Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Τεχνολογικά «ραντάρ» στη Γαλάζια Πατρίδα - Η Τουρκία επενδύει συνεχώς στην ενίσχυση της ασφάλειας των θαλασσών της


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Στην ενίσχυση της ασφάλειας της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσω νέων τεχνολογικών συστημάτων προσβλέπει η Τουρκία

Στην ενίσχυση της ασφάλειας της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσω νέων τεχνολογικών συστημάτων προσβλέπει η Τουρκία, συνεχίζοντας να επενδύει σε σύγχρονα μέσα ως μία στρατηγική κίνηση για την επικράτησή της στη θάλασσα.

Με αφορμή σήμερα την Ημέρα Ναυτιλίας και Καμποτάζ ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας δήλωσε ότι τα νέα συστήματα έχουν βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας εντός της αποκαλούμενης Γαλάζιας Πατρίδας.

«Παρακολουθούμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας με τεχνολογικά συστήματα. Ακούμε τις θάλασσές μας με τα συστήματα COSPAS-SARSAT και GMDSS (Global Maritime Distress and Security System), τις βλέπουμε με το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης και τις διαχειριζόμαστε με τα κέντρα εξυπηρέτησης κίνησης πλοίων», δήλωσε ο Ουράλογλου στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Νόμος καμπή για τις τουρκικές θάλασσες

Ο Ουράλογλου υπογράμμισε τη σημασία του νόμου περί καμποτάζ, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1926, ο οποίος καθιέρωσε την κυριαρχία της Τουρκίας στα δικά της χωρικά ύδατα, όπως ανέφερε. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε το σημείο καμπής για την τουρκική ναυτιλία, καθορίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της χώρας στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης έχει δημιουργηθεί για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες, καθώς και για την εκπλήρωση των εθνικών και διεθνών υποχρεώσεών της.

«Τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία που μεταφέρουν επικίνδυνο φορτίο παρακολουθούνται συνεχώς μέσω αυτού του συστήματος, το οποίο ρυθμίζεται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις», ανέφερε ο Ουράλογλου.

Η παρακολούθηση των θαλασσών πραγματοποιείται 24 ώρες το 24ωρο με τα καθιερωμένα συστήματα, σύμφωνα με τον Ουράλογλου.

«Το Κύριο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, που λειτουργεί συνεχώς εντός του Υπουργείου μας, παρέχει υπηρεσίες στη ναυτιλία και την αεροπορία της χώρας μας, όχι μόνο εντός της Τουρκικής Περιφέρειας Έρευνας και Διάσωσης αλλά και σε κάθε μέρος του κόσμου. Είναι το μοναδικό κέντρο στη χώρα μας όπου τα κέντρα διάσωσης γειτονικών και άλλων χωρών μπορούν να έχουν άμεση επαφή», σημείωσε.

Παράλληλα, η Αμυντική Βιομηχανία, τιμώντας τη σημερινή Ημέρα Ναυτιλίας και Καμποτάζ, με ανάρτησή της στο Χ, αναφέρεται επίσης στη Γαλάζια Πατρίδα.

«Με την ένδοξη σημαία μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας!

Ευτυχισμένη Ημέρα Ναυτιλίας και Καμποτάζ! Ημέρα που συμβολίζει την ανεξαρτησία μας στις θάλασσές μας».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου