Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΕΥΝΑ: ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ Ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

ΔΕΛΦΟΙ Ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Οι Δελφοί είναι γνωστοί ως ο ομφαλός της γης. Σύμφωνα με το μύθο, όταν ο Δίας απελευθέρωσε δύο αετούς, τον έναν από την ανατολή και τον άλλον από τη Δύση, εκείνοι συναντήθηκαν σε αυτό το μέρος που θεωρήθηκε το κέντρο του κόσμου. Αρχικά το μαντείο άνηκε στη Γαία που ζούσε εκεί με το γιο της Πύθωνα. Ο Θεός Απόλλωνας όμως σκότωσε τον Πύθωνα και το ιερό μέρος έγινε δικό του. Η φήμη του μαντείου των Δελφών είχε φτάσει σε όλον τον κόσμο και πολλοί ήταν εκείνοι που έρχονταν ζητώντας κάποια συμβουλή. Οι χρησμοί δίνονταν από το Θεό Απόλλωνα μέσω της Πυθίας. Αρχικά η Πυθία ήταν μια νεαρή με ενάρετο βίο, αλλά λόγω της μεγάλης φήμης του Μαντείου, οι ιέρειες αυξήθηκαν σε δύο…

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται το εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο που θυμίζει Αριζόνα; Η ΝΑΣΑ το επέλεξε στο site της με τη λεζάντα: «φωτογραφία της ημέρας». Δημιούργημα της φύσης ή ανθρώπινη παρέμβαση;


Ως «γεωλογικό» φαινόμενο χαρακτηρίζουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες τους παράξενους και άκρως ενδιαφέροντες σχηματισμούς λόφων στο χωριό Ποταμίδα που θυμίζουν αρχαίες πυραμίδες. Οι Κωμόλιθοι (ή Κομόλιθοι), όπως λέγονται, είναι λόφοι που αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτούς τους μοναδικούς σχηματισμούς.

Άλλες πληροφορίες λένε ότι οι λόφοι είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης.
Πριν από την ανακάλυψη του τσιμέντου, το φυσικό αυτό «κοίτασμα» είχε μεγάλη αξία, καθώς οι κάτοικοι των γύρω χωριών το χρησιμοποιούσαν για τη στεγανοποίηση των ταρατσών.
Το τοπίο βρίσκεται περίπου 35 χλμ δυτικά των Χανίων στον Κίσσαμο και θυμίζει κάτι από Καππαδοκία ή Αριζόνα, αλλά είναι ξένο προς την συνηθισμένη εικόνα των ελληνικών βουνών.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο στο Κουφονήσι Σητείας.

Tανκς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που... είχαν χαθεί και βρέθηκαν πρόσφατα(Βίντεο)

Δείτε στα παρακάτω βίντεο τανκς του 
Β' Παγκοσμίου Πολέμου που... είχαν χαθεί και βρέθηκαν.

Εθνικιστικό παραλήρημα πριν από το Τουρκία - Κόσοβο!

Ένα πανό με έντονες πολιτικές προεκτάσεις σηκώθηκε πριν από την σέντρα της αναμέτρησης ανάμεσα στην Τουρκία και το Κόσοβο!
Οι σχέσεις ανάμεσα τους είναι… αδερφικές. Το Κόσοβο είναι το μικρό αδερφάκι της Τουρκίας στην καρδιά των Βαλκανίων κι αυτό έγινε αντιληπτό ακόμα μία φορά πριν από την σέντρα της μεταξύ τους αναμέτρησης στην Αττάλεια.
Οι Τούρκοι οπαδοί σήκωσαν ένα πανό τεραστίων διαστάσεων με ένα κοινό χάρτη των δύο κρατών βαμμένο στα κόκκινα, με το μήνυμα: «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού(Βίντεο)

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού 
στην ΕΡΤ3-Μακεδονίας με τη Λ. Κεσίδου, 
13/11/2016

Ομπάμα: Η λύση του Κυπριακού ισχυρό και θετικό μοντέλο για όλους - «Τα μέρη συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν μια ΔΔΟ που προάγει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων»

Αθήνα: Μια δίκαιη και συνολική λύση για την Κύπρο θα είχε ιστορικό και μακροπρόθεσμο αποτύπωμα και θα αποτελούσε ένα “ισχυρό και θετικό μοντέλο για όλους”, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας επίσης πως η λύση δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μια συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συνέντευξη στον διευθυντή της Αθηναϊκής «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, που φθάνει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου για διήμερη επίσκεψη.

Οι σειρήνες για τσουνάμι ηχούν στη Νέα Ζηλανδία - Το πρώτο κύμα έχει ήδη χτυπήσει τις ακτές (Βίντεο)

Αναφορές για κύματα ύψους δύο μέτρων στην Καϊκούρα - Οι Αρχές προειδοποιούν ότι θα φτάνουν μεγάλα κύματα επί ώρες - Συνεχείς εκκλήσεις προς τους κατοίκους της ανατολικής ακτής να μεταβούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο
Ο σεισμός που έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 σήμερα ώρα Ελλάδας) την κεντρική Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Νέα Ζηλανδία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ και τσουνάμι στις ακτές - Υπάρχουν τραυματίες - Ελικόπτερα σπεύδουν να τους παραλάβουν(Βίντεο -Φωτο)

Επίκεντρο η πόλη Κράιστσερτς, η  οποία είχε «χτυπηθεί» το 2011 από 6,3 Ρίχτερ με 185 νεκρούς - Συνεχείς οι μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 6,1 Ρίχτερ
Μεγάλες ζημιές σε αρκετά σημεία της Νέας Ζηλανδίας και τραυματίες στις πόλεις Kaikoura και Cheviot μετά τον πολύ ισχυρό σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13:02 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ζηλανδία.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (το USGS που αρχικά είχε δώσει το μέγεθος στα 7,4 και μετά αναθεώρησε στα 7,8).