Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά

Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή της υπέρ των ελληνικών όπλων, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και σηματοδότησε την κατάρρευση των βουλγαρικών φιλοδοξιών για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης. Η μάχη του Καλινόβου - Κιλκίς - Λαχανά είναι περισσότερο γνωστή ως Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά.
Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς (Κουκούς, όπως το ονόμαζαν) στις 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη. Σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο των επιχειρήσεών τους στη Μακεδονία και ειδικότερα για την πραγματοποίηση του μεγάλου τους ονείρου, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Το Κιλκίς κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν άντρο κομιτατζήδων, ενώ στην πόλη είχαν απομείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες.

Δεν υπάρχει προσφυγικό δίχως τρομοκρατία

Του Ν. Λυγερού
Όσοι συνεχίζουν να μιλούν για το προσφυγικό αποφεύγοντας να μιλούν για την τρομοκρατία, δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Κι ενώ μιλούμε για τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους μόνο και μόνο μετανάστες, που αξιοποιούν τη ροή των γεγονότων, που δεν ελέγχονται λόγω έλλειψης συντονισμού κινήσεων για να γίνουν πράξεις που έχουν νόημα, και βέβαια αποτελεσματικότητα, όχι μόνο τώρα αλλά και σε βάθος χρόνου. Τα εργαλεία της τουρκικής προπαγάνδας είναι σε κάθε σημείο του προβλήματος από την τρομοκρατία έως την διακίνηση των ατόμων. Έτσι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός ως προς τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τούρκοι στρατιώτες «σκότωσαν παιδιά» στα σύνορα με τη Συρία - Αρνείται ο στρατός

Λονδίνο: Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ Σύρους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στο τουρκικό έδαφος, αναφέρει το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το περιστατικό που καταγγέλλει το Παρατηρητήριο σημειώθηκε σε μεθοριακό πέρασμα βόρεια της συριακής πόλης Τζιζρ αλ-Σουγκούρ που ελέγχεται από τζιχαντιστικές ομάδες.

Die Welt: Τι θα γίνει σε περίπτωση Brexit, ποιοι μπορεί να ακολουθήσουν τη Βρετανία - Με το βλέμμα στραμμένο στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου

Η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ άρχισε - Τι υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα για το ενδεχόμενο ενός Brexit
Ο βορράς δεν μπορεί να είναι ο δάσκαλος της ΕΕ, αλλά ούτε και χρηματοδότης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία σε άρθρο της εκτιμά πως σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας, η ΕΕ θα διολισθήσει οριστικά προς την κατεύθυνση της «μεταβιβαστικής ένωσης» (δηλαδή της αυτόματης στήριξης των φτωχότερων και πιο αδύναμων από τα πλουσιότερα και ισχυρότερα μέλη της).

Μεγάλη οικολογική καταστροφή από την πύρινη κόλαση στη Ρόδο - Λίγες ώρες μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς

Η εικόνα που ανέβασε ο γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης με το ελάφι να τριγυρνά στην καμμένη γη, αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς
Σκηνές από την κόλαση του Δάντη έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, η οποία ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου.

Οι εικόνες προκαλούν θλίψη, καθώς η περιοχή απ' όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα μετατράπηκαν σε κρανίου τόπο, ενώ αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, όντας ανήμπορα να δραπετεύσουν από τη μανία της φωτιάς.

Τραγωδία στο φαράγγι του Βουραϊκού: Βρέθηκε νεκρό το αγοράκι που αγνοούνταν (Βίντεο)

Τραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση του 9χρονου αγοριού που αγνοούνταν από το μεσημέρι της Κυριακής 19 Ιουνίου στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Σύμφωνα με το kalavrytanews.gr, το αγοράκι εντοπίστηκε νεκρό λίγο μετά τις 8 το βράδυ, κοντά στην περιοχή όπου χάθηκε, στη θέση «Σιφώνι».
AdTech Ad
Σημειώνεται ότι επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του μικρού αγοριού δεν υπάρχει έως ότου λήξει η επιχείρηση.

Σύγχρονες θεάσεις ερπετοειδών! Το αγαπημένο θέμα συζήτησης των συνωμοσιολόγων και τα αναπάντεχα πειστήρια που κομίζουν(Bίντεο)

Η αυτοκρατορία των εξωγήινων (ή ενδογήινων) σαυρών που κυβερνά τον πλανήτη Γη πιθανότατα δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς τα ερπετοειδή είναι το άγιο δισκοπότηρο κάθε συνωμοσιολογικής πένας που σέβεται τον εαυτό της.

Ρεπτίλιανς έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί πολλοί, από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας μέχρι και ζάμπλουτοι τύπου Ροκφέλερ και Ρότσιλντ, αν και τα χρονικά τους φαίνεται να κρατούν, όπως μας λένε αυτοί που ξέρουν(!), ήδη από την αρχαιότητα και την προϊστορία του ανθρώπου.

Η βυζαντινή γραφή

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΙΚΡΟΓΡΑΜΜΑΤΗ, μια κομβική μεταρρύθμιση της γλώσσας που δεν αποφασίστηκε με νόμους και διατάγματα αλλά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Αποτελεί μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά του Βυζαντίου.

Του Θάνου Δασκαλοθανάση
Από το vizantinaistorika



Η βυζαντινή μικρογράμματη γραφή είναι η μεσαιωνική ελληνική γραφή από την οποία προέκυψε τελικά το σύγχρονο ελληνικό αλφάβητο.Κατά τον 9ο με 10ο αιώνα μ.Χ. αντικατέστησε πλήρως τον προηγούμενο τρόπο γραφής,τη μεγαλογράμματη τετραγωνισμένη, που μέχρι τότε ήταν διαδεδομένη για πολλά αλφάβητα στη Δύση (όπως ελληνικό, γοτθικό και λατινικό).Αποτελεί μια εξέλιξη της χειρόγραφης βυζαντινής που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε,ανεπίσημα, παράλληλα με την επίσημη τετραγωνισμένη.