Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν είναι απάντηση η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν


Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Talk Radio 98,9. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν, αλλά η εφαρμογή του Συμφώνου».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη:

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη επισκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. 

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός, έχει ακολουθήσει μία πολύ πιο αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ξεκινώντας με την προστασία των συνόρων της χώρας τον Μάρτιο του 2020, απέναντι σε μια ουσιαστικά οργανωμένη εισβολή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, τότε η Ελλάδα όχι απλά υπερασπίστηκε τα σύνορα της πατρίδας μας, υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Θυμάστε, είχε έρθει όλη η ηγεσία της Ευρώπης τότε στον Έβρο και θα σας έλεγα ότι ήταν το πρώτο βήμα σε μία συστηματική προσπάθεια της χώρας μας να πείσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, να περιορίσουμε δηλαδή σημαντικά τον αριθμό όσων μπαίνουν παράνομα στην Ευρώπη, δεν θα μπορέσουμε ποτέ ως ήπειρος να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών, τι συμβαίνει, δηλαδή, από τη στιγμή που κάποιος μπαίνει, ας πούμε στην Ελλάδα ή την Ιταλία, αν θα καταλήξει στη Σουηδία ή τη Γερμανία.

Και η Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά, προσαρμόστηκε σε αυτή την ελληνική προτεραιότητα, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με περισσότερη χρηματοδότηση για τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα.

Αυτό που θέλω να τονίσω, όμως, είναι καταρχάς ότι αυτή η αυστηρή πολιτική την οποία ακολούθησε η κυβέρνησή μας είχε ως αποτέλεσμα: πρώτον, να μειωθούν ουσιαστικά σημαντικά οι ροές, κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο.

Δεύτερον, να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θυμάστε τις εικόνες που είχαμε, της Μόριας, με 20.000, 25.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους, σε άθλιες συνθήκες. Αν πάτε σήμερα στο Ανατολικό Αιγαίο, δεν θα σας μιλήσουν για προσφυγικό πρόβλημα. Αντίθετα, θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι έχουμε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται, αξιοποιώντας τη fasttrack visa, στα νησιά μας.

Και, τρίτον, χορηγώντας γρήγορα διαδικασίες ασύλου και δίνοντας άσυλο σε όσους πρέπει να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας.

Στείλαμε δηλαδή ένα μήνυμα, με αυτή την ενεργητική πολιτική, ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές. Οι διακινητές, αυτή τη στιγμή εκατοντάδες είναι στη φυλακή, πολλοί εκ των οποίων θα αντιμετωπίσουν πολύ βαριές συνέπειες της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Απασχολεί την Ευρώπη. Απασχολεί τη Γερμανία, η οποία Γερμανία είχε μια εξαιρετικά ανεκτική και, θα έλεγα, κοινωνικά γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, η οποία τώρα δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Γι’ αυτό λέω, το ζήτημα σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί η απόφαση της Γερμανίας περιορίζεται στα χερσαία σύνορα. Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα έλεγα ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή.

Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό είναι απαραίτητη και είναι ικανοποιητική η συνεργασία με την Τουρκία, γιατί και η Τουρκία έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν είναι μια πολιτική η οποία μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και από την Ευρώπη.

Για τα pushbacks (επαναπροωθήσεις)

Σχετικά με τα push back, που κατηγορήθηκε πολλές φορές η Ελλάδα στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν βρεθεί σε κίνδυνο στην θάλασσα. Αυτή είναι η πρώτη τους υποχρέωση και το κάνουν με αυτοθυσία.

Και είναι προσβλητικό απέναντι στο ελληνικό Λιμενικό να διακινούνται τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα έλεγα ότι είναι πολύ υποτιμητικές για ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν δώσει και την ψυχή τους.

Από την άλλη, όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής: η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αποτελεί αποστολή την οποία το Λιμενικό πρέπει να επιτελεί.

Όταν ξεκινήσει μια βάρκα από την Τουρκία, ο σκοπός μας είναι να γυρίσει πίσω στην Τουρκία με ασφάλεια. Αυτή την αποστολή την επιτελεί το Λιμενικό με πολύ μεγάλη προσήλωση, κρατώντας πάντα μια ισορροπία, ότι αν προφανώς ένας άνθρωπος βρεθεί στην θάλασσα ή κινδυνεύει πρέπει και θα τον σώσουμε.

Άρα, δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να θεωρούμε -και σίγουρα δεν είναι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης μας- ότι το Λιμενικό είναι μια «υπηρεσία υποδοχής» παράνομων μεταναστών. Δεν είναι αυτή η δουλειά του.

Για τα σχολεία και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων

Για την χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης είπε: Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ τους γονείς. Διότι οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι η υπερβολική εξάρτηση, τολμώ να πω ο εθισμός των παιδιών και των εφήβων από το κινητό, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Πόσω μάλλον στο σχολείο, όπου προκαλεί διάσπαση προσοχής και καθιστά τη διεξαγωγή του μαθήματος εξαιρετικά δύσκολη, για να μην πάμε σε άλλες συμπεριφορές, ακόμα πιο παραβατικές, τις οποίες νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε, με βιντεοσκοπήσεις ανάρμοστων περιστατικών. Τα πολύ βαριά περιστατικά που έχουν να κάνουν με το bullying. Έχετε δίκιο να λέτε ότι η σύσταση αυτή υπήρχε. Κανείς δεν είχε ασχοληθεί, όμως, ποτέ να την εφαρμόσει.

Λέμε τώρα, όχι μόνοι μας, μαζί με τους γονείς, μαζί με τους δασκάλους, να πάμε να υλοποιήσουμε μια πολιτική με την οποία επί της αρχής όλοι συμφωνούμε στη διάγνωση. Δεν διαφωνεί κανείς ουσιαστικά. Ερχόμαστε, λοιπόν, και λέμε, βάζουμε ένα πλαίσιο με κάποιες ποινές για τη χρήση του κινητού.

Άμα με ρωτάτε αν θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα στο 100%, θα σας πω «όχι». Αλλά, κάνω μία έκκληση προς όλες και προς όλους να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Τι λέμε σε πρώτη φάση; Το κινητό στη τσάντα.

Αυτό το οποίο περιγράφετε, locker στο σχολείο, το οποίο κάποια ιδιωτικά σχολεία ήδη προχωρούν και το κάνουν, είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας. Θα έλεγα, είναι ο πιο αυστηρός τρόπος να εφαρμόσει κανείς το μέτρο. Δεν το αποκλείω καθόλου. 

Πρέπει να σας πω κιόλας ότι εγώ θα ήθελα να δώσω και μεγαλύτερη αυτονομία στα ίδια τα σχολεία και στους συλλόγους των γονέων. Αν θέλει ένα σχολείο σήμερα να έρθει και να πει «κοιτάξτε να δείτε, εμείς θα θέλαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα, ο σύλλογος γονέων, οι διδάσκοντες, να το δοκιμάσουμε αυτό το μέτρο πιλοτικά», δεν θα είχα καθόλου αντίρρηση να το κάνουμε. Είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας. Δεν θα απέκλεια καθόλου να φτάσουμε κάποια στιγμή σε κάτι τέτοιο.

Προφανώς, απαιτεί μία μεγάλη επένδυση, γιατί πρέπει να εξοπλίζει κανείς όλα τα σχολεία, αλλά ας αντιληφθούμε επί της αρχής ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τη χρήση των κινητών που, τολμώ να πω, κα Νέγκα και κ. Χατζή, δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στο σχολείο.

Φοβάμαι ότι τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να δημιουργούν εθισμό. Το ξέρετε, φαντάζομαι, και εσείς ως γονιός.

Εγώ πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα θα είναι μετά βεβαιότητας αντικείμενο ευρωπαϊκής κανονιστικής παρέμβασης. Θέλω να παίξω έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί βλέπω τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Στα μεν κορίτσια, οι συγκρίσεις, η ανεπάρκεια, η ανορεξία, πολλές φορές βλέπω νέες κοπέλες που σου λένε, «μα πως θα γίνω εγώ σαν αυτήν;», που αυτή δεν υπάρχει ποτέ. Είναι ένα δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης, ένα πανέμορφο κορίτσι που δεν υφίσταται στον πραγματικό κόσμο. Άρα, επειδή είμαι κι εγώ γονιός, έχω δύο κορίτσια και ένα αγόρι, στα αγόρια μερικές φορές βλέπεις πιο βίαιες συμπεριφορές, εξάρτηση από τα παιχνίδια.

