Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ρωσικά fake news για Γάλλους εθελοντές στην Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν έναν ιστότοπο που περιείχε ψεύτικη προσπάθεια στρατολόγησης Γάλλων εθελοντών για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας.

Ο ιστότοπος έχει πλέον καταργηθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της επιχείρησης.

Ο ιστότοπος, ο οποίος είναι πλέον απρόσιτος, ανέφερε ότι 200.000 Γάλλοι προσκλήθηκαν να «στρατευτούν στην Ουκρανία», με προτεραιότητα τους μετανάστες.(!) Ο ιστότοπος είναι ένας ψεύτικος κυβερνητικός ιστότοπος, είπε το υπουργείο, επίσης στο X, «και έχει αναδημοσιευτεί από κακόβουλους λογαριασμούς ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης (πιθανότατα της Ρωσίας.)

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο δεν κατονόμασε κανέναν ύποπτο για τον πλαστό ιστότοπο, αλλά ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο ιστότοπος έφερε «τα χαρακτηριστικά μιας ρωσικής ή φιλορωσικής προσπάθειας ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης που ισχυρίζεται ότι ο γαλλικός στρατός ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία»(!). Ο Μακρόν εξόργισε τη ρωσική ηγεσία τον περασμένο μήνα σκληρύνοντας τον τόνο του για τη σύγκρουση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρνούμενος να αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων και επιμένοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται για μια ρωσική ήττα.

Παρόμοια πρόσφατα παραδείγματα αναρτήσεων παραπληροφόρησης περιελάμβαναν φωτογραφίες τεθωρακισμένων του γαλλικού στρατού που παρουσιάστηκαν λανθασμένα ότι κινούνταν προς τα ουκρανικά σύνορα.

Ο ψεύτικος ιστότοπος προσκαλούσε πιθανούς νεοσύλλεκτους να επικοινωνήσουν με τον «διοικητή της μονάδας Paul» για πληροφορίες σχετικά με την ένταξη.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει πρόσφατα εντείνει τις προσπάθειες για να καταγγείλει και να καταπολεμήσει, όπως λέει, ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και αποσταθεροποίησης που στοχεύουν στην υπονόμευση της δημόσιας υποστήριξης προς την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν στην Ευρώπη για περισσότερα όπλα στο Κίεβο

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα βρίσκεται στην Ευρώπη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Πρώτος σταθμός του θα είναι το Παρίσι όπου θα έχει εκτενείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μακρόν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Γαλλίας. Θα συζητηθούν το γαλλικό σχέδιο προτάσεων για την Ουκρανία, η ευρύτερη υποστήριξη σε βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο και η κατάσταση στο κεντρικό Σαχέλ στην Αφρική (όπου η Μόσχα έχει ενισχύσει την παρουσία της σε τρία στρατοκρατούμενα καθεστώτα σε Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα).

Μετά το Παρίσι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει στην υπουργική σύνοδο των 32 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Εκεί θα έχει επαφές με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντιμίτρι Κουλέμπα. Βάσει του προγράμματος, θα συναντηθεί με τους 4 ομολόγους του (Δανίας, Νορβηγίας, Βελγίου και Ολλανδίας) του λεγόμενου «συνασπισμού των F-16», αφού οι 4 χώρες είναι στην τελική φάση παράδοσης των 61 αεροσκαφών τους στην Ουκρανία. Επίσης θα συναντηθεί εκ νέου με τους ΥΠΕΞ των βαλτικών κρατών.

Την ίδια ώρα, τους μόνιμους αντιπρόσωπους/πρέσβεις των 32 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ενημέρωσε χθες εμπεριστατωμένα ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ, επισημαίνοντας την άμεση και κύρια ανάγκη του Κιέβου, που είναι η παροχή αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων, δεδομένων των πυραυλικών επιθέσεων της Μόσχας (και μάλιστα μαζικά) κατά ουκρανικών πόλεων, βιομηχανικών συγκροτημάτων και ενεργειακών σταθμών (θερμοηλεκτρικών -υδροηλεκτρικών).

 ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου