Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ pare-dose
 
«Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πώς δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: “πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;”, άλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας ή επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (από την ομιλία του στην Πνύκα, στις 7 Οκτωβρίου, 1838)

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ο αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κι έμεινε γνωστός στην ιστορία και με το προσωνύμιο «ο Γέρος του Μοριά». Είναι ίσως ο μόνος από τους μεγάλους αγωνιστές της εθνεγερσίας, που από την πρώτη στιγμή συνέλαβε το πραγματικό νόημα της Επαναστάσεως.

4 Φεβρουαρίου 1843 εκοιμήθει ο Άγιος του Ελληνισμού. Ο Εξεγερμένος, ο Μαχητής, ο Αρχιστράτηγος των ατάκτων. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

«Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελλάς… Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ’ ένα δένδρο, μπήκα μέσα και….
γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μάτια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο άλογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξεπετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανήψια του. – Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Είναι φευγάτοι. -Ας μη είναι κανείς αποκρίθηκα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλικάρια… Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρει πίσω την υπογραφή του».

Θουκυδίδης: Μέγας Έλληνας, δίνει συμβουλές για το δημογραφικό μας πρόβλημα…

Ο Θουκυδίδης είναι παγκοσμίως γνωστός για την εξιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου και η ανάλυσή του για τις σχέσεις μεταξύ πόλεων-κρατών αποτελεί σήμερα τη βάση της ρεαλιστικής σχολής των Διεθνών Σχέσεων. Κάποτε στο σχολείο διδασκόμασταν αναλυτικά τον Επιτάφιο του Περικλέους, έναν ύμνο προς τη δημοκρατία και την πατρίδα, τον οποίο κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Τον Επιτάφιο διδάσκονται σπουδαστές σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω να αποκατασταθεί στην Ελλάδα η ορθή διδασκαλία του.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων)
Ο Αλιμούσιος (από το σημερινό Καλαμάκι) στρατηγός, ιστορικός και πολιτικός αναλυτής έχει ήδη

Το τέλος της «συμμαχίας» Τουρκίας - Ρωσίας στη Συρία - Λαβρόφ: Συνεργάζεστε με τρομοκράτες - Το plan B του Ερντογάν

Η  Τουρκία δείχνει να πέφτει η ίδια στο «λάκκο» που επιχείρησε να ανοίξει με την εισβολή της στη βορειοδυτική Συρία

Η ρωσοτουρκική συμφωνία του Σότσι για τη Συρία αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων και την ευθεία επίθεση Ερντογάν κατά της Μόσχας και μάλιστα από το έδαφος της Ουκρανίας.
Η Τουρκία δείχνει να πέφτει η ίδια στο «λάκκο» που επιχείρησε να ανοίξει με την εισβολή της στη βορειοδυτική Συρία, δήθεν για να δημιουργήσει αποστρατικοποιημένη ζώνη, στο Ιντλίμπ,

Ουχάν: Γιατρός που νοσεί από τον κορωνοϊό σπάει τη σιωπή του για το ξέσπασμα της επιδημίας

Ο Λι, ένας 34χρονος γιατρός που εργάζεται στην Ουχάν, στην πόλη της κεντρικής Κίνας που βρίσκεται στο επίκεντρο της φονικής ιογενούς πνευμονίας, ζήτησε από τους φίλους του να ενημερώσουν τα κοντινά τους πρόσωπα ιδιωτικά.
Στις 30 Δεκεμβρίου, ο Λι Γουένλιανγκ «έριξε μια βόμβα» στην ομάδα των αποφοίτων της ιατρικής σχολής στο δημοφιλές μέσο επικοινωνίας στην Κίνα WeChat: επτά ασθενείς από την τοπική αγορά θαλασσινών διαγνώστηκαν με ίωση τύπου SARS και νοσηλεύονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο.

Παραδοχή-σοκ από Ρώσο αναλυτή: Η Ελλάδα προκάλεσε την πρώτη Ρωσική Επανάσταση!

Ακριβώς 190 χρόνια πριν, υπεγράφη το πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του νέου κράτους της Ελλάδας. Η επιστροφή της χώρας των Ελλήνων στον χάρτη της Ευρώπης υπήρξε ένα πολύχρονο όνειρο των μοναρχών της Ρωσίας, οι οποίοι έβλεπαν τους Έλληνες ως Ορθόδοξους αδελφούς και συμμάχους στον πόλεμο με τους Τούρκους. Αλλά στο τέλος η ελληνική ανεξαρτησία παραλίγο να κοστίσει στους Ρομανώφ το ίδιο το στέμμα τους.
Του Dmitriy Bavyrin (3.2.20)
ΠΗΓΗ: https://vz.ru/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ξεκινώντας από το 1801 και έως και την πτώση της μοναρχίας, τους Ρώσους αυτοκράτορες τους

Η Τουρκία επανακαθορίζει τα σύνορα της στο Αιγαίο και η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καυτηριάζει άρθρο που δημοσιεύεται στο Foreign Policy και υπογράφει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Μπαμπούλιας.

Το άρθρο (που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε κρίση εξωτερικής πολιτικής» ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι «η Τουρκία επανακαθορίζει τα σύνορα της στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό») αρχίζει με αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, όπου τα σύνορα είναι πολύ κοντά στην Κρήτη.