Με άλλα λόγια, αντί να έχουμε τα παιδιά μας έξω να παίζουν και να μεγαλώνουν ως κανονικά παιδιά και ως κανονικοί έφηβοι, είμαστε υπερβολικά αυστηροί στο παιχνίδι έξω, υπερβολικά προστατευτικοί ως γονείς, και είμαστε υπερβολικά χαλαροί στο τι κάνουν τα παιδιά μας στον ηλεκτρονικό κόσμο, όπου ουσιαστικά έχουμε ελάχιστες δυνατότητες επιτήρησης.

Για διορισμούς εκπαιδευτικών και σχολεία:

Αυτοί που παίρνουν σύνταξη αντικαθίστανται, αλλά αντικαθιστούμε και αναπληρωτές με μόνιμους. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι ένας αναπληρωτής τη μία μέρα βρίσκεται σε ένα νησί, την άλλη μέρα μπορεί να πάει στην άλλη άκρη της Ελλάδας.

Δύσκολη ζωή, πολύ δύσκολη, και το ακούγαμε αυτό το παράπονο συνέχεια από τους αναπληρωτές και βλέπω πολύ μεγάλη ικανοποίηση όταν συναντώ στα σχολεία αναπληρωτές οι οποίοι πια είναι μόνιμοι. Ξέρουν ότι αυτή είναι η θέση τους, αυτό είναι το σχολείο τους και μπορούν να κάνουν έναν προγραμματισμό ζωής, που νομίζω ότι θα τους διευκολύνει να επιτελούν καλύτερα και το έργο τους. Ουσιαστικά έχουμε ελάχιστα κενά και αυτή η συζήτηση που έγινε για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων αφορά ελάχιστα τμήματα.

Γι’ αυτό και εμπλουτίζουμε, νομίζω θα το ξέρετε, τα προγράμματα, ειδικά του δημοτικού. Αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση για εμένα, να μην διδάσκονται τα παιδιά μόνο το ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και μια σειρά από άλλες δράσεις, που αφορούν το πώς θα γίνουν ενεργοί πολίτες, την προστασία του περιβάλλοντος, την οδική συμπεριφορά, τη σεξουαλική αγωγή.

Θα έλεγα, ο εμπλουτισμός του προγράμματος με αυτά τα εργαστήρια δεξιοτήτων για εμένα είναι μία από τις πολύ σημαντικές καινοτομίες τις οποίες πρέπει να εντάξουμε και εντάσσουμε στο ελληνικό σχολείο. Πρέπει να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον και οι διαδραστικοί πίνακες σε αυτό κατατείνουν.

Είναι τελείως διαφορετική η διαδικασία της μάθησης από το βιβλίο και τελείως διαφορετικό να μπορείς να ανέβεις σε έναν πίνακα, να δεις, ας το πούμε, πώς είναι από μέσα η Ακρόπολη, να πειραματιστείς, να κάνεις παιχνίδια.

Γι’ αυτό και οι διαδραστικοί πίνακες έχουν μπει πια σε 30.000 τάξεις, θα μπουν σε 36.000 τάξεις μέχρι το τέλος του έτους. Είναι χρήματα τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προφανώς δίνουμε και πολύ υλικό, διότι δεν αρκεί να δώσουμε έναν πίνακα, πρέπει να δώσουμε και στον δάσκαλο ή στον καθηγητή το ανάλογο υλικό για να μπορέσει να πειραματιστεί. Από ένα απλό βίντεο το οποίο μπορεί να βρει ο εκπαιδευτικός στο Youtube, διότι το διαδίκτυο δεν έχει μόνο τη στραβή του πλευρά, έχει και την καλή του πλευρά…

Έχουν γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούσαν να γίνουν. Εγώ κατανοώ απόλυτα τη δυσκολία ενός εκπαιδευτικού ο οποίος θα βρεθεί σε μια άλλη πόλη, ειδικά σε περιοχές όπου έχουμε μεγάλες πιέσεις ως προς τα ενοίκια.

Και το πρόγραμμα της παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, σε γιατρούς, σε εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία εύρεσης στέγης, είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί πολύ. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Μου επιτρέπετε κάτι σε αυτό; Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, δεν θέλω να μεταθέσω ευθύνες αλλού, αλλά μερικές φορές, επειδή είχαμε και εμείς τέτοια περιστατικά, ένα νησί, δεν θα αναφέρω ποιο, αναζητούσε μετ’ επιτάσεως έναν παθολόγο. Καταφέραμε, βρήκαμε, λοιπόν, στείλαμε παθολόγο. Και ολόκληρο νησί, ολόκληρος Δήμος, ολόκληρη τοπική κοινωνία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή στέγη σε έναν γιατρό τον οποίο ζητούσε όλο το νησί.

Δεν μιλάμε να το κάνει μαζικά, δεν μιλάμε αυτό το πράγμα να γίνει μαζικά, ούτε θέλω να υποκαταστήσω τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, αλλά είναι δυνατόν, ειδικά εκεί που μιλάμε για έναν, δύο γιατρούς, ένα ολόκληρο νησί, ένας Δήμος, να μην μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή στέγη για έναν γιατρό, τον οποίον στέλνουμε με μεγάλη δυσκολία;

Και τώρα, να το τονίσω και αυτό πια, με πολύ αυξημένα οικονομικά κίνητρα.

Για τους ένστολους, την Πυροσβεστική και τις πυρκαγιές

Ο κ. Μητσοτάκης για τους μισθούς στο Δημόσιο και τους ένστολους είπε: 

Έχουμε αυξήσει τα επιδόματα παιδιών, έχουμε αυξήσει τα επιδόματα θέσης, δηλαδή τα στελέχη τα οποία έχουν διευθυντική θέση παίρνουν περισσότερα χρήματα.

Κάναμε, πράγματι, μια μικρή κίνηση, γιατί αυτήν άντεχε ο Προϋπολογισμός, στο νυχτερινό επίδομα. Ήταν κάτι το οποίο πάντα μας ζητούσαν… 

Είναι, όμως, μια πρώτη κίνηση η οποία δείχνει ότι το νυχτερινό επίδομα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Άρα, νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι όταν και του χρόνου, με το καλό, τα πράγματα είναι καλύτερα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια μεγαλύτερη αύξηση.

Το νυχτερινό, άμα πάτε να δείτε, πάντα στα πανό των συνδικαλιστών, οι οποίοι δικαιολογημένα μπορεί να διαδηλώνουν, το νυχτερινό ήταν πάντα το πρώτο ζήτημα. Άρα, το ζήτημα δεν ήταν αν έπρεπε να παρέμβουμε στο νυχτερινό, ήταν ότι προφανώς προσδοκούσαν κάτι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα.

Άρα, κρατήστε ότι είναι ένα -δεν θα πω πρώτο βήμα, διότι έχουν ήδη γίνει βήματα σημαντικά για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά- είναι ένα ακόμα βήμα, κατώτερο ενδεχομένως των προσδοκιών, αλλά ενδεικτικό των προθέσεων.

Επειδή ακόμα δεν έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος και επειδή, πράγματι, οι πυροσβέστες μας, μαζί με τους εθελοντές, μαζί με όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, κάνουν μία υπερπροσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, και παρά το γεγονός ότι είχαμε μια δύσκολη, κακή φωτιά που έκανε μεγάλες ζημιές στην Αττική, τα συνολικά στοιχεία, όπως θα τα παρουσιάσω σύντομα στη Βουλή, δείχνουν ότι φέτος η αντιπυρική περίοδος, παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύ παραπάνω φωτιές, είχαμε τελικά πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις συνολικά, σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών. Σας είπα ότι από τις 4.000 φωτιές τις οποίες διαχειρίστηκε η Πυροσβεστική, πράγματι μία ξέφυγε και πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι έγινε. Ναι, αλλά μία.

Για τις στρατιωτικές σχολές και την ενίσχυση του στρατεύματος

«Έχω συζητήσει το θέμα εκτενώς το θέμα με τον υπ. Άμυνας και σύντομα θα έχουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές. Μια Belh@arra κοστίζει 1 δισ. αλλά χρειάζεται 150 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη»

Για το περιβάλλον

Όχι, μισό λεπτό, γιατί έχουμε μια συνολική εικόνα των πραγματικών δασικών εκτάσεων της χώρας και η προστασία του δασικού πλούτου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και μία προτεραιότητα η οποία σε καμία περίπτωση, την εποχή της κλιματικής κρίσης, δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση.

Όμως εσείς μου κάνετε ένα ευρύτερο ερώτημα, το οποίο το έθεσα κι εγώ ως στρατηγικό στόχο στην ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: πώς μπορούμε να πετύχουμε μία ανάπτυξη η οποία ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον, δεν θα επιβαρύνει, δηλαδή, πολύ τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, ειδικά τα νησιά, με υπερβολική δόμηση. Θα εξασφαλίζει ότι οι υποδομές μας αντέχουν τον αριθμό των επισκεπτών οι οποίοι έρχονται το καλοκαίρι και αυτό το ιδιαίτερο φυσικό αλλά και πολιτιστικό περιβάλλον, ειδικά των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των νησιών, θα προστατευθεί.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, με την οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να προσαρμοστούμε, οι οποίες κινούνται βασικά σε μία κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση.

Επίσης, έχουμε αποδείξει νομίζω ότι διαθέτουμε πια και τα τεχνολογικά εργαλεία για να βάλουμε τάξη στον χώρο. Τι σημαίνει τάξη στον χώρο; Η εφαρμογή «MyCoast» ήταν ένα πρώτο παράδειγμα του τι σημαίνει να μπαίνει τάξη στον χώρο. Έχουμε σήμερα πια τα τεχνολογικά εργαλεία να γνωρίζουμε αν κάτι χτίζεται αυθαίρετο στη χώρα. Πριν από τρία, τέσσερα χρόνια μπορεί να μην το είχαμε.

Ότι «καίμε εκτάσεις για να τις χτίσουμε, για να βάλουμε ανεμογεννήτριες», λες και δεν επιτρέπεται σήμερα που μιλάμε, υπό προϋποθέσεις, να μπουν ανεμογεννήτριες εντός δασικής έκτασης, άρα θα πρέπει να τα κάψουμε για να βάλουμε ανεμογεννήτριες.

Τα λέω αυτά διότι, δυστυχώς στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, διακινούνται απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας. Η χώρα χρειάζεται φθηνή ενέργεια. Η φθηνή ενέργεια παράγεται σήμερα από τον ήλιο και από τον άνεμο και όχι προφανώς από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, το οποίο πληρώνουμε πολύ ακριβά. Και αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ενεργειακή ανεξαρτησία και να έχουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»

«Το προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία, είχε αρκετά αυστηρούς περιορισμούς ως προς την ηλικία των δικαιούχων και ως προς το είδος των σπιτιών τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν.

Έχουμε εξασφαλίσει δύο δισεκατομμύρια για το «Σπίτι μου ΙΙ». Ξέρω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη προσμονή από τους πολίτες οι οποίοι βλέπουν για πρώτη φορά μια πραγματική προοπτική να αποκτήσουν το σπίτι τους και θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά αυτό το οποίο μας είπε ο κ. Χρήστος, να διευρύνουμε, στο μέτρο του κοινωνικά λογικού, τα κριτήρια ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με ένα στεγαστικό δάνειο το οποίο θα είναι επιδοτούμενο σε τέτοιο βαθμό που θα είναι φθηνότερο να πληρώνεις το στεγαστικό σου από το να νοικιάζεις ένα αντίστοιχο σπίτι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την αποκέντρωση: «Πριν από μια βδομάδα στη Θεσσαλονίκη μιλήσαμε για μια πολιτική περφερειακής ανάπτυξης και ήδη σε μεγάλο βαθμό πολλές πόλεις είναι ελκυστικές για να ζήσει κάποιος και να εργαστεί. Για παράδειγμα, τα Ιωάννινα προσελκύουν πολλούς προγραμματιστές».

Για το νερό και τη λειψυδρία

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στις τιμές του νερού. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε για αυξήσεις, το νερό ήταν και θα είναι φθηνό, για τις λογικές καταναλώσεις. Αυτό που συζητάμε είναι μια προσαρμογή βάσει του πληθωρισμού. Η Αττική δεν έχει πρόβλημα λειψυδρίας αλλά το νερό αντέχει για τέσσερις ακόμα κακούς χειμώνες. Είναι μπροστά μας το πρότζεκτ για μεταφορά υδάτων από το φράγμα των Κρεμαστών και τον Μόρνο, ώστε η Αθήνα να μην έχει πρόβλημα». 

«Το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα πάει στην άρδευση, στη γεωργία δηλαδή. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στην άρδευση και δη στη λειτουργία των θερμοκηπίων», συνέχισε.

Για την παράλληλη στήριξη και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η παράλληλη στήριξη είναι μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση κι έχουμε αυξήσει το προσωπικό γιατί μπορούμε να κάνουμε πλέον και διάγνωση. Θα πρέπει και οι βρεφονηπιοκόμοι να είναι καταρτισμένοι γιατί η έγκαιρη διάγνωση βοηθά. Και οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι προτεραιότητά μας».

Για την ακρίβεια, την κοινωνική πολιτική και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι μεγάλο θέμα και πρέπει να κάνουμε κάτι και εκεί κινούνται οι παρεμβάσεις μας με αυξήσεις μισθών και ελαφρύνσεις».

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων και γι αυτό θα μειώσουμε εισφορές. Ο κατώτατος θα αυξηθεί κι άλλο και έχουν δίκιο πως η αύξηση στους μισθούς τρώγεται από την ακρίβεια. Όμως, έχουμε δεσμευθεί να αντιμετωπίσουμε δομικά την ακρίβεια τον πληθωρισμό με τις αυξήσεις μισθών στα 1.500 ευρώ μεικτά το 2027 και στα 950 ευρώ τον κατώτατο, πρόσθεσε.

Όπως είπε, ο Κυρ. Μητσοτάκης «πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός ώστε να μην χρεοκοπήσουμε και η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική. Γι αυτό και φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών. Γι' αυτό δίνουμε επιδόματα σε όσους έχουν ανάγκη. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν θα έχουμε πλούτο. Η καλύτερη επιδοματική πολιτική είναι η αναπτυξιακή με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ούτε σοσιαλιστής είμαι ούτε κομμουνιστής, είμαι κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός. Κάποιος που μπορεί να βρίσκει δουλειά δεν μπορεί να τη βγάζει με επιδόματα. Επιμείναμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να αντιμετωπίσουμε τα “μαύρα”». 

«Επιβάλαμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να δηλώνονται οι υπερωρίες και πλέον δεν εκμεταλλεύονται οι εργοδότες τους υπαλλήλους, αντιμετωπίσαμε το θέμα της ημινόμιμης εργασίας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά. Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια. Η πρώτη παρέμβαση που κάναμε ήταν στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», επισήμανε.

Για το σχολείο και το Ψηφιακό Φροντιστήριο: Το Λύκειο έχει μετατραπεί σε μηχανισμό προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο και δεν λύνεται εύκολα. Ένας μηχανισμός εξετάσεων θα πρέπει να υπάρχει. Το Ψηφιακό φροντιστήριο θα λύσει προβλήματα ιδίως για τα παιδιά σε άγονες περιοχές.

Για το ντιμπέιτ και τις εκλογές στις ΗΠΑ: Το καλύτερο ντιμπέιτ είναι το ζωντανό με τους ακροατές. Νομίζω ο νικητής ήταν ξεκάθαρος. Εμείς δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, θα συνεργαστούμε με όποιον εκλεγεί.

Για τα ελληνοτουρκικά: 

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα και είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της ανά πάσα στιγμή.

Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα αμυντικά, με τόση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι ο πυρήνας του αναθεωρητισμού της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα κάνει καμία έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

«Δεν φοβόμαστε κανέναν. Η σύνθετη σχέση με την Τουρκία μας υποχρεώνει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα μας από μια κεντροευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου