Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Λόγω έλλειψης δυνάμεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε την επιχείρηση θαλάσσιας περιπολίας της Agenor στον Περσικό Κόλπο


Τον Ιανουάριο του 2020, μετά από πολλά επεισόδια που προκλήθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ και μη θέλοντας να συσχετιστούν με την προσέγγιση που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Τεχεράνης, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν το EMASOH [European-Led mission Awareness Στενό του Ορμούζ] επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης «Agenor».

«Εργαζόμαστε για να οργανωθούμε μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: η συμπεριφορά μας πρέπει να έχει μόνο έναν στόχο, να μειώσουμε τις τρέχουσες εντάσεις και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. [...] Δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε σε μια δύναμη που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επιδείνωση των εντάσεων», εξήγησε η Florence Parly, τότε υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατευθυνόμενη από ένα αρχηγείο που ήταν εγκατεστημένο στη γαλλική ναυτική βάση στο Άμπου Ντάμπι [Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα], αυτή η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΕΕ], ήταν σε θέση να υπολογίζει, με την πάροδο του χρόνου, στα μέσα που παρείχαν οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αφού αρκέστηκαν στην παροχή πολιτικής υποστήριξης.

«Η αποστολή της Agénor είναι να αμβλύνει τις εντάσεις και να προστατεύει τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα διασφαλίζοντας την ελευθερία κινήσεων στον Αραβικό Κόλπο και στα στενά του Ορμούζ. Πάνω από 2.000 ναυτικά μίλια από τις ακτές της παλιάς ηπείρου, το EMASOH ενισχύει τη διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών ναυτικών και υπενθυμίζει την προσκόλληση της Ευρώπης στο δίκαιο της θάλασσας και την ελευθερία κινήσεων», εξήγησε στη συνέχεια το Γενικό Επιτελείο των στρατευμάτων [EMA].

Τον τελευταίο καιρό, οι δυνατότητες της Agenor βασίστηκαν στη βελγική φρεγάτα Louise-Marie, ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας Atlantic 2 και ένα ιταλικό drone MALE [Medium Altitude Long Endurance] Reaper. Ωστόσο, λόγω έλλειψης αντικαταστατών, αυτή η αποστολή θα τεθεί σε αναμονή. Αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτό που ανακοινώθηκε μέσω του X [πρώην Twitter] στις 26 Ιουνίου.

 oday the Sunset Ceremony of EMASoH Operation AGENOR took place. The ceremony marked the end of the 12th rotation and the start of the vigilant state of EMASoH.

EMASoH carried out 291 accompaniments conducted by 47 naval ships that spent 1320 days at sea.

— EMASoH (@EMASOH_AGENOR) June 27, 2024

 Στην τελευταία του επιχειρησιακή ενημέρωση, ο EMA δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ράφι της Επιχείρησης Agenor, εκτός από το ότι το Atlantic 2 που είχε στη διάθεσή του «ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του κατά τη διάρκεια της οποίας ολοκλήρωσε «68 ώρες θαλάσσιας επιτήρησης».




Πιθανώς να θεωρήθηκε ότι το Agenor δεν ήταν πλέον απαραίτητο από τότε που η ΕΕ ξεκίνησε την Επιχείρηση Aspides τον περασμένο Φεβρουάριο. Πράγματι, η εντολή της δεν αφορά μόνο την Ερυθρά Θάλασσα, δεδομένου ότι η περιοχή επέμβασής της καλύπτει επίσης τα στενά του Ορμούζ.

Δηλαδή θα περνάνε ευκολότερα τα όπλα τώρα στους Χούτι από το Ιράν που το έβαλαν στα πόδια ολόκληρη ΕΕ! Τι χάλια είναι αυτά; Έχασε ο Μακρόν στις εκλογές και έφυγαν και τα πλοία από εκεί;

Συγχαρητήρια στην ΕΕ και στον Ευρωστρατό που θα μας σώσει σε περίπτωση πολέμου! Τα χάλια μας τα μαύρα έχουμε αυτό μόνο έχω να πω!

Περιμένουν από την Ελλάδα να στείλει τις παλιές αρχαίες φρεγάτες ΜΕΚΟ και τα δικά τους πλοία που είναι;

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου