Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Πειραιάς: Η ιστορία της σπουδαίας ελληνικής ναυτικής παράδοσης αναβιώνει στο Ναυτικό Μουσείο


Εντυπωσιακά εκθέματα και σπάνια ιστορικά αρχεία περιλαμβάνονται στο μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο στην Ελλάδα, που βρίσκεται στον Πειραιά, το οποίο αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της σπουδαίας ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ


Ας μιλήσουμε για την φεμινιστική ανισότητα. Το 1913 o E. Belfort Bax, ένας από τους πρώτους αντιφεμινιστές, στο βιβλίο του “Η απάτη του Φεμινισμού” είχε ήδη αναγνωρίσει τα δυο μεγάλα σημεία που έκαναν τον φεμινισμό τόσο δημοφιλή παρά την ιδεολογική του ασυναρτησία. Το πρώτο ήταν αυτό που ο Bax ονόμαζε πολιτικό φεμινισμό, και το δεύτερο συναισθηματικό φεμινισμό. 

1η Ιουλίου 1913 – Η Δράμα ελεύθερη


Καρτ ποστάλ που δείχνει την παρέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Πλατεία Ελευθερίας Δράμας για την απελευθέρωση της Σμύρνης (πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)

Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε απελευθερωτής στην πόλη, έχοντας εκδιώξει τους Βούλγαρους και βάζοντας τέλος σε έναν ζυγό 529 χρόνων

Τουρκία – Αλβανία – Σκόπια: Βραχυκύκλωμα σε τρια μέτωπα για την Αθήνα


Ο διάλογος με την Τουρκία φαίνεται να έχει απολέσει τη δυναμική του. Η αδιάλλακτη στάση του Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη τορπιλίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αμφισβητεί τις Πρέσπες. Ποιους τρόπους αναζητεί η Αθήνα ώστε να ξεπεράσει τους σκοπέλους;

του βασίλη Νέδου 

Συναντήσεις Χριστοδουλίδη – Στιούαρτ και Ολγκίν – Τατάρ τη Δευτέρα


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης σήμερα η Προσωπική Απεσταλέμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, συναντάται στο Λονδίνο με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

«Χεζμπολάχ-Ιράν σχεδιάζουν επιχειρήσεις σε Μεσόγειο κατά Ισραήλ»-Ρόλος Κύπρου


Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ, υπό την ηγεσία του Χασάν Νασράλα, συντονίζεται με το Ιράν για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ στη Μεσόγειο. 

Τατάρ: Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα ενόψει συνάντησης με Ολγκίν


Όσο ο τ/κ «λαός» δεν θεωρείται ισότιμος και δεν γίνει αποδεκτή μια λύση με βάση την ισότητα, δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» μία μέρα πριν τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ (εικόνες)


Προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους εορτασμούς
ΓΕΕΘΑ
Μαχητικό F-16 και προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Τα 164 Bradley και ο «γάιδαρος που κοιτούν στα δόντια»


Κατά πλήρη επιβεβαίωση του enikos.gr, ο Στρατός Ξηράς ανοίγει λογαριασμό με τις ΗΠΑ καταφέρνοντας να βρει τελικά 164 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) για να εξοπλίσει αρχικά 4 Τάγματα. Όμως, κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να τορπιλίζουν τη διαδικασία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολεμικό Ναυτικό: Ζητά τις κορβέτες, απομακρύνεται(;) η αναβάθμιση των φ/γ MEKO 200HN


Εισήγηση που θα τεκμηριώνει την ανάγκη επαναδρομολόγησης προς υλοποίηση του προγράμματος «πρόσκτηση έως τεσσάρων κορβετών» συνολικού προϋπολογισμού 2.122.800.000 ευρώ προετοιμάζει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) για να την υποβάλλει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, σύμφωνα με πληροφορίες του DP.

Από τα M-346 σε Rafale και Viper: Η επόμενη γενιά των «Γερακιών» και τα stealth F-35 που έρχονται


*Του Κώστα Σαρικά

Η εκπαίδευση των επόμενων «Γερακιών» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο καινούργιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346 βρίσκεται πλέον σχεδόν στη μέση της διαδρομής. Πρόκειται για τη πρώτη σειρά Ιπτάμενων, η οποία εκπαιδεύεται στο νεοαποκτηθέν υπερσύγχρονο αεροσκάφος με το επόμενο βήμα να είναι οι Πολεμικές Μοίρες.

Μάχη με τον χρόνο για τα καθυστερημένα F-16 Viper στην ΕΑΒ: Ξεκινούν οι πτητικές δοκιμές για ένα ακόμη διθέσιο μαχητικό, που θα ενταχθεί στην 340Μοίρα «Αλεπού»


Ενδεχομένως εως τον Σεπτέμβριο η ΕΑΒ και η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών που έχει αναλάβει την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper θα καταφέρουν ν’ αποδώσουν στην αεροπορία από τρεις έως πέντε νέες “οχιές”. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής άμυνας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ένα F-16 D Viper από την Δευτέρα ξεκινά τις απαραίτητες πτήσεις δοκιμής, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων ν’ αποδοθεί στην πολεμική αεροπορία.

Mirage 2000-5: Μικρές ζημιές στο δεξί σκέλος στο αεροσκάφος που εγκατέλειψε με επιτυχία η Υποσμηναγός της ΠΑ


Το αεροσκάφος Mirage 2000-5, το οποίο εγκατέλειψε η πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας νωρίτερα σήμερα λόγω προβλήματος στο σύστημα τροχοπέδησης, βρίσκεται με ελάχιστες ζημιές εκτός διαδρόμου.

Αμυντικό Ομόλογο: Τελευταία ελπίδα για χώρες σαν την Ελλάδα;


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από τέσσερα χρόνια, για την έκδοση κοινού χρέους, ύψους περίπου 750 δισ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτέλεσε ορόσημο. 

EnEarth: Κατατέθηκε η αίτηση για ‘Αδεια Αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο


Στην κατάθεση αίτησης για την Άδεια Αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο της Καβάλας προχώρησε η EnEarth, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Energean. Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε προς έγκριση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως. Σε πλήρη ανάπτυξη, η αποθηκευτική δυναμικότητα δύναται να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως.

Χειμάρρα: Τους έδωσαν τίτλους ιδιοκτησίας μόνο για τα σπίτια και όχι για τα οικόπεδά που αυτά βρίσκονται

Την αρχική... χαρά των κατοίκων διαδέχτηκε η απογοήτευση.

Διονύσης Αντωνέλλος

Τεχνολογικά «ραντάρ» στη Γαλάζια Πατρίδα - Η Τουρκία επενδύει συνεχώς στην ενίσχυση της ασφάλειας των θαλασσών της


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Στην ενίσχυση της ασφάλειας της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσω νέων τεχνολογικών συστημάτων προσβλέπει η Τουρκία

Προκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη «Γαλάζια Πατρίδα» - Η απάντηση της Ελλάδας


Αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα», κάνουν πάλι τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή την τουρκική Navtex που εκδόθηκε σε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η εφημερίδα Al-Watan έγραψε που θα γίνει η πρώτη συνάντηση προέδρων Τουρκίας και Συρίας


Ιούνιος 30, 2024. Ελλάδα.

Η εφημερίδα Al-Watan έγραψε ότι η πρώτη από τις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θα διεξαχθεί στη Βαγδάτη.

Μέση Ανατολή: Ο Σιδερένιος Θόλος του Ισραήλ κινδυνεύει από τη Χεζμπολάχ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μπορούν να εκτοξεύσουν 3.000 πυραύλους την ημέρα, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση σύντομα θα κλιμακωθεί.

«Καμπανάκι» Ιράν σε Ισραήλ: Θα απαντήσει ο Λίβανος αν επιτεθείτε


Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια στον Λίβανο θα κοστίσει ακριβά στο Τελ Αβίβ, υποστήριξε ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ του Ιράν. Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις αντίστασης της Βηρυτού.

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία πλωτά drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

U.S. Navy via AP

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία πλωτά drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Λόγω έλλειψης δυνάμεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε την επιχείρηση θαλάσσιας περιπολίας της Agenor στον Περσικό Κόλπο


Τον Ιανουάριο του 2020, μετά από πολλά επεισόδια που προκλήθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ και μη θέλοντας να συσχετιστούν με την προσέγγιση που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Τεχεράνης, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν το EMASOH [European-Led mission Awareness Στενό του Ορμούζ] επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης «Agenor».

Ο Βίκτορ Όρμπαν αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Μετά το Βέλγιο, η απρόβλεπτη Ουγγαρία: η χώρα του Βίκτορ Ορμπάν αναλαμβάνει από σήμερα και για έξι μήνες την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και έχει δεσμευθεί, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών, να ενεργήσει με «αμεροληψία».

«Μανιφέστο» Μπαρντελά κατά της αριστεράς: «Πράκτορες του χάους και υπαρξιακή απειλή για το γαλλικό έθνος»


Το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής εστιάζει στον Ζαν Λυκ Μελανσόν και τους κινδύνους που, σύμφωνα με τον Μπαρντελά, αντιπροσωπεύει για τη Γαλλία

Γερμανικός Τύπος για τις εκλογές στη Γαλλία: "H ασυγκράτητη προέλαση των Εθνικιστών"


Ο γερμανικός Τύπος αναλύει και σχολιάζει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και το ιστορικό προβάδισμα της Ακροδεξιάς. Τι σημαίνει για τη Γαλλία.

Επίθεση με μαχαίρι κατά αστυνομικών στη Νυρεμβέργη - Νεκρός ο δράστης

AP Photo/Martin Meissner

Ένας 34χρονος Ιρανός έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών στους οποίους είχε προηγουμένως επιτεθεί με μαχαίρι, σε σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή Λάουφ αν ντερ Πέγκνιτς, κοντά στην Νυρεμβέργη.

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Η ακροδεξιά προηγείται - Ιδού πώς λειτουργεί ο 2ος γύρος και τι θα επακολουθήσει


Σε περίοδο εσωτερικών διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα γαλλικά πολιτικά κόμματα μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο τον Εθνικό Συναγερμό, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 32,2%, δεύτερο το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,1%, τρίτη την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Μαζί με 21,6% και τέταρτο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 7,2%.

Γαλλικές εκλογές: Η μάχη του πρώτου γύρου σε 5 χάρτες που εξηγούν τι συνέβη ακριβώς


H ακροδεξιά Eθνική Συσπείρωση επικράτησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Επίκειται τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων: Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη τέθηκαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού


Airmen assigned to the 555th Fighter Generation Squadron at Aviano Air Base, Italy, talk to each other as fighter jets from various NATO countries taxi onto the runway at Ramstein Air Base, Germany. , June 5, 2024. Photo by Staff Sgt. Christion Conrad

Ο αμερικανικός στρατός αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε πολλές βάσεις του ανά την Ευρώπη, όπως μετέδωσαν χθες Κυριακή τα αμερικανικά δίκτυα CNN και ABC επικαλούμενα αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

ΗΠΑ και Ισραήλ συζητούν την αποστολή στην Ουκρανία των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot που αποσύρει το Ισραήλ


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «CNN» οι ΗΠΑ συζητούν με το Ισραήλ την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία. Πρόκειται για τα Patriot που το Ισραήλ άρχισε να αντικαθιστά πρόσφατα. 

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι απόκτησαν πρόσβαση στο σύστημα καθοδήγησης πυραύλων ATACMS (Βίντεο)


Ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του σύστημα ελέγχου των αμερικανικών ATACMS και το μελετά

Ανάλυση Stratfor: Οι «δουλειές» του Πούτιν στο Βιετνάμ


Η επίσκεψη του Πούτιν στο Βιετνάμ θα προωθήσει τα κοινά ενεργειακά συμφέροντα, ιδίως έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά η αναθέρμανση της βαλτωμένης αμυντικής βιομηχανικής σχέσης είναι πιθανότατα ακόμα μακριά.

Τα αεροπλάνα του Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ θα συνοδεύονται από μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διαδρομή προς την Αστάνα


Ιούνιος 30, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35

Τα αεροπλάνα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Σι Τζινπίνγκ θα συνοδεύονται από μαχητικά αεροσκάφη καθ’ οδόν προς την Αστάνα για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).