Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Για ποιό “Αλβανικό” μας μιλάτε; Βορειοηπειρωτικό Έπος ήταν το 1940

Οκτώβρης του 1940…

Φωτιά και λαύρα στο ιστορικό Καλπάκι και οι μνήμες, παρά τα ογδόντα χρόνια που έχουν περάσει, συνεχίζουν να παραμένουν νωπές, για να συγκρίνονται μαζί τους οι καιροί και οι χρόνοι που ακολούθησαν. Σαν μανιτάρια ξεφύτρωσαν οι αγωνιστές στα ιστορικά βουνά της Ηπείρου και μαζί με την κατατρόπωση του φασισμού, ξεπλήρωναν τα οφειλόμενα ελευθέρια της Ελλάδος προς τη χαροκαμένη Βόρειο Ήπειρο.

Άνθρωποι που άφησαν γονείς, αδέλφια, συζύγους και τέκνα, δε δίστασαν να ριχτούν με ορμή στον αγώνα για τη λευτεριά. Και σίγουρα οι περισσότεροι απ' αυτούς είχανε επίγνωση της δικής τους ατομικής θυσίας. Προχώρησαν μέσα στον άγριο χιονιά για να αντικρίσουν από κοντά τη γη του Πύρρου και να την απαλλάξουν από τις πολλές αδικίες που τη βάραιναν. Χωρίς να προβαίνουμε σε πολλές και αναλυτικές επεξηγήσεις, η προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς την κατεχόμενη ηπειρωτική μεθόριο, συνοδεύονταν από την βορειοηπειρώτικη ανδρεία, ανδρών και γυναικόπαιδων.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Μουσολίνι με τους στρατηγούς του στο πολεμικό συμβούλιο για την επίθεση στην Ελλάδα

Dimitris Mourkas
Από το ptisidiastima

15 Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι συγκαλεί στο Palazzo Venezia  συμβούλιο με κύριο θέμα την επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα. Παρόν  είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Κόμης Τσιάνο, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ο στρατάρχης Pietro Badoglio , ο υφυπουργός πολέμου Ubaldo Soddu, ο υπαρχηγός του Ιταλικού Στρατού Mario Roatta , ο γενικός διοικητής των Ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία στρατηγός Sebastiano Visconti Prasca και ο απεσταλμένος του βασιλιά στην Αλβανία Francesco Iacomoni. Γίνεται λόγος για μια εκστρατεία δύο εβδομάδων για την ολοκληρωτική κατάκτηση της Ελλάδας. Οι διάλογοι που ακολουθούν μεταξύ της ανώτατης ηγεσίας του Ιταλικού στρατεύματος και του Μουσολίνι αποδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου προχειρότητα στην σύλληψη και σχεδιασμό της επιχείρησης κατά της Ελλάδας, την οποία ο Ιταλικός στρατός θα πληρώσει ακριβά στα βουνά της Αλβανίας:

Ανακοίνωση για τα 80 χρόνια από το Έπος του 1940

 «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,
μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα» (Κωστής Παλαμάς)

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα – τομή στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας καθώς συνιστά την έναρξη της Αντίστασης και του Αγώνα ενάντια στον φασισμό. Το ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού συμβολίζει τη χαλύβδινη και ομόθυμη απόφασή του να αποκρούσει την απροκάλυπτη επίθεση της Ιταλίας του Μουσολίνι εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, σε μια εποχή, μάλιστα, που το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης είχαν κατακτηθεί από τις δυνάμεις του Άξονα και αρκετές είχαν προσχωρήσει οικειοθελώς.

Φ. Μπελαμί: Tεράστιο λάθος της Ευρώπης να προσπαθεί να κατευνάσει τον Ερντογάν

Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί

Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στον Ερντογάν και το περιβάλλον του. Κάνει ένα τεράστιο  πολιτικό σφάλμα η Ευρώπη να επιχειρεί να κατευνάσει την Τουρκία, όπως λέει στο liberal, ο Φ.Μπελαμί, ασκώντας κριτική στην στάση της Γερμανίας και όσων χωρών προτάσσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. “Δεν μπορείς να έχεις ειρήνη αν δεν δείξεις πυγμή. Δεν μπορείς να σταματήσεις την στρατηγική της Τουρκίας για αποσταθεροποίηση αν δεν αντιπαρατάξεις δύναμη”, σημειώνει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του γαλλικού Συντηρητικού Κόμματος (Les Republicains).  

Και όμως η CIA αναφέρει ότι η Ελλάδα διαθέτει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ!

Με την αφάνταστη πίεση που δεχόμαστε από την Τουρκία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε αρχίσει, ξαφνικά, να επικαλούμαστε ανύπαρκτες πρόνοιες του Δίκαιου της Θάλασσας. Οι μεγάλοι Έλληνες, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να κερδίσουμε τις μάχες στη Διεθνή Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας, από τον Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο μέχρι τον Ντόρη Χαλκιόπουλο, θα απορούσαν για την σημερινή στάση μας. Δεν θα ξεχάσω τις μάχες που έδωσαν για τα δικαιώματα των νησιών, τα δικαιώματα στα χωρικά ύδατα 12 ν.μ., για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Το μόνο που χάσαμε ήταν που δεν μπορέσουμε να πείσουμε ότι το Αιγαίο είναι Αρχιπέλαγος.

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν πρωθυπουργός, διερωτώταν εάν είχαμε θαλάσσια σύνορα, αλλά