηγούμενο Eurogroup, στις 25 Μαρτίου, είχε ζητήσει να μείνουν δεσμευμένες οι καταθέσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Το διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα προνοεί ότι οι καταθέσεις των ανασφάλιστων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να παραμείνουν δεσμευμένες και πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρει ότι η δέσμευση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Πέραν των αυξημένων κεφαλαίων που θα αντληθούν από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες των δύο τραπεζών, το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει από τις κυπριακές Aρχές να συμβάλουν στο πακέτο με την πώληση αποθεμάτων χρυσού ύψους 0,4 δισ. ευρώ. και με αύξηση των φόρων για εταιρείες, τόκους και καταθέσεις ύψους 0,6 δισ. ευρώ.

Θα προκύψει επίσης αναδιάρθρωση μέρους του χρέους και ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν 1 δισ. ευρώ.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία που οριστικοποιεί το κυπριακό μνημόνιο, με στόχο να τεθεί η συμφωνία προς έγκριση από τις εθνικές αρχές.


Η υπόλοιπη «καυτή» ατζέντα

Στο Eurogroup βασικά θέματα, εκτός από το Μνημόνιο της Κύπρου, είναι η χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Το Eurogroup θα εξετάσει διάφορα σενάρια και χρονικά περιθώρια επέκτασης των δανείων αυτών, με επικρατέστερο να χορηγηθεί στις δύο χώρες επιπλέον χρόνος επτά ετών.

Επίσημο έγγραφο της ΕΕ που δημοσιεύθηκε χθες αναφέρει πως είναι πιθανόν η Πορτογαλία να χρειαστεί τελικά και δεύτερο πακέτο στήριξης, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε μπλοκάρει συγκεκριμένα μέτρα του προγράμματος λιτότητας της χώρας με το σκεπτικό ότι επέφεραν βάρη σε συγκεκριμένη μόνο μερίδα του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, ο ολλανδός υπουργός και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Σλοβενίας δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Ο σημαντικός αριθμός επισφαλών δανείων στον τραπεζικό τομέα της Σλοβενίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές ότι η χώρα μπορεί να είναι η επόμενη μετά την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα που θα ζητήσει να ενταχθεί στο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τις προβληματικές χώρες, αλλά όχι για την Σλοβενία. «Η Σλοβενία δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου