Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Β. Κορέα: Το Τόκιο θα είναι ο πρώτος μας στόχος

Η Β. Κορέα απείλησε σήμερα ότι σε περίπτωση πολέμου, το Τόκιο θα είναι ο πρώτος στόχος, αν συνεχίσει να κρατά επιθετική στάση απέναντί της.

Σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Πιόνγιανγκ απειλεί ευθέως την Ιαπωνία με πυρηνική επίθεση.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται ενόψει και της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι την Κυριακή στο Τόκιο.


Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία και οι ακτές της Ν. Κορέας βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Πιονγιάνγκ.

«Τεράστιο λάθος η εκτόξευση πυραύλου», λέει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ευρισκόμενος στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, μόλις 195 χιλιόμετρα από την Πιονγιάνγκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει «τεράστια δυναμική» για να συμβάλει στο κατευνασμό της έντασης στη Βόρεια Κορέα.

Η βορειοκορεάτικη ηγεσία «οφείλει να προετοιμαστεί να ζει σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τα κριτήρια», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ. «Η Κίνα έχει τεράστια δυναμική για να κάνει τη διαφορά στο θέμα αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλου από την πιονγιάνγκ θα είναι ένα «τεράστιο σφάλμα» του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε πως κάτι τέτοιο «θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τη χώρα του» και πρόσθεσε ότι η πολεμοχαρής ρητορική που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ είναι «απαράδεκτη».

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρειάζεται να καταλάβει, όπως νομίζω ότι συμβαίνει πιθανόν, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης. Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες», επεσήμανε ο Κέρι.

Ο κ. Κέρι χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολεμική ρητορική που υιοθετεί εδώ και εβδομάδες η Βόρεια Κορέα και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε θα αποδεχθεί το απομονωμένο αυτό κράτος να γίνει πυρηνική δύναμη. «Η ρητορική της Πιονγκγιάνγκ είναι απλώς απαράδεκτη. Είμαστε όλοι ενωμένοι στο γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα γίνει δεκτή ως πυρηνική δύναμη», τόνισε.

Την ίδια ώρα στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιοδήποτε σενάριο μετά τις νέες απειλές που εξαπολύει η Βόρεια Κορέα.

«Γνωρίζουμε τις παρατηρήσεις τις οποίες διατυπώνει η Βόρεια Κορέα από τα μέσα ενημέρωσης και μέσω άλλων διαύλων. Δεν μπορούμε να τις σχολιάσουμε αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα εξετάζοντας παν ενδεχόμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας. 
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου