Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Πόντος:Πολιτισμός και γενοκτονία

1. Εισαγωγή

    Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, ξεκινά από το μύθο, από τότε που ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδεψαν πάνω στο Χρυσόμαλλο Δέρας για να αποφύγουν τη θυσία τους από τους θεούς του Ολύμπου. Ακολούθησε ο θάνατος της Έλλης και ο Φρίξος με την άφιξή του στην Κολχίδα ανέθεσε τη φύλαξη του πολύτιμου Δέρατος στο βασιλιά Αιήτη. Η Αργοναυτική εκστρατεία, με τον Ιάσονα και πλήρωμα απ' όλες τις ελληνικές πόλεις, αποτέλεσε την προσπάθεια για την κτήση του Χρυσόμαλλου Δέρατος και την απόπειρα για εποικισμό της περιοχής, που αρχίζει αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο, το 1100 π.Χ.

101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή και ο ξεριζωμός του ποντιακού ελληνισμού

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού - που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Τα γεγονότα αυτά  πυροδοτήθηκαν από την σταδιακά αυξανόμενη ανάδυση και εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Μουσταφά Κεμάλ για τους Έλληνες: «Έπρεπε να σφαχτείτε όλοι»(Βίντεο)

Μια από τις πολλές συγκλονιστικές ιστορίες που φώτισε στη μικρή οθόνη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο αείμνηστος δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντι Γερμανός

Πρόκειται για την ιστορία του Θεόδωρου Πολίτη, αιχμαλώτου πολέμου στη Μικρασιατική Εκστρατεία που κλήθηκε να δουλέψει ως μαραγκός στην έπαυλη του Μουσταφά Κεμάλ έξω από την Άγκυρα. Μαζί του και ο συστρατιώτης του Νίκος Καμηλιέρης, τον οποίον ο Πολίτης συνάντησε συγκινημένος στο πλατό της εκπομπής μετά από 40 χρόνια.

Στη συνέντευξή του στον Φρέντι Γερμανό, το 1976, ο Θ. Πολίτης, σε αναπηρικό αμαξίδιο πια, θυμάται λεπτομέρειες από τις συνομιλίες του με τον Κεμάλ.

Εκρηκτική συνέντευξη-μαρτυρία “τούρκου” Πόντιου… To αίμα μιλά (Βίντεο)

Ένας Πόντιος, “τούρκος”, σήμερα, δεν ξεχνά την καταγωγή του και μιλά για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του ακτιβιστή, ερευνητή και συγγραφέα Tamer Çilingir, 

που προβλήθηκε στα πλαίσια των διαδικτυακών εκδηλώσεων (16-19/05/2020) της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ομπάμα: Τα UFO που κατέγραψε το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να μας ανησυχούν(Βίντεο)

Μιλώντας στην νυχτερινή εκπομπή του Τζέιμς Κόρντεν, ο Ομπάμα τόνισε πως τα ΑΤΙΑ που κατέγραψε ο αμερικανικός στρατός εγείρουν ανησυχίες και πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά.

Εδώ και κάποιους μήνες, ο στρατός των ΗΠΑ και το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχουν δώσει στη δημοσιότητα αυθεντικά βίντεο που έχουν καταγράψει και αναλύσει, τα οποία εικονίζουν Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενα Αντικείμενα να πετούν πάνω από πολλές περιοχές του πλανήτη μας, συχνά  παρεμποδίζοντας το έργο των στρατιωτικών αεροσκαφών και δορυφόρων.

Το Πεντάγωνο, μάλιστα, έχει προαναγγείλει τη δημοσιοποίηση μιας εκτεταμένης αναφοράς για τις θεάσεις ΑΤΙΑ από τον στρατό, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Ιούνιο.

Νετανιάχου: Ο κομάντο που έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ – Ο θάνατος του αδελφού του τον έστρεψε στην πολιτική

Είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, καθώς και ο μοναδικός που έχει γεννηθεί μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους. Γεννημένος στο Τελ Αβίβ το 1949, ο Μπίμπι, όπως τον φώναζαν οι δικοί του και εξακολουθούν να τον αποκαλούν οι οπαδοί του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ισραήλ. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής πανεπιστημίου, ο παππούς του επιφανής ραβίνος και ο θείος του μαθηματικός.

Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ο ίδιος και τα δύο αδέρφια του ήταν απαιτητικό και υπέρμετρα φιλόδοξο. Στα 14 του, η οικογένεια μετακόμισε στην Αμερική, την «χώρα των ευκαιριών», το πιο πρόσφορο έδαφος για την νοοτροπία των Νετανιάχου.

“Καταριέμαι την Αυστρία”! Ερντογάν θυμήσου τη Βιέννη, το τρις εξαμαρτείν…

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν,αναφερόμενος στην Αυστρία που τις προηγούμενες μέρες σήκωσε την σημαία του Ισραήλ στο κτίριο της πρωθυπουργίας, είπε ακριβώς τα εξής: “Το κράτος της Αυστρίας που σήκωσε την Ισραηλινή σημαία στο κτίριο της πρωθυπουργίας, το καταριέμαι. Προφανώς το αυστριακό κράτος επιδιώκει να πληρώσουν οι μουσουλμάνοι για την γενοκτονία που εκείνοι έκαναν στους Εβραίους”.

Αυτά δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα Τουρκικά Νέα. Αγκιστρωμένος γενικώς στο δικό του

Ελληνικές Τράπεζες

Γράφει ο Αυγερινός Β.

Συνήθως, όταν μιλάμε για τράπεζες στην χώρα μας, εννοούμε ένα από τα 4 γνωστά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που ονομάζονται επίσης και «συστημικές τράπεζες».  Στην πραγματικότητα όμως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολύ περισσότερες τέτοιες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις (ίσως πάνω από 20!), αλλά εμείς οι απλοί πολίτες γενικά δεν έχουμε καλή ενημέρωση γι’ αυτά τα θέματα.

Στο παρόν κείμενο θα δούμε κάποιες βασικές και χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα.