Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Μέση Ανατολή: Ο Σιδερένιος Θόλος του Ισραήλ κινδυνεύει από τη Χεζμπολάχ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μπορούν να εκτοξεύσουν 3.000 πυραύλους την ημέρα, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση σύντομα θα κλιμακωθεί.

Οι δέκα αντιπυραυλικές συστοιχίες του Ισραήλ «Iron Dome» κινδυνεύουν να κορεστούν από τα αρχικά πλήγματα οποιασδήποτε σημαντικά κλιμακούμενης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. Η αξιολόγηση που δόθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος) έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον καταστροφικό δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006, όταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στον Λίβανο (επί 34 ημέρες).

Διπλωματία

ΗΠΑ και Γαλλία πρωτοστατούν στις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν μια γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, εν μέσω εντονότατων ανησυχιών ότι η κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής και οι ανταλλαγές πυρών πέρα ​​από τα σύνορα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας. Το υπ. Εξωτερικών του Κουβέιτ προειδοποίησε πρόσφατα τους πολίτες του να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στον Λίβανο και προέτρεψε όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα να φύγουν το συντομότερο. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν σε ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον ότι η Αμερική θα προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «λογική και ορθολογισμό», για να αποφευχθούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για όλη την περιοχή και τον κόσμο.

Από το 2006, η Χεζμπολάχ, η καλύτερα εξοπλισμένη μη κρατική ομάδα στον κόσμο, έχει ενισχύσει σημαντικά το οπλοστάσιό της και τις δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών-αυτοκτονίας, που το Ισραήλ μάχεται να αντιμετωπίσει, μιας εντυπωσιακής δυνατότητας σύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων και μιας διευρυμένης σειράς πυραύλων που οι ειδικοί τώρα πιστεύουν ότι είναι μεταξύ 120.000 και 200.000. Ενώ ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, έχει τονίσει ότι η οργάνωσή του μπορεί να υπολογίζει σε 100.000 ένοπλους άνδρες, η βασική στρατιωτική ισχύς της ανέρχεται πιθανώς στο ένα τρίτο αυτής, αλλά ένας σημαντικός αριθμός τους έχει εμπειρία μάχης στη Συρία.

Είναι η κλίμακα του πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, ωστόσο και το επιχειρησιακό δόγμα σε μια καθολική σύγκρουση με το Ισραήλ που διευρύνει το κλίμα ανησυχίας. Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες μη κατευθυνόμενους πυραύλους (τόσο μικρής όσο και μεγάλης εμβέλειας), ενώ από το 2006 έχει αποκτήσει εκατοντάδες κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους, με την ικανότητα να τους εκτοξεύει από καλά προστατευόμενες αποθήκες, αλλά και από κινητούς εκτοξευτές. Επίσης, η αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Χεζμπολάχ και ο χειρισμός drones-καμικάζι βάζουν δύσκολα στην αεράμυνα του Ισραήλ.

Ενα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα κορυφαίου Ινστιτούτου Αντιτρομοκρατίας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να εκτοξεύει έως και 3.000 πυραύλους την ημέρα, ρυθμός που θα μπορούσε να διατηρηθεί για τρεις εβδομάδες. Ο βασικός του στόχος θα ήταν να προκαλέσει τον κορεσμό της αεράμυνας του Ισραήλ. «Η προσδοκία του κοινού και μιας σημαντικής μερίδας της ηγεσίας είναι ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) και τα αποτελεσματικά ισραηλινά συστήματα πληροφοριών θα καταφέρουν να αποτρέψουν τις περισσότερες από τις επιθέσεις με πυραύλους στο Ισραήλ, για να μην υπάρξει κατάρρευση», αναφέρει η έκθεση (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος).

Πρόκληση

Η πιο σοβαρή πρόκληση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο τεράστιος αριθμός των εισερχόμενων πυραύλων που θα εκτοξευτούν κατά κύματα και που έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα για να συντρίψουν τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ. «Θα ήταν μεγάλη προσπάθεια για την ισραηλινή αεράμυνα το να αντιμετωπίσει το εκτεταμένο οπλοστάσιο πυραύλων που έρχεται από τον Βορρά. Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον κάποιες συστοιχίες “Iron Dome” δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε, επίσης, ότι το Ισραήλ μεταφέρει επιπρόσθετα συστήματα αεράμυνας προς τα βόρεια. Το Ισραήλ διαθέτει περίπου 10 συστοιχίες «Iron Dome» η καθεμία με περίπου τέσσερις μεμονωμένους εκτοξευτές και κάθε συστοιχία συνδεδεμένη με ένα σύστημα ραντάρ που ανιχνεύει τους εισερχόμενους πυραύλους. Οπως όλα τα συστήματα, ωστόσο, εξαρτάται από το πόσες απειλές μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα.

Η αναβαθμισμένη πυραυλική ικανότητα της Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις σχετικά με την απειλή που συνιστά η πολιτική ανθεκτικότητα του Ισραήλ, προκαλώντας σχέδια για την αντιμετώπιση μαζικών απωλειών αν ξεσπάσει πόλεμος. Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ έχει αντιληφθεί πλήρως τους κινδύνους.

Μιλώντας σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, ο Σαούλ Γκολντστάιν, επικεφαλής της Noga, που διαχειρίζεται τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ, προειδοποίησε: «Δεν είμαστε έτοιμοι για έναν πραγματικό πόλεμο. Ζούμε σε έναν κόσμο φαντασίας, στα μάτια μου». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα είναι «μη κατοικήσιμο» ύστερα από 72 ώρες χωρίς ρεύμα. «Κοιτάξτε όλες τις υποδομές μας, τις οπτικές ίνες, τις θύρες και δεν θα αναφερθώ στα ευαίσθητα σημεία. Δεν είμαστε σε πολύ καλό σημείο». Ωστόσο, φάνηκε να υποχωρεί από κάποια σχόλια σε μια μεταγενέστερη ραδιοφωνική συνέντευξη, αφού άλλοι ειδικοί επέκριναν τα σχόλιά του.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Με το όπλο στο χέρι χιλιάδες μαχητές

Χιλιάδες μαχητές από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμοι να έρθουν στον Λίβανο για να συμμετάσχουν στη μάχη της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με το Ισραήλ, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, λένε αξιωματούχοι από μεσανατολικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς και κορυφαίοι αναλυτές (με τους οποίους επικοινωνεί ο υπογράφων). Σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Βόρειο Ισραήλ από τότε που οι εξτρεμιστές της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, πραγματοποίησαν μια αιματηρή επίθεση στο Νότιο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα επιδεινώθηκε αυτόν τον μήνα.

Υποστήριξη

Την τελευταία δεκαετία, μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον Λίβανο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν πολέμησαν μαζί στον εμφύλιο πόλεμο των 13 ετών στη Συρία, συμβάλλοντας στην ανατροπή της ισορροπίας υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Αξιωματούχοι από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν λένε ότι θα μπορούσαν, επίσης, να ενωθούν ξανά εναντίον του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είπε σε πρόσφατη ομιλία του ότι επικεφαλής μαχητών από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες έχουν προσφερθεί να στείλουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές για να βοηθήσουν τη Χεζμπολάχ, αλλά πρόσθεσε ότι η οργάνωση έχει ήδη περισσότερους από 100.000 μαχητές. Ο Νασράλα είπε ότι οι μάχες με τη σημερινή τους μορφή χρησιμοποιούν μόνο ένα μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της Χεζμπολάχ, μια προφανής αναφορά στους εξειδικευμένους μαχητές που εκτοξεύουν πυραύλους και drones. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου. Ο Νασράλα άφησε να εννοηθεί αυτή η πιθανότητα σε μια πρώτη ομιλία του το 2017, στην οποία είπε ότι μαχητές από το Ιράν, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν «θα είναι εταίροι» ενός τέτοιου πολέμου.

Οι οργανώσεις από τον αποκαλούμενο «άξονα αντίστασης» λένε ότι χρησιμοποιούν μια «στρατηγική ενότητας ανδρών» (!) και θα σταματήσουν να πολεμούν μόνο όταν το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα κατά της συμμάχου τους, της Χαμάς. «Θα πολεμήσουμε ώμο με ώμο με τη Χεζμπολάχ», αν ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, δηλώνουν.

Αξιωματούχοι από το Ιράκ επεσήμαναν ότι ορισμένοι σύμβουλοι από τη Βαγδάτη βρίσκονται ήδη στον Λίβανο. Ενας αξιωματούχος μιας ομάδας που υποστηρίζεται από το σιιτικό Νότιο Ιράκ (επιμένοντας, επίσης, στην ανωνυμία) είπε ότι μαχητές από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, τη Φατιμιγιούν του Αφγανιστάν, την πακιστανική Zιναμπιγιούν και την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών στην Υεμένη, γνωστή ως Χούθι, θα έρθουν στον Λίβανο για να λάβουν μέρος σε έναν πόλεμο.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου