Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ροδόπη: Νέα στοιχεία για το πολύ μακρινό παρελθόν της Θράκης - Οικισμός ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ.


Νέα στοιχεία, που φωτίζουν το πολύ μακρινό παρελθόν της Θράκης, έως και 8.300 χρόνια πριν, θα παρουσιάσει ομάδα ερευνητών στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο (28 και 29 Μαρτίου).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/29 Μαρτίου 1821: Η σπίθα της Επανάστασης ανάβει στην Αρεόπολη


Στάθης Βασιλείου

Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) Λακωνίας στις 17 Μαρτίου 1821 (με το παλαίο ημερολόγιο).

Η Ρωμανία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Ο Γιώργος Καραμπελιάς αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και μας θυμίζει ένα κείμενό του από το 1996.

Γιώργος Καραμπελιάς, Αρθρογράφος
Συγγραφέας, Πολιτικός Αναλυτής

Άλλη μια χαμένη χρυσή ευκαιρία;


του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη 

Διάβασα τις δηλώσεις του κ. Φαραντούρη, καθηγητή πανεπιστημίου, συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου ευρωβουλευτή, σύμφωνα με τις οποίες «ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία εισαγγελέας».

Πού βασίζεται η προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας


Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών (φωτ.: EPA / Maria Senovilla)

Ο Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αμυντική της βιομηχανία κάνουν την Τουρκία συνομιλητή των ΗΠΑ

ΠτΔ: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο «Αμάλθεια»


Σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο συνεδρίου της Κεντρικής Τράπεζας.

Έρχεται η Μέτσολα: Θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις για «Αμάλθεια» με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου.

Energean: Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο


Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, μια επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην πρώτη της φάση και η οποία θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. 

Bloomberg: η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις ευρωπαϊκές

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Την ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού της χώρας στα 830 ευρώ, από 780 ευρώ, υπογραμμίζει δημοσίευμα του Bloomberg.

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας


Τη θετική στάση της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατηρεί η Bank of America, εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υπεραποδώσει του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ την επόμενη διετία.

Ο Χάρης Δούκας χαρακτήρισε «μπάτσους» τους αστυνομικούς - Έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών


Οι αστυνομικοί στρέφονται κατά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Έναρξη παραδόσεων NVG της THEON στην Εσθονία


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινή του ανάρτηση, το Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων της Εσθονίας, ανήγγειλε την παράδοση νέων Διοπτρών Νυκτερινής Όρασης (ΔΝΟ) της ελληνικής THEON. Πρόκειται για την πρώτη παρτίδα συσκευών τύπου ARGUS FS MK2 που παραδόθηκε στις Εσθονικές Αμυντικές Δυνάμεις, με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων τους στον νυκτερινό αγώνα.

240 Bradley και ζωηρό ενδιαφέρον αναβάθμισης των Μ113 του Στρατού Ξηράς


Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, που πρώτο δημοσίευσε το enikos.gr, για την αναβάθμιση των Μ113 του Στρατού Ξηράς, γνωστών κι ως «παπάκια», με εταιρείες να κάνουν παρουσίαση των προτάσεών τους στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Παράλληλα, είναι πολύ κοντά, οι ΗΠΑ να παραχωρήσουν 240 ΤΟΜΑ Bradley στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελικόπτερα Black Hawk: Πέφτουν άμεσα οι υπογραφές για την απόκτησή τους


* Του Κώστα Σαρικά

Η πρώτη συμφωνία απόκτησης οπλικού συστήματος, έπειτα από την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών αναγκών που έγινε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα αφορά την απόκτηση των 35 Αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων Black Hawk της εταιρείας Sikorsky.

Συναρμολόγηση PSIM της ΝΕΑΡΧΟΣ (F602)


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανάρτησή της στο Χ, η Naval Group δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την “ανέγερση” στον προβλήτα, του Τμήματος Πανοραμικών Αισθητήρων & Πληροφοριών (PSIM) που προορίζεται για την φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ (F602).

Τοποθέτηση ιστού PSIM για τη δεύτερη ελληνική Belh@rra ΝΕΑΡΧΟΣ


Τοποθετήθηκε ο ιστός PSIM της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας FDI Belh@rra “ΝΕΑΡΧΟΣ”,μετά την συναρμολόγησή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Naval Group. Στον ιστό PSIM τοποθετούνται αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους. Επίσης εκεί τοποθετείται το εξαίρετο ραντάρ Sea Fire που θα διαθέτει το πλοίο.

To Rafale εξελίσσεται και γίνεται ικανότερο: Η Γαλλία δοκιμάζει βελτιωμένο σύστημα FSO για την υπό ανάπτυξη έκδοση F4.2


H γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι δοκιμές του βελτιωμένου συστήματος FSO (Front Sector Optronics), το οποίο προορίζεται για την έκδοση F4.2 του Rafale. Το σύστημα FSO παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε ηλεκτρονικά αντίμετρα και σε μεθόδους/τακτικές ηλεκτρονικής καταστολής. 

Τι θα συμβεί με τους πιλότους των αεροσκαφών που αποσύρονται προς πώληση; Αβεβαιότητα κι έκδηλο άγχος στις μοίρες – Την πράσινη φόρμα δύσκολα την αποχωρίζεσαι…


Αεροσκάφος Mirage της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Πηγή ΓΕΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Όταν η πολεμική αεροπορία αποφάσισε ότι αποσύρονται τα τακτικής αναγνώρισης αεροσκάφη RF-4 Phantom της 348 Μοίρας τον Μάϊο του 2017, πολλοί εκ των αεροπόρων αναζήτησαν την επόμενη ημέρα για την δική τους απογείωση.

Rafale: Έξι επιπλέον γαλλικά μαχητικά για την Ελλάδα και τα Mirage 2000-5 στην Ουκρανία;

Η αναλογία 80% / 20% που θέλει η Αθήνα να διατηρεί μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας.

Διονύσης Αντωνέλλος

Από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ ενημερώθηκε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για τις πωλήσεις μαχητικών

Γιάννης Νικήτας

Έκπληκτη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρακολούθησε τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια, ο οποίος δήλωσε πως, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει τα 24 Mirage 2000-5 Mk2, τα 32 F-16 Block 30 και να αποσύρει τα 33 F-4E PI2000. 

Το παρασκήνιο διαφαινόμενης «αμερικανικής στρατηγικής» των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας- Τουρκίας- Κύπρου


Μάρτιος 29, 2024. Ελλάδα.

Από την i-epikaira

Στο παρόν πόνημα παρουσιάζονται στοιχεία που ρίχνουν φως στο παρασκήνιο ενός διαφαινόμενου σχεδίου επαναχάραξης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος εξετάζονται χωριστά αλλά αποδεικνύεται ότι συναποτελούν ψηφίδες της «Υψηλής Στρατηγικής» των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία υλοποιείται βαθμηδόν.

Δένδιας: "Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός στον 21ο αιώνα"


Στις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στην ειδική έκδοση «Turning Points» του euro2day.gr και των New York Times.

… μήπως «ο κόσμος το' χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» το ότι θέλετε (η κυβέρνησή σας) να δώσετε τα F-16 Block 30 μας και Mirage 2000-5 μας στην Ουκρανία;


… μήπως «ο κόσμος το' χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» το ότι θέλετε (η κυβέρνησή σας) να δώσετε τα F-16 Block 30 μας και Mirage 2000-5 μας στην Ουκρανία;

Μήπως κάποιος, είναι καλό να μας ξεκαθαρίσει κάποια πράματα, κύριε Δένδια;

Στο φουλ οι επαφές Τουρκίας - ΗΠΑ για τα F-16


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Ο εξοπλιστικός πυρετός της Τουρκίας αποτελεί οδηγό για τις εξελίξεις στον πλανήτη

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία του, στην Κωσνταντινούπολη, στις 24 Μαρτίου 2024.AP Photo/Francisco Seco

Γιάννης Χαραμίδης

Η Τουρκία αποτελεί δείκτη για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα σε όλα τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στον κόσμο κι αυτό γιατί εκτός από τη γεωστρατηγική της θέση έχει στο «τιμόνι» έναν από τους πλέον έμπειρους στα διεθνή ζητήματα Πρόεδρο.

Γεωπολιτική Σύγκρουση: «Εμφανίστηκαν νέοι αντίπαλοι της Ρωσίας στον Καύκασο: Ινδία και Ελλάδα»


Μάρτιος 29, 2024. Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η περαιτέρω ενίσχυση του Αζερμπαϊτζάν, που εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο τοπικά όσο και εκτός του Νοτίου Καυκάσου, που έγινε μία από τα εστίες μιας σοβαρής γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και Ρωσίας, γράφει σε άρθρο στη ρωσική ο Ελίας Σαφίεφ.

Σοκάρει η ομολογία τρομοκράτη της Χαμάς: «Με κατέλαβε ο διάβολος και τη βίασα» [Βίντεο]


Οι αρχές του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα σοκαριστικό βίντεο με την ομολογία τρομοκράτη που περιγράφει πώς επιτέθηκε σεξουαλικά σε μία κατατρομοκρατημένη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, γυναίκα, κάτοικο κιμπούτζ και τη βίασε.

Τελ Αβίβ: Σκοτώσαμε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ


Το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε «στοχευμένη επιδρομή από εχθρικό drone εναντίον οχήματος» στην Μπαζουρίγιε, κοντά στην παράκτια πόλη της Τύρου.

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενέκρινε περαιτέρω συμμετοχή Μοσάντ και Σιν Μπετ στις συνομιλίες για τους ομήρους


Αφού η Χαμάς απέρριψε τις προτάσεις των Ισραήλ, Κατάρ, Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών στη Ντόχα, σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε  αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών να συνεχίσει τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ρωσικά fake news για Γάλλους εθελοντές στην Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν έναν ιστότοπο που περιείχε ψεύτικη προσπάθεια στρατολόγησης Γάλλων εθελοντών για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας.

Πυκνώνουν οι αναφορές ότι ο Πούτιν γνώριζε για επικείμενο μακελειό στη Μόσχα, αλλά δεν αντέδρασε


 Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κρεμλίνου γνώριζαν για απειλή του ISIS λίγες μέρες πριν από την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, αναφέρουν έγγραφα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τα οποία επικαλείται μια οργάνωση

Gripen: Η Σουηδία δεν αποκλείει την μεταφορά μαχητικών της στην Ουκρανία μετά την ένταξη στο NATO


Η Σουηδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τα μαχητικά της   Gripen   στην   Ουκρανία, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον σε συνέντευξή του στην Kyiv Independent στις 28 Μαρτίου 2024, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ρωσία: «Στρατιωτικοί στόχοι ενδέχεται να γίνουν αεροδρόμια της Πολωνίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας»


Μάρτιος 29, 2024. Ελλάδα.

Η Ρωσία θεωρεί νόμιμο στόχο τα αεροδρόμια από τα οποία θα απογειώνονται τα F-16 και θα δρουν στην Ουκρανία.

Σφοδρές ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας ενώ ο Τουσκ προειδοποιεί: H Ευρώπη είναι σε προ-πολεμική εποχή και δεν είναι καθόλου έτοιμη


A handout photo made available by the State Emergency Service of Ukraine (SESU) shows damage following a shelling in Hirnyk, Pokrovsk district, Donetsk region, Ukraine, 28 March 2024, amid the Russian invasion. A two-story building of an educational institution was damaged as a result of the strike. No fatalities nor injuries were reported, SESU confirmed. EPA/STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια “προπολεμική εποχή” και εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Οι θεωρίες συνωμοσίας του Πούτιν πλήττουν την ασφάλεια των ίδιων των Ρώσων


Του Marc Champion

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν της Αλ Κάιντα καυχήθηκε για την επιτυχία του στην κατάρριψη των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης και υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι που προτιμούν να πιστεύουν ότι η CIA ή οι εβραίοι ήταν υπεύθυνοι. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θεωρίες συνωμοσίας πολλαπλασιάζονται μόλις πέντε ημέρες αφότου τρομοκράτες δολοφόνησαν τουλάχιστον 139 άτομα σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα.

Μακελειό στη Μόσχα: Οι μακελάρηδες είχαν πάρει το ναρκωτικό του ISIS που τους μετέτρεψε σε «φονικές μηχανές»


Το αγαπημένο ναρκωτικό του ISIS φέρονται να είχαν πάρει οι δράστες του μακελειού της Μόσχας, που τους μετέτρεψε σε «ατρόμητες φονικές μηχανές».

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώνει τη σύλληψη τεσσάρων τζιχαντιστών που διενήργησαν την επίθεση στη Μόσχα


Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψη στη Ρωσία τεσσάρων μελών του, δραστών της φονικής επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, την επομένη νέων κατηγοριών των ρωσικών αρχών που κατήγγειλαν "σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές".

Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει συνάντηση με την Ιαπωνία για να εκτονωθούν εντάσεις δεκαετιών

Ένταση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και την Ιαπωνία. AP Photo

Η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Ιαπωνία, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο την υπουργό Εξωτερικών Τσο Σον Χούι.