Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαία Λύττος: Μια αυτοκρατορική «Κνωσός» στις παρυφές του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι


Την λαμπρή ιστορία της αυτοκρατορικής Λύττου, της σημαντικότερης ρωμαϊκής πόλης της Κρήτης αφηγούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανασκαφή στην περιοχή που παρουσιάστηκαν από τον διαπρεπή αρχαιολόγο Άγγελο Χανιώτη,  σε ειδική εκδήλωση της ΙΛΑΕΚ, την Δευτέρα το βράδυ στο γεμάτο από κόσμο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ


Η 27χρονη Γιαγκμούρ ζήτησε πριν λίγους μήνες από τον εραστή της να δολοφονήσει τον σύζυγο της, ποδοσφαιριστή της Γαλατάραράι Εμρέ Ασίκ. “Είχα μια σχέση με την Γιαγκμούρ. Σκέφτηκε να κληρονομήσει την περιουσία του μετά το θάνατο του Εμρέ Ασίκ. Μου ζήτησε να τον σκοτώσω, αλλά αρνήθηκα”, είπε ο εραστής της στην κατάθεσή του προς τους εισαγγελείς. 

Σοκ στο Παρίσι: Νηπιαγωγός χτύπησε ανελέητα 3χρονο κοριτσάκι- Την ψέκασε με υγρό στο πρόσωπο για να σταματήσει να κλαίει [βίντεο]

 
Ποινική έρευνα έχει ξεκινήσει στη Γαλλία, αφού μία νηπιαγωγός βιντεοσκοπήθηκε κρυφά να χτυπά ένα τρίχρονο κορίτσι σε νηπιαγωγείο του Παρισιού.

Συνελήφθη 25χρονη για revenge porn: Απειλούσε να δημοσιεύσει "ροζ" βίντεο, ζητούσε 2.000 ευρώ


Στη σύλληψη μίας 25χρονης, η οποία κατηγορείται για εκδικητική πορνογραφία κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα εκβίασης, προχώρησαν την Τρίτη (10.09.24) στην Αθήνα αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Σμύρνη έπεσε, ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε, οι πρόσφυγες σε καραβάνια – Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε


Πρόσφυγες από την Τυρολόη της Ανατολικής Θράκης επιβιβάζονται σε τρένα. 1922 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα»

Εκδήλωση ΕΛΙΣΜΕ: Τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κων/πολη: Προ-Κατά-Μετά” 18-9-2024

 

Το ΕΛΙΣΜΕ διοργανώνει την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 στις 18.00 ημερίδα με θέμα:

Τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κων/πολη: Προ-Κατά-Μετά

Αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής;


10 Σεπτεμβρίου 2024 Γερμανός αστυνομικός πραγματοποιεί ελέγχους στα Γερμανοπολωνικά σύνορα.
MAJA HITIJ VIA GETTY IMAGES
Ποιες οι συνέπειες για την Ελλάδα;

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τατάρ: Η Αγγλία να είναι πιο ευαίσθητη στο ζήτημα των «περιορισμών προς τους Τ/κ»


Το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο στο ζήτημα των «περιορισμών» που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και μετά από τόσο καιρό, η Αγγλία καλείται να επανεξετάσει την πολιτική της». 

Στο λιμάνι Λεμεσού το ερευνητικό Ievoli Relume για το ηλεκτρικό καλώδιο(ΦΩΤΟ)


Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται αγκυροβολημένο από χθες το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούσε έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές Καρπάθου-Κάσου-Ανατολικής Κρήτης.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα υλοποιηθεί, ανέφεραν στη Hellas Journal όλες οι πλευρές: Εθνικής και στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο (video)


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI). Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης (Δ). Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μπορεί να μην βγήκε “λευκός καπνός” για την ηλεκτρική διασύνδεση (Great Sea Interconnector-GSI) της Κύπρου με την Κρήτη, από τη σύσκεψη κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, αλλά όλες οι πλευρές διαβεβαίωσαν την ιστοσελίδα μας Hellas Journal, ότι το έργο είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας.

Παρέμβαση Ισραήλ υπέρ της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου


Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω Κύπρου και Ελλάδας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας στον Κύπριο ομόλογό του.

Άσκηση «ORION 24»: Νυκτί βουλήν, νυκτί την νίκην δίδου – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με σύνθημα «νυκτί βουλήν, νυκτί την νίκην δίδου» («της νύχτας άκου τη φωνή, της νύχτας πάρε συμβουλή κι η νύχτα θα νικήσει») από τον Πλούταρχο, περιγράφοντας την εκστρατεία του Θεμιστοκλή στην Ασία, κορυφώνεται σήμερα η μεγάλη πολυεθνική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων ORION 23, με επικεφαλής τις «Σκιές του Αιγαίου», τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

KC-135R Stratotanker: Θετικοί οι Αμερικανοί στο ελληνικό αίτημα για τα υπό απόσυρση ιπτάμενα τάνκερ


*Του Κώστα Σαρικά 

Θετικά φαίνεται ότι είναι τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στο Αεροπορικό Επιτελείο έπειτα από το επίσημο αίτημα για παραχώρηση στην Πολεμική Αεροπορία έως και τεσσάρων KC-135R Stratotanker, τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν εντός του 2025, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της USAF.

Τείχος αποτροπής θέλει να «χτίσει» το αεροπορικό επιτελείο με την εισαγωγή των νέων όπλων: Θεωρούνται πολύτιμα για F-16 Viper, Rafale και τα μελλοντικά F-35


Μπορεί το αεροπορικό επιτελείο να έχει στα χέρια του το πράσινο φως των ΗΠΑ για προηγμένα όπλα που αφορούν τα F-16 Viper, ορισμένα και για τα F-35, πλην όμως αυτά περνάνε από τη δημοσιονομική δαμόκλειο σπάθη, με ότι σημαίνει αυτό για τις συγκεκριμένες προμήθειες. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Τα F-16 Viper, τα νεοαποκτηθέντα Rafale F3R, τα μελλοντικά F-35 Block 4, έχουν γίνει «βραχνάς» για τον τουρκικό Τύπο.

Ελληνικός Στρατός: Οι προτάσεις της Lockheed Martin για την ενίσχυση του Πυροβολικού

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Lockheed Martin με επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό την παροχή ενημέρωσης για θέματα που αφορούν σε οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. 

NH90: Η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε το 17ο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων [pics, vid]


*Του Κώστα Σαρικά

Ο ελληνικός Στρατός Ξηράς παρέλαβε σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2024, το 17 ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων τύπου NH90, το οποίο έφτασε στο 2ο Τάγμα Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) στα Μέγαρα από την Γαλλία, μέσω Ιταλίας.

Ελληνικός Στρατός: Η γερμανική πρόταση ενίσχυσης του Πυροβολικού, το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης EuroPULS στο επίκεντρο

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), από εκπροσώπους της εταιρείας KNDS, σχετικά με θέματα που αφορούν στον πολλαπλό εκτοξευτή EuroPULS. 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ defence-point.gr : Ο US Army ζητά το Στεφανοβίκειο, αν φύγει η 1η ΤΑΞΑΣ


Ενώ λόγω της πολύ άσχημης κατάστασης των εγκαταστάσεων θα πρέπει πλέον να θεωρείται σχεδόν δεδομένη η εγκατάλειψη του αεροδρομίου του Στεφανοβικείου από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ – ΛΑΧΑΝΑ», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DP, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση κατατέθηκε από αμερικανικής πλευράς.

Πολεμικό Ναυτικό: Υπογράφηκε η τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας αντιμέτρων τορπιλών για τα T-214 και το εκσυγχρονισμένο T-209

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 2 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η τροποποίηση υπ’ αριθμό 1 της σύμβασης 002Β/22, σχετικά με την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών, υποστήριξης τους και προαίρεσης αγοράς επιπλέον αντιμέτρων. 

Στο Καστελλόριζο αύριο ο Νίκος Δένδιας

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου το Καστελλόριζο.

Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν είναι απάντηση η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν


Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Talk Radio 98,9. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν, αλλά η εφαρμογή του Συμφώνου».

Θα ενσωματωθούν… δεδομένο (vid.)


Είναι απολύτως δεδομένο ότι θα ενσωματωθούν στα δυτικά νάματα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού… Ουδεμία αμφιβολία πρέπει να έχουμε και οι πλέον κακόπιστοι οφείλουν πλέον να πειστούν… Τα θρησκευτικά και πολιτισμικά κοινά είναι άλλωστε παραπάνω από εμφανή…Τι; Όχι;

Οι αποφάσεις του Σολτς για τους μετανάστες ανατινάζουν την Ε.Ε.: Αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες λένε οι Γάλλοι – Αγωγή 2 δισ. κατά της Κομισιόν από την Ουγγαρία


File photo: Some of 602 Sub-Saharian and Moroccan immigrants who were rescued by Spanish Salvamento Maritimo, arrive on board of Salvamar Spica, Hamal, la Guardamar Caliope and Concepcion Arenalat boats at Almeria’s port, in Andalusia, EPA,CARLOS BARBA

Οι αποφάσεις του Γερμανού καγγελάριου Όλαφ Σολτς για την αντιμετώπιση του εσωτερικού πολιτικού του μετώπου, αλλάζοντας της στρατηγική της χώρας του και καταστρατηγώντας τις αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό, προκαλεί σοβαρότατες αναταράξεις που προφανώς δεν θα καταλαγιάσουν εύκολα καθώς ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου.

Γερμανία: Αλλάζει «ρότα» ο Σολτς στο μεταναστευτικό – «Σε κίνδυνο η Σένγκεν», λέει ο Τουσκ


Έλεγχοι στα χερσαία σύνορα για 6 μήνες από Δευτέρα, απελάσεις εξπρές προσεχώς

Γερμανία: Απελάθηκε ο ιμάμης του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου


Σε εφαρμογή της από τον Αύγουστο απόφασης των αρχών του Αμβούργου, ολοκληρώθηκε προχθές η απέλαση του πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου Μοχάμεντ Χαντίπ Μοφατέ.

Τα αποτελέσματα της Σύσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου για τον πόλεμο στο ισραηλινό έδαφος

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία συμμετείχε η Τουρκία οφείλουμε να σταθούμε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Παραθέτω το άρθρο του arabnews, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να έχει άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο των όσων συζητήθηκαν.

της Δρος. Άννας Κωνσταντινίδου*

Επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων σε ιρανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις στη Συρία - Δείτε βίντεο


Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ, οι ειδικές ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στις εγκαταστάσεις, αφαίρεσαν εξοπλισμό και στη συνέχεια κατέστρεψαν τον χώρο

Γάζα: Έτοιμοι για εκεχειρία με βάση την πρόταση της Ουάσινγκτον Ισραήλ και Χαμάς


Την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς κατακρίνει εκ νέου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για το γεγονός πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, προσθέτοντας πως το Ισραήλ έχει αποδεχτεί το τελικό σχέδιο της Ουάσινγκτον.

Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow της Ουκρανίας και γιατί τους φοβάται η Δύση


Γιατί η Ουκρανία θέλει διακαώς να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Storm Shadow.

Τα δυο «κάστρα» που κρίνουν το μέλλον του Ντονμπάς


Η ασφυκτική πίεση των Ρώσων για προέλαση πριν ο χειμώνας κάνει δύσκολες τις κινήσεις. Πού και γιατί εστιάζει τις προσπάθειες. Οι αμυντικές θέσεις των Ουκρανών.

Λαβρόφ: Έχει «ληφθεί εδώ και πολύ καιρό» η απόφαση για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος


Η απόφαση για άρση των περιορισμών στα όπλα μεγάλης εμβέλειας για επίθεση στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ελήφθη εδώ και πολύ καιρό, είπε ο Λαβρόφ 

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Πολωνία - Στο επίκεντρο των συζητήσεων η στήριξη στην Ουκρανία

Ο Άντονι Μπλίνκεν AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Πολωνίας για να συζητήσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και την ενίσχυση της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη Βαρσοβία.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ανακατέλαβε 10 χωριά από τους Ουκρανούς στη ρωσική περιοχή του Κούρσκ


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε 10 χωριά από τους Ουκρανούς μέσα σε δύο ημέρες στην ρωσική περιοχή του Κούρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ελέγχουν περίπου εκατό κατοικημένες περιοχές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Αύγουστο σε αυτή τη συνοριακή περιοχή.

Ο Ζελένσκι απορρίπτει την «καταστροφική» ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (AP Photo/Kin Cheung)

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «καταστροφική» και παραπονέθηκε ότι το Κίεβο δεν συμμετέχει στη διαδικασία.

Δημόσιο χρέος της Ουκρανίας αγοράστηκε από την Οικογένεια Ρότσιλντ


Σεπτέμβριος 12, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, έπεσε στα χέρια μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου.

Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα θα "συντρίψει" κάθε παραβίαση της κυριαρχίας της


Η Κίνα θα "συντρίψει" οποιαδήποτε ξένη κίνηση παραβιάσει την κυριαρχία της, ειδικά στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα κινέζος ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων σε μέσα ενημέρωσης στο περιθώριο φόρουμ για την ασφάλεια στο Πεκίνο.