Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

«Χεζμπολάχ-Ιράν σχεδιάζουν επιχειρήσεις σε Μεσόγειο κατά Ισραήλ»-Ρόλος Κύπρου


Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ, υπό την ηγεσία του Χασάν Νασράλα, συντονίζεται με το Ιράν για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ στη Μεσόγειο. 

Ο στόχος, όπως σημειώνεται σε ανάλυση του Jerusalem Center for Public Affairs. είναι να εξουδετερωθούν οι δυνατότητες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), την οποία ο Χεζμπολάχ θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή του. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νασράλα προειδοποίησε την Κύπρο να μην συνεργαστεί με το Ισραήλ, καθώς φοβάται ότι η Κύπρος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική βάση για την IAF σε περίπτωση πολέμου με το Λίβανο.

Η ίδια ανάλυση αναφέριε πως ο Νασράλα σχεδιάζει να προκαλέσει διεθνή πίεση στο Ισραήλ για να αποτρέψει μια σημαντική προληπτική επίθεση και να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση θα διαφέρει σημαντικά από το παρελθόν. Οι απειλές της Χεζμπολάχ περιλαμβάνουν χερσαία εισβολή στη Γαλιλαία, επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία στη Μεσόγειο και χρήση UAV για να επιτεθούν σε στρατηγικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δήλωσαν στη λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar ότι αντιπροσωπείες Ισραηλινών, Αμερικανών, Βρετανικών και Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκαν στην Κύπρο για να συντονίσουν τη στρατιωτική συνεργασία κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

Η Χεζμπολάχ, χωρίς δική της πολεμική αεροπορία, βασίζεται στον μεγάλο στόλο UAV του για να εξουδετερώσει την IAF μέσω επιθέσεων με πυραύλους ακριβείας και UAV σε βάσεις και εγκαταστάσεις αεροάμυνας του Ισραήλ, περιλαμβάνοντας την παράλυση του Αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Ο Νασράλα φοβάται ότι το Ισραήλ μπορεί να προλάβει την επίθεσή του χρησιμοποιώντας κυπριακές βάσεις.

Εν κατακλείδι η ανάλυση σημειώνει πως η Χεζμπολάχ θεωρεί την Κύπρο ως πύλη της Ευρώπης προς το Λίβανο και την καθιστά υπεύθυνη για τις εξελίξεις, ενώ οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Χεζμπολάχ και του Ιράν στη Μεσόγειο, έχοντας δει τις δυνατότητες των ιρανικών συμμάχων στον Ερυθρό Θάλασσα.

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